Ako imate nedefinisan osećaj pritiska u uhu, sa određenim stepenom začepljenosti uha, ali bez bola, povremeno uz neku zvučnu senzaciju – možete reći da imate zapušeno uvo. Ovo je veoma česta pojava, koja je obično prolazne prirode i ne ukazuje na nešto što treba da vas brine. Međutim, u zavisnosti od učestalosti i težine samog stanja, kao i od propratnih simptoma – uzroci mogu biti i ozbiljniji.

Zapušeno uvo – mogući uzroci:

Najčešći uzrok za zapušeno uvo jeste disfunkcija Eustahijeve tube, tj. blokada Eustahijeve tube. Ova disfunkcija se najčešće javlja zbog prehlade i tada obično traje negde oko nedelju dana. Međutim, disfunkcija Eustahijeve tube se može javiti i zbog bilo koje druge infekcije u usnoj i nosnoj šupljini, a može biti uzrokovana i alergijom, od kojih su najčešće polenska groznica i rinitis.

Sledeći čest uzrok zapušenih ušiju jeste putovanje avionom. Naime, spuštanje aviona izaziva nagli porast pritiska vazduha, što može dovesti do neravnoteže u pritisku između šupljine srednjeg uha i spoljašnje sredine. Najobičnije zevanje i žvakanje su često dovoljni da se otvori Eustahijeva tuba i da to dovede do izjednačenja pritiska tokom spuštanja aviona.

zapuseno uho

Nakupljanje cerumena (ušne masti) u ušnom kanalu je takođe čest uzrok zapušenosti ušiju. Cerumen inače ima odbrambenu ulogu u našem uhu, međutim, ukoliko se previše luči i ako se uši ne čiste adekvatno, cerumen se može nakupiti i izazvati blokadu koja dovodi do zapušenog uva.

Ređi uzroci za zapušeno uvo obično izazivaju zapušenost koja traje više nedelja i obično je praćena sa nekoliko drugih simptoma. To mogu biti upala sinusa, holesteatom (kožna cista u srednjem uhu), akustični neurom (tumor nerva koji povezuje unutrašnje uvo sa mozgom), Menierova bolest (poremećaj unutrašnjeg uha koji izaziva poremećaj sluha i ravnoteže), težak otitis media (infekcija srednjeg uha koja se odlikuje vodenim iscetkom iz uha), gljivične infekcije uha, tegobe vezane za temporomandibularni zglob i dr.

Zapušeno uvo zbog prehlade

Kao što smo rekli, prehlada je jedan od najčešćih uzroka za zapušeno uvo. Disfunkcija, odnosno blokada Eustahijeve tube se najčešće javlja zbog prehlade i tada obično traje negde oko nedelju dana. Zastoj sekreta i otečena sluznica doprinose da se šupljina srednjeg uha slabo ‘’provetrava’’ i tako nastaje osecaj zapušenosti koji je često prisutan kod prehlade. Ovo je posebno izraženo kod dece, koja imaju kraće Eustahijeve tube, pa infekcije lakše putuje do srednjeg uha.

Zapušeno uvo od vode

Uobičajeno je da se voda ‘’zaglavi’’ u ušima posle odlaska na plivanje ili tuširanje. Voda u ušima izaziva osećaj golicanja i ponekad utiče na sluh. Međutim, ova voda obično prolazi sama po sebi, a ako se to ne desi i ne uklonite je, to može dovesti do infekcije koja izaziva bol, crvenilo i upalu uha. Infekcija spoljašnjeg ušnog kanala je poznata kao plivačko uho i uzrokovana je bakterijom Pseudomonas koja se nalaze u vodi i zemljištu. Ako sumnjate da je vaše zapušeno uvo od vode, izbegavajte korišćenje pamučnih štapića za uši jer oni mogu gurati vodu još dublje u uho.

zapuseno uvo kod dece

Možete izbaciti vodu iz uha jednostavnim opuštanjem glave ka ramenu. Takođe možete pokušati da tresete glavu gore i dole u tom položaju, ili jednostavno dobro promrdajte glavu kada izađete iz bazena. U mnogim slučajevima, osetićete da se voda lako ocedi.

Zapušeno uvo kod dece

Zapušeno uvo kod dece je neretka pojava. Deca su podložnija zapušenosti ušiju od odraslih jer su njihove Eustahijeve tube kraće – što omogućava da infekcija lakše putuje u srednje uho. Zato su mala deca naročito podložna infekcijama uha i imaju više problema prilikom oslobađanja od infekcija upravo iz navedenog razloga.

Zapušeno uvo kod dece je najčešće rezultat infekcije, kao što su: prehlada, infekcija sinusa, grip i dr. Zapušeno uvo, koje može biti praćeno i zapušenim nosem, ako je usled navedenih infekcija – obično može da traje oko 1-2 nedelje. Začepljen nos i zapušene uši kod deteta koji traju duže od nekoliko nedelja su često posledica alergije (polenska groznica, ambrozija i dr.).

Zapušeno uvo i zujanje

Zapušeno uvo je često praćeno zujanjem u ušima, tj. zujanje u ušima je često simptom zapušenog uva. Dakle, gotovo sve bolesti i stanja koja izazivaju zapušeno uvo – mogu izazvati i zujanje u ušima.

Zujanje u ušima može biti posledica i gubitka sluhа povezanog sa starenjem, povrede uhа ili poremećaja cirkulаtornog sistemа.

Kako otpušiti začepljeno uvo

Šta raditi ukoliko imate zapušeno uvo? Najpre, nikako nemojte koristiti štapiće za uši! Dokazano je da oni samo sabijaju cerumen, vodu ili prljavštine u uhu još dublje, što samo pogoršava situaciju. Postoje sprejevi za uho koji se mogu koristiti.

Kada kod lekara?

Obavezno posetite lekara ako imate bolove u uhu, ako simptomi ne prolaze u roku od 48 sati ili ako sumnjate na prisustvo stranog tela u uhu.

Lečenje zapušenog uva zavisi pre svega od uzroka. Obično, zapušeno uvo neće zahtevati nikakve posebne lekove i uglavnom se rešava spontano u roku od nekoliko dana.

Često zapušenje ušiju zbog alergije zahteva upotrebu antihistaminika i drugih anti-alergijskih mera.

Tretman u posebnim slučajevima zapušenosti ušiju, zbog nekih retkih uzroka, biće usmeren na lečenje osnovnog stanja.

Valsalva manevar

Lako možete da se oslobodite zapušenih ušiju izvođenjem Valsalva manevra. To će olakšati ukočenost i bol u uhu.

Zatvorite usta i pritisnite svoje nozdrve prstima tako da ih zatvorite, a zatim duboko udahnite.

Izduvajte vazduh iz nosa da regulišete pritisak vazduha. Ako se radi pravilno, čućete blago pucketanje što znači da su Eustahijeve tube ponovo otvorene.

Napomena: nemojte duvati nos previše jer to može dovesti do oštećenja bubne opne!

Maslinovo ulje

Za začepljenje ušiju zbog nakupljanja ušnog voska unutar ušiju, možete koristiti maslinovo ulje. Maslinovo ulje će pomoći da omekšate ušnu mast, tako da je lako možete ukloniti.

Zagrejte malo čistog maslinovog ulja.

Koristite kapaljku da stavite nekoliko kapi mlakog maslinovog ulja u pogođeno uvo.

Pustite da odstoji 10 minuta, tako da vosak omekša.

Držite glavu u stranu i uklonite ulje i vosak iz uha. Radite ovo veoma pažljivo.

Takođe možete da koristite baby ulje ili mineralno ulje umesto maslinovog ulja.

Alkohol i jabukovo sirće

Da uništite svaku vrstu bakterijske infekcije koja može biti uzrok zapušenih ušiju, možete koristiti kombinaciju alkohola i jabukovog sirćeta.

 • Pomešajte jednake količine alkohola i jabukovog sirćeta.
 • Lezite na stranu i koristite kapaljku da stavite nekoliko kapi ove mešavine u pogođeno uvo.
 • Da sprečite da ova mešavina iscuri iz uha, postavite komad vate u uho i ne podižite glavu.
 • Neka odstoji 5 do 10 minuta kako bi mešavina odradila svoj posao.
 • Uklonite ušni vosak okretanjem glave na stranu.
 • Ako je i drugo uvo zapušeno, ponovite postupak sa drugim uhom.

Tople obloge

Topao oblog je veoma dobar prirodni lek za zapušeno uvo koje je povezano sa prehladom ili kongestijom sinusa. Toplota iz tople obloga će pomoći da opustite zagušenja, otpušite uho i smanjite bol.

Natopite krpu u toploj vodi, iscedite višak vode, a zatim držite krpu preko pogođenog uva na 5 do 10 minuta. To će pomoći da se ublaži bol i podstakne drenaža tečnosti.

Alternativno, možete uviti flašu sa toplom vodom u tanak peškir i nanesite na začepljeno uho na 5 do 10 minuta da ublažite pritisak i otvorite zapušeno uho.

Para

Udisanje pare je jedan od najjednostavnijih načina za zapušeno uho od prehlade. Para će pomoći da olabavite sluz, što će vam dati olakšanje od začepljenja ušiju. Para takođe može da pomogne da otpustite ušni vosak koji izaziva začepljenje.

 • Sipajte toplu vodu u veliku posudu.
 • Dodajte nekoliko kapi ulja čajevca ili eteričnog ulja lavande u ovu vodu.
 • Pokriti glavu peškirom i udišite paru polako dok se začepljeno uho otvara.
 • Takođe se možete tuširati toplom vodom oko 10 minuta da ublažite zapušenost ušiju.

Vodonik peroksid (hidrogen)

Možete koristiti hidrogen za ispiranje zapušenog uha kako bi se oslobodili nakupljenog ušnog voska.

 • Koristeći kapaljku, stavite 2 kapi 3% vodonik peroksida u zahvaćeno uvo.
 • Čućete penušanje u roku od nekoliko minuta. Sačekajte 10 minuta ili dok ne prestane penušanje.
 • Onda mrdnite glavom u stranu i pustite da se hidrogen i vosak ocede.

Napomena: nemojte koristiti vodonik peroksid u višku, jer to može izazvati oštećenje bubne opne.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply