Upala krajnika tonzilitis uzrok

Upala krajnika ili tonzilitis je zapaljenje krajnika, dva jastučasta tkiva ovalnog oblika na zadnjem delu grla – po jedan krajnik sa svake strane. Znaci i simptomi tonzilitisa uključuju otečene krajnike, bol u grlu, otežano gutanje i osetljive limfne čvorove na vratu.

Većina slučajeva upale krajnika su izazvani infekcijom sa uobičajenim virusima, ali bakterijske infekcije takođe mogu izazvati tonzilitis.

Kako odgovarajući tretman za upalu krajnika zavisi od uzroka, važno je da se donese brza i tačna dijagnoza. Hirurgija za uklanjanje krajnika, jedan uobičajen postupak za lečenje tonzilitisa, se obično vrši samo kada se bakterijska upala krajnika često pojavljuje, ne reaguje na druge tretmane ili izaziva ozbiljne komplikacije.

Tonzilitis je najčešće uzrokovan uobičajenim virusima, ali i bakterijske infekcije takođe mogu biti uzrok upale krajnika.

Najčešća bakterija koja izaziva tonzilitis je Streptococcus piogenes (grupa A Streptococcusa), bakterija koja izaziva upalu grla. Drugi sojevi streptokoka i druge bakterije takođe mogu izazvati tonzilitis.

upala krajnika

Zašto se krajnici inficiraju?

Krajnici su prva linija odbrane imunog sistema protiv bakterija i virusa koji ulaze u usta. Ova funkcija može da učini krajnike posebno osetljivim na infekcije i upale. Međutim, imuno-funkcija krajnika opada nakon puberteta – što je faktor koji može da objasni retke slučajeve upale krajnika kod odraslih.

Akutna i hronična upala krajnika

Akutna upala krajnika je infekcija krajnika izazvana jednom od nekoliko mogućih vrsta bakterija ili virusa. Simptomi akutne upale krajnika mogu doći iznenada, ili se mogu postepeno razviti nakon prehlade, obično u pratnji groznice. Otečeni krajnici su uobičajen simptom akutne i hronične upale krajnika.

Hronična upala krajnika se generalno definiše kao:

 • više od sedam epizoda upale krajnika u jednoj godini
 • više od četiri do pet epizoda upale krajnika godišnje u svakoj od prethodne dve godine
 • više od tri epizode upale krajnika godišnje u svakoj od prethodne tri godine.

Hronična upala krajnika obično ne prolazi ni posle 2 nedelje nakon preduzetog tretmana, a prisutni su hronično otečeni krajnici, koji mogu biti bolni.

Simptomi upale krajnika

Tonzilitis najčešće pogađa decu između predškolskog uzrasta i srednjih tinejdžerskih godina. Uobičajeni znaci i simptomi upale krajnika uključuju:

 • crveni i otekli krajnici
 • bela ili žuta prevlaka ili mrlje na krajnicima (gnojna angina)
 • upaljeno grlo
 • otežano ili bolno gutanje
 • bol u krajnicima
 • groznica (visoka temperatura)
 • uvećani i osetljivi limfni čvorovi u vratu
 • promukao ili hrapav glas
 • neprijatan zadah
 • bol u želucu, naročito kod mlađe dece
 • ukočen vrat
 • glavobolja.

Kod male dece koja nisu u stanju da opišu kako se osećaju, znaci upale krajnika mogu uključivati:

 • balavljenje zbog teškog ili bolnog gutanja
 • odbijanje da jedu
 • neobična probirljivost

Kada kod lekara?

Važno je da se donese tačna dijagnoza, ako vaše dete ima simptome koji mogu ukazivati na upalu krajnika.

Posetite lekara ako vaše dete doživljava:

 • upalu grla koja ne prolazi u roku od 24 do 48 sati
 • bolno ili teško gutanje
 • ekstremnu slabost, umor ili probirljivost

Upala krajnika kod dece

Uvećani krajnici kod dece su česta pojava. Deca su posebno podložna virusnim i bakterijskim infekcijama, zbog nedovoljno razvijenog imunog sistema, pa se kod njih upala krajnika javlja češće.

tonzilitis

Upala krajnika kod dece se naročito javlja, između ostalog, i jer su deca u kontaktu sa drugom decom u vrtiću i školi, pa se virusi i bakterije mnogo brže šire između dece. Iz tog razloga, dete koje ima upalu krajnika ne treba da ide u vrtić ili školu dok se potpuno ne izleči.

Upala krajnika kod dece se leči shodno tome da li je izazivač upale virus ili bakterija: u slučaju bakterijske infekcije se prepisuju antibiotici, a u slučaju virusne – treba podstaći dečiji organizam da se sam izbori sa infekcijom, pre svega putem jačanja imuniteta. Dete treba da odmara, da ima dovoljno sna i da pije što više tečnosti, npr. čajeve, a ukoliko je gutanje otežano – preporučuje se da detetu dajete tečnu hranu.

Saznajte>>>  Kako izlečiti upalu krajnika i bol u grlu za samo 4 sata!

Čašu, pribor za jelo, četkicu za zube i ostali pribor za ličnu higijenu deteta treba držati odvojeno, a takođe je obavezno da svi članovi porodice redovno peru ruke – jer se na taj način sprečava širenje infekcije.

Upala krajnika kod dece je česta pojava i ne treba da vas uznemiri, a obično se uspešno izleči kroz period od 3 dana do dve nedelje.

Šta je dobro za krajnike

Bilo da li je upala krajnika uzrokovana virusnim ili bakterijskim infekcijama, kućna nega može da vam pomogne da se brže oporavite.

Ako je virus očekivani uzrok upale krajnika, kućna nega je zapravo jedini tretman. Vaš lekar neće propisati antibiotike u tom slučaju. Verovatno ćete biti bolje u roku od 7 do 10 dana.

Šta je dobro za krajnike?

 • Adekvatan odmor i kvalitetan san
 • Unos adekvatne količine tečnosti, kako bi grlo bilo uvek vlažno i da se spreči isušivanje
 • Obezbediti unos odgovarajuće hrane i pića: tople tečnosti – čorbe, čaj bez kofeina ili topla voda sa medom – ali i hladni tretman kao sisanje ledenih pločica može ublažiti upalu grla
 • Pripremite rastvor morske ili obične kuhinjske soli za ispiranje grla: grgljajte rastvor od 1 kašičice (5 ml) kuhinjske soli rastvorene u čaši tople vode, ovo može pomoći da ublažite upalu krajnika. Nakon grgljanja, ispljunite rastvor.
 • Koristite ovlaživač vazduha da eliminišete suv vazduh koji može dodatno iritirati bolno grlo, ili sedite nekoliko minuta u kupatilu ispunjenom sa parom nakon tuširanja.
 • Tabletice ili pastile za sisanje, koje su pogodne za decu stariju od 4 godine, mogu da ublaže bol u grlu.

Izbegavajte iritirajuće agense. Neka vaš dom bude bez duvanskog dima i sredstava za čišćenje koji mogu da iritiraju grlo.

Lečenje bola i groznice. Razgovarajte sa svojim lekarom o korišćenju Ibuprofena (aspirina) ili acetaminofena da se smanji bol grla i kontroliše temperatura. Niska temperatura bez bola ne zahteva lečenje.

Osim za određene bolesti, deca i mladi ne treba da uzimaju aspirin jer kada se koristi za lečenje simptoma prehlade ili gripa kao bolesti, može biti povezano sa Rejovim sindromom, retke, ali potencijalno opasne po život bolesti.

Lečenje kod odraslih i dece

Lečenje upale krajnika kod odraslih i dece može se lečiti na sledeće načine, shodno uzroku upale i težini simptoma:

Antibiotici se koriste kada je bakterijska infekcija uzrok upale krajnika. Lekar prepisuje penicilin koji se uzima oralno tokom 10 dana, i to je najčešća antibiotska terapija propisana za upalu krajnika izazvanu Streptococcus-om grupe A. Ako je vaše dete alergično na penicilin, vaš lekar će prepisati alternativni antibiotik.

Vi ili vaše dete morate u potpunosti da ispoštujete terapiju antibioticima kao što je predviđeno, čak i ako su simptomi prošli u potpunosti. Propust da se cela terapija ispoštuje prema uputstvima može dovesti do pogoršanja ili širenja infekcije na druge delove tela. Ukoliko se ne završi kompletna terapija antibioticima – može se desiti da vaše dete oboli od reumatske groznice i ozbiljne upale bubrega.

Hirurgija

Hirurgija za uklanjanje krajnika može da se koristi za lečenje ukoliko imate često problema sa krajnicima, hroničnu upalu krajnika ili bakterijsku upalu krajnika koja ne reaguje na lečenje antibioticima.

Operacija krajnika može da se vrši ako upala krajnika dovodi do komplikacija kojima je teško upravljati, kao što su:

 • opstruktivna apnea
 • problemi sa disanjem
 • teškoće gutanja, posebno mesa i drugih čvrstih namirnica
 • apsces koji se ne poboljšava sa terapijom antibioticima.

Tonzilektomija ili uklanjanje krajnika se obično radi kao ambulantni postupak, osim ako je vaše dete veoma malo, ima složeno zdravstveno stanje ili ako u toku operacije nastaju komplikacije. To znači da vaše dete treba da bude u stanju da ide kući na dan operacije. Kompletan oporavak obično traje 7 do 14 dana.

Upala krajnika prirodno lečenje

Prirodni lek za upalu krajnika sigurno svi imate u svojoj kuhinji. Okrenite se oko sebe, uzmite šta vam treba i olakšajte sebi tegobe.

Upala krajnika – prirodno lečenje možete sprovesti na sledeće načine:

Slana voda

Umešajte jednu kašičicu kuhinjske ili morske soli u čašu tople vode. Ispirati grlo sa ovim rastvorom. Nemojte ga progutati. Ispljunite vodu nakon ispiranja. Ponovite ovo što je češće moguće za brzi oporavak.

Limun

U čašu mlake vode dodati sok od jednog limuna, prstohvat soli i jednu kašičicu meda. Pijte ovo polako, dva puta dnevno na nekoliko dana. Alternativno, možete posuti malo soli i bibera na parčetu limuna, a zatim sisati to parče limuna. To će pomoći da podstaknete izbacivanje šlajma iz grla. Radite to dva ili tri puta dnevno nekoliko dana.

Saznajte više>>> Kako da izlečite bolno grlo i krajnike za samo 4 sata

Bosiljak

Dodati 10 do 12 listića bosiljka na jednu i po šolje vode. Kuvati 10 minuta. Procediti i dodati sok od jednog limuna u ovaj rastvor. Opciono, dodati jednu kašičicu meda da ga zasladite. Popijte ovo tri puta dnevno, dva do tri dana dok upala krajnika ne počne da popusta.

Kurkuma

Dodati jednu kašičicu kurkume u prahu u čašu tople vode ili slane vode. Ispirati grlo sa ovom mešavinom nekoliko puta dnevno, a posebno pre odlaska na spavanje. To će pomoći da se oslobodite od upale i tegoba.

Alternativno, možete dodati jednu kašičicu kurkume u prahu i prstohvat mlevenog crnog bibera u čašu toplog mleka. Pijte ovo uveče, dva do tri dana, da se ubrza proces povlačenja upale krajnika.

Cimet

Dodati jednu kašičicu cimeta u prahu u čašu tople vode. Umešati dve kašičice meda. Ispijajte lagano dok je još toplo. Popijte ovo dva ili tri puta dnevno tokom nedelju dana.

Obloge za upalu krajnika

Mogu pomoći tople obloge oko vrata (grla), kao i tople obloge sa dodatkom čaja od žalfije ili jabukovog sirćeta.

Nana

Stavite jednu čašu vode da provri sa nekoliko listova nane. Dozvoliti da ključa dok se voda ne svede na pola količine. Procedite, dodajte jednu kašičicu meda i piti čaj dok je još topao. Popijte ovaj umirujući napitak dva ili tri puta dnevno na nekoliko dana.

Takođe možete ispirati grlo sa sredstvom za ispiranje usta na bazi mente nekoliko puta na dan sve dok imate upalu krajnika.

Seme piskavice

Dodati dve kašike semena piskavice u dve do tri šolje vode. Dozvoliti da krčka 30 minuta. Procediti i ostaviti da se ohladi. Ispirati grlo sa njim najmanje 30 sekundi, a zatim ga ispljunuti. Ponovite dva puta dnevno dok vaša upala krajnika ne prođe.

Smokve

Kuvati tri suve smokve u vodi i napraviti kašu od njih. Jesti ovo sa jednom kašikom meda dva ili tri puta dnevno na nekoliko dana dok ne prođu simptomi upale krajnika.

Alternativno, prokuvajte i izmeljajte nešto svežih smokvi. Izmeljajte smokve u vodi koju ste koristili za njihovo ključanje. Nanesite ovu pastu na spoljašnjem delu grla. Ostavite da se osuši na vazduhu, a zatim isperite mlakom vodom. Ponoviti jednom dnevno da ublažite bol od upale krajnika. Ovo je još jedna odlična obloga za upalu krajnika.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply