ciste na stitnoj zlezdi

Dijagnostikovana vam je cista na štitnoj žlezdi, a ne znate da li je to opasno ili ne? U većini slučajeva, vodena cista na štitnjači ne izaziva simptome niti bilo kakve tegobe, i potpuno je benigna (dobroćudna). Uzrok nije još uvek poznat, ali je jasno da se radi o narušenoj funkciji štitne žlezde iz nekog razloga. To možda može biti nedostatak joda u ishrani.

Cista na štitnjači se uglavnom slučajno otkrije tokom rutinskog pregleda zbog nekog drugog razloga. Opcije lečenja zavise od toga da li je ova izraslina dobroćudna ili kancerogena, što najpre treba ispitati. Što se tiče prirodnog lečenja, tu je izbor dosta sužen, potrebna su dodatna istraživanja. Najbitnije je da slušate savete lekara.

Cista na štitnoj žlezdi uzrok           

Ciste na štitnoj žlezdi su zapravo čvorovi ispunjeni tečnošću. Vodena cista na štitnjači možr biti mala ili velika, a može da se pojavi iznenada. Ukoliko ova izraslina ima i tečnost i čvrste delove, onda se zove kompleksni čvor na štitnoj žlezdi. On treba da bude hirurški odstranjen ukoliko izazove bol u vratu ili otežano gutanje.

Kada je u pitanju cista na štitnoj žlezdi uzrok nije još uvek dovoljno istražen. Generalno, čvorovi na štitnjači mogu biti uzrokovani prekomernim rastom “normalnog” tiroidnog tkiva, upalom (tireoiditisom) ili tumorom (bilo benignim ili kanceroznim). Većina nodula se hirurški uklanjala do 1980-ih godina. U retrospektivi, ovaj pristup je doveo do mnogih nepotrebnih operacija, jer se pokazalo da je manje od 10% uklonjenih nodula kancerogeno. Većina uklonjenih izraslina na štitnoj žlezdi su mogle biti jednostavno dijagnostikovane i tretirane medicinski.

 stitna zlezda simptomi bolesti

Ciste na štitnoj žlezdi simptomi

Mnogi pacijenti sa cistom na štitnoj žlezdi nemaju simptome uopšte, a slučajno saznaju da je imaju na rutinskom fizičkom pregledu ili ispitivanju vrata za snimanje (CT ili MRI skeniranje kičme ili grudnog koša, ultrazvuk karotida itd). Međutim, manji broj pacijenata može da postane svestan postepenog uvećavanja izrasline u prednjem delu vrata, i/ili mogu da dožive nejasnu senzaciju pritiska ili nelagodnost prilikom gutanja. Ukoliko doživite ove simptome, obavezno se javite lekaru.

Ciste na štitnoj žlezdi lečenje

Većina pacijenata sa cistom na štitnoj žlezdi ne zahtevaju poseban tretman. Neki lekari prepisuju lek za sprečavanje rasta ciste ili smanjenje njene veličine.

Kod pacijenata sa poznatom cistom na štitnjači, početni korak je određivanje rizika za rak.

Karakteristike visokog rizika uključuju:

– biti muško ispod 40 godina starosti

– istorija terapije zračenja na glavi i vratu

– veliki limfni čvorovi na vratu

– problemi sa gutanjem

– problemi sa govorom

– porodična istorija raka štitne žlezde.

Sledeći korak je ultrazvuk štitne žlezde da se odredi veličina ciste, i da se proveri da li ima određene karakteristike koje povećavaju mogućnost za razvoj raka (uz pomoć biopsije). Ukoliko je lezija benigna, pacijent se prati putem ultrazvuka, kako bi se kontrolisao rast ciste ili eventualna pojava novih cisti. Ako postoji rast, može se obavljati druga biopsija. Ako je lezija maligna, pacijent se upućuje na hiruško lečenje. Obično, u ovakvim slučajevima se uklanja čitava štitna žlezda, iako u određenim slučajevima samo deo žlezde može biti uklonjen. Naknadna terapija zavisi od nalaza u vreme operacije.

Prirodno lečenje ciste na štitnoj žlezdi

Kada su u pitanju ciste na štitnoj žlezdi lečenje biljem podrazumeva, pre svega, konzumiranje onih biljaka (namirnica) koje sadrže dosta joda, kako bi se normalizovala funkcija štitnjače. Sve se više potencira konzumiranje čaja od sargasuma (morska trava – alga), za koji je dokazano da deluje povoljno na štitnu žlezdu. Tako da, ako se pitate da li pomaže neki čaj – možete da probate ovaj, a pije se do 3 puta dnevno. Ginseng, đumbir i koren sladića su takođe sredstva za prirodno lečenje ciste na štitnoj žlezdi, budući da imaju tendenciju da smanjuju oticanje.