[icegram campaigns=”14335″]

Zbog čega se javljaju akne u trudnoći?

Hormoni, hormoni, hormoni! Kao kod i većine drugih nuspojava koje se javljaju u trudnoći, pojačan rad hormona je krivac za stvaranje akni ili bubuljica na koži. U ovom konkretnom slučaju, hormoni teraju žlezde u koži da povećaju proizvodnju sebuma. Uz mrtve ćelije kože, pore se začepe i prave odlično mesto za razvoj bakterija. Pojava akni varira od žene do žene, te se kod nekih bubuljice javljaju samo na početku trudnoće, a neke uporno prate sve do porođaja.

Bubuljice u trudnoći su veoma nepredvidive- u nekim slučajevima, žene koje su ranije imale problema sa aknama primećuju poboljšanje na koži, a one koje nikada nisu imale akne i bubuljice, imaju velike probleme. Tako da se sve svodi na negu, ako se desi da ih dobijete.

Kokosovo ulje može pomoći u uklanjanju akni i bubuljica

Kokosovo ulje je sjajno za kožu, ima antigljivična i antibakterijska svojstva, ali nemojte ga mešati sa drugim uljima! Pored toga, odllično je za srce, poboljšanje imuniteta i još puno toga.

Umesto vaše redovne kreme, koristite kokosovo ulje, ili ga nanesite na kožu barem jednom dnevno, u tankom sloju. Kokosovo ulje možete koristiti i ako beba dobije „kapu od kolevke“, što je u neku ruku slično aknama- nastaje zbog prevelikog lučenja sebuma, na bebinoj glavi.

Ako možete, zamenite ulja i putere koje koristite za kuvanje, kokosovim uljem. Loša ulja i loša ishrana neće pomoći aknama!

bubuljice u trudnoci

Važno: ako imate bubuljice u trudnoći

Postoje neki lekovi koji se obično prepisuju za tretman akni, ali njih ne treba koristiti u trudnoći.Postoje i mnoge kreme koje se mogu nabaviti bez recepta. Oni mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije i defekte. Pre uzimanja bilo kog leka, obavezno se posavetujte sa, doktorom ili apotekarom, koji će vam reći sve detalje. Čak i nakon svih preporuka, proverite da li je sastav bezbedan za bebu. Pre bilo kakvih preparata, probajte neko od prirodnih rešenja.

Na kraju teksta slede neki efikasni prirodni lekovi protiv bubuljica koji se mogu koristiti tokom trudnoće.

Saveti za akne u trudnoći (a i ako niste u drugom stanju)

  • nemojte češati, grebati ili cediti akne. To može ostaviti ožiljke ili dovesti do razvijanja infekcije, pošto je imuni sistem već oslabljen
  • probajte prirodna rešenja prvo: cink, vitamin C, kokosovo ulje, probiotike, izmenite ishranu
  • nemojte preterivati u pranju lica, i nemojte koristiti jake sapune. Ukoliko uklonite ulja sa kože, ona će ih samo sve više proizvoditi, ili možete završiti sa suvom i iziritiranom kožom
  • probajte da se što ređe šminkate. Ako već morate, izbegavajte podloge na bazi ulja koje začepljuju pore, koristite one proizvode koji su na bazi vode. I umijte se i skinite šminku čim možete
  • kada se umivate, nemojte trljati lice, da se ne bi iziritiralo
  • vodite računa o ishrani i izbacujte toksine. Nemojte jesti namirnice sa lošim mastima, šećerom i veštačkim zaslađivačima, procesiranim žitaricama, pogotovo proizvodima od pšenice- belo brašno, beli hleb, torta i sl. Obavezno jedite povrće, zbog sebe i deteta
  • konsultujte se sa babicom ili lekarom pre nego što kupite neki proizvod za akne, čemu treba da pribegavate samo u krajnjoj nuždi

Prirodni lekovi za akne i bubuljice u trudnoći

1. Jabukovo sirće

Natopite pamučnu loptu sa sirovim, nefiltriranim jabukovim sirćetom i nežno masirajte vašu kožu.Mešajte jedan deo sirćeta na tri dijela vode.Tako ćete dobiti prirodnu toner koji je bogat prirodnim enzimima i alfahidroksilnom kiselinom.

2. Soda bikarbona

Sode bikarbona je odličan prirodni lek za bubuljice. Napravite jednostavan rastvor mešanjem 1 kašike sode bikarbone sa 1 kašikom vode. Primeniti na pojedinačne bubuljice. Ostavite da se osuši pre ispiranja.

3. Citrusno voće

Alfahidroksilna kiselina se može naći u agrumima poput limuna i limete. Kada se sok od limuna ili limete redovno nanosi na kožu, pomaže u čišćenju pora i uklanja mrtve ćelije kože.Ove svojstva čine ga efikasnim prirodnim lekom protiv bubuljica.Istisnite sok od limuna na vatu i primenite direktno na bubuljice. Ostavite da deluje 10 minuta ili dok se ne osuši, a zatim isperite hladnom vodom.

4. Med

Med ima antibakterijska i antiseptička svojstva. Takođe deluje je umirujuće na kožu.Prvo isperite lice toplom vodom. Nanesite med direktno na bubuljice. Ostavite ga na koži  20 do 30 minuta. Isperite toplom vodom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply