pantenol mast

Šta je pantenol ?

Pantenol je čest sastojak koji se koristi u proizvodima za negu kože, uključujući i kreme, sprejeve, šampone i regeneratore. Ovaj prirodni sastojak se može naći u biljkama i predstavlja oblik vitamina B5, takođe nazvan pantotenska kiselina. Pantenol se smatra bezbednim za upotrebu, a odličan je u omekšavanju i regeneraciji kože. Zbog osobina poput vlaženja, Pantenol se lako apsorbuje u slojevima ispod površine kože.Pantenol krema i mast se koriste za lice protiv bubuljica, ožiljaka, bora, fleka i za mnoge druge probleme.

Pantenol krema je u suštini vitamin B5, tako da ako telo primi veću količinu ove kreme, samo će je eliminisati kao otpad. Kada pantenol prodire i apsorbuje se u kožu, pretvara se u pantotensku kiselinu, vitamin B kompleksa. Pored svojih prednosti na koži, pantenol se često koristi i za negu kose. Dugi niz godina, ovaj sastojak ulazi u sastav šampona, regeneratora i drugih proizvoda za negu kose.

Pantenol se koristi u proizvodima za ličnu negu, a može tretirati iritacije kože kao što su blage opekotine, opekotine od sunca, ujedi insekata i posekotine (kada se pomeša sa alantoinom). Ostale funkcije koje ima pantenol krema uključuju poboljšanje hidratacije kože, smanjuje svrab i upalu, a takođe ubrzava zarastanje rana epiderma.

pantenol krema

Pantenol za lice je i više nego odličan sastojak. Pantenol za ruke se najviše koristi da regeneriše suvu i ispucalu kožu, mada se može koristiti i za svakodnevnu negu kože ruku. Sve se više koristi i pantenol za opekotine, budući da oporavlja oštećenu kožu, ubrzavajući proces zarastanja.

U nekim slučajevima, pantenol se koristi u lekovima koji tretiraju poremećaje kože. Tegobe kože koje pantenol krema može da leči variraju od ekcema do lečenja oštećenja kože, tj. ožiljaka. Za razliku od mnogih drugih sastojaka koji imaju niz sporednih efekata, pantenol nema negativne nuspojave.

Pantenol krema intenzivno vlaži, jer može da apsorbuje vodu iz vazduha, što pomaže u zadržavanju vlage.

Dermatolozi takođe koriste pantenol kako bi se smanjila pojava strija. Kada se nanese na strije, pantenol prodire u kožu i pomaže stimulišući obnavljanje ćelija kože. Ovo može smanjiti pojavu ili teksturu postojećih strija.

Nije sasvim jasno kako pantenol postiže sve ove efekte. Najverovatnije, mnogo toga je zbog konverzije pantenola u vitamin B5 (pantotensku kiselinu), komponentu koenzima A, koji ima višestruke metaboličke funkcije u telu: pomaže u proizvodnji ćelijske energije; metabolizam proteina, masti i ugljenih hidrata; sinteza masnih kiselina, steroida, glukoze, acetilholina i tako dalje. S druge strane, dok je samo D-pantenol biološki aktivan oblik vitamina B5 i promoviše zarastanje rana, i D i L-pantenol izgleda da imaju hidratantni efekat.

Pantenol krema sastav

1 g Pantenol kreme sadrži 0,05 g dekspantenola.

Zašto je dobra pantenol krema za lice ?

Pantenol krema (pantenol je takođe poznat i kao vitamin B5) je značajan sastojak za kožu koji se sve više koristi u proizvodima za negu kože. Ova krema je jako rastvorljiva i lako može da se apsorbuje u kožu, što je čini odličnim sastojkom mnogih proizvoda za negu kože. Postoji nekoliko prednosti koje pantenol krema ima na koži. Pantenol krema pomaže koži da zadrži prirodnu ravnotežu vlage, održava kožu glatkom, smanjuje upalu i iritaciju i može čak da se suprotstavlja površinskim bakterijama.

Šta je bolje pantenol mast ili krema ?

Pantenol krema ili pantenol gel je više namenjen nezi kože, dok je pantenol mast više namenjena za tretman oštećene kože, poput ojeda, opekotina i sličnih oštećenja kože. Takođe, pantenol mast je pogodnija za negu suve i starije kože.

Pantenol mast čemu služi ?

Pantenol mast podstiče epitelizaciju i neguje kožu kod:

– blažih opekotina izazvanih različitim fizičkim i hemijskim agensima

– ublažava tegobe nastale zbog prekomernog sunčanja, trenja ili pritiska na kožu

– smanjuje iritacije i ojeda, naročito na pregibima kože

– ublažava suve i ispucale usne i bradavice dojki

– ublažava ekcematozne promene

– ublažava oštećenja kože usled poremećaja periferne cirkulacije krvi.

Pantenol mast za lice se može koristiti kod starije, umorne i suve kože lica. Nanosi se 2-3 puta dnevno u tankom sloju, blago utrljavajući kružnim pokretima.

Pantenol krema protiv bora

Pantenol krema može da radi efikasno na smanjenju bora. Pantenol krema promoviše vlagu ispod kože, tako da će se koža popuniti ili se prirodno proteže kada se primeni ova krema. Ovo istezanje treba da izbriše fine linije i smanji ozbiljnost bora. Mnogi anti-age proizvodi za negu kože koriste pantenol kao aktivni sastojak.

Pantenol krema za bubuljice i akne

U proizvodima za ličnu negu, pantenol nudi antimikrobna svojstva, koja su važna za kontrolu rasta i prenosa bakterija. Pantenol se takođe može naći u proizvodima za tretman akni zbog svoje sposobnosti da se suprotstavi bakterijama i da smanjuje upalu.

Pantenol krema za fleke i ožiljke od akni

Pantenol krema za ožiljke daje odlične rezultate. Ukoliko vas zanima najbolja krema protiv ožiljaka od akni, nemojte bacati novac na skupe preparate – jer je vaše rešenje pantenol krema za fleke i ožiljke od akni. Naime, pantenol pomaže u obnovi oštećenog epitela. Takođe, ovaj efekat se može pripisati sposobnosti D-pantenola da stimuliše rast ključnih ćelija kože (naročito dermalnih fibroblasta).

Cena

Cena Pantenol kreme se kreće oko 200 dinara.