Šta je astigmatizam?

Astigmatizam oka je čest zdravstveni problem, koji uzrokuje nepravilan oblik rožnjače. Sa astigmatizmom, rožnjača, koja se nalazi na prednjoj površini oka, ima nepravilan pregib. Zbog toga se menja način na koji mrežnjača prima, tj. prelama svetlost, te uzrokuje zamućen ili iskrivljen vid.

Kratkovidost i dalekovidost su još dva primera problema koji nastaju zbog lošeg prelamanja svetla u rožnjači. Dalekovidost se još naziva i hiperopija, a kratkovidost miopija.

Tipovi

Postoje dve vrste astigmatizma, Pravilan (regularan) i nepravilan (iregularan).

astigmatizam oka

Koji su uzročnici astigmatizma ?

Nije poznato šta tačno uzrokuje astigmatizam, ali se zna da je genetika veliki faktor. Često se javlja pri rođenju, ali se može i razviti u toku života. Takođe, može nastati kao posledica povrede oka ili nakon operacije oka. Astigmatizam često dolazi „ruku pod ruku“ sa kratkovidošću ili dalekovidošću.

Rizične grupe

Astigmatizam pogađa i decu i odrasle. Ipak, u rizičnoj ste grupi ukoliko ispunjavate jedan od sledećih uslova:

  • u porodičnoj istoriji se javlja astigmatizam ili druge bolesti oka, kao što je degeneracija rožnjače zvana keratokonus
  • imate povredu ili istanjenu rožnjaču
  • izrazito ste kratkovidi, i vid vam se zamućuje kada gledate u daljinu
  • izrazito ste dalekovidi, i vid vam se zamućuje kada npr. čitate
  • imali ste operaciju oka, npr. odstranjivanje katarakte

Asigmatizam simptomi

Simptomi astigmatizma mogu se razlikovati od osobe do osobe, dok su neki pacijenti asimptomatični. Simptomi astigmatizma uključuju:

  • Mutan, iskrivljen vid bez obzira na daljinu gledanja
  • Otežan vid u večernjim časovima
  • Naprezanje, tzv. čkiljenje
  • Iritacije oka
  • Glavobolje

Ukoliko osećate bilo koji od ovih simptoma, posetite lekara. Neke od ovih nelagodnosti mogu biti indikatori i drugih zdravstvenih problema.

astigmatizam simptomi

Kako se postavlja dijagnoza?

Oftamolog određuje da li bolujete od astigmatizma kroz kompletan očni pregled. Optometrista je doktor koji dijagnostikuje probleme sa vidom, a oftamolog se više bavi rešavanjem problema- tretmanima, operacijama i sl. Postoji nekoliko testova koje doktori koriste kako bi dijagnostikovali astigmatizam.

Test procene oštrine vida
Tokom ovog testa, čitaju se slova sa tabele, manja i veća, kako bi doktor utvrdio koliko ih dobro vidite.

Test prelamanja
U ovom testu koristi se mašina, optički refraktor. U mašinu je ugrađeno nekoliko korektivih staklenih sočiva različite jačine. Doktor će vam dati da gledate u neki prizor, dok menja sočiva i ne nađe ono sa kojim najbolje vidite.

Keratometrija
Opet uz pomoć mašine, kerametometra, doktor određuje konkavnu krivinu, tj. meri zakrivljenost rožnjače.

Kako se astigmatizam leči?

Blagi astigmatizam ne zahteva neophodno lečenje. Doktor može tretirati astigmatizam koji uzrokuje probleme sa vidom na jedan od sledećih načina:

Sočiva
Dioptrijske naočare ili sočiva su najčešća i najmanje invazivna metoda rešavanja astigmatizma.

Ortokeratologija
U ovoj terapiji koriste se čvrsta sočiva, kako bi se ispravila nepravilna krivina rožnjače. Pacijentima se ova sočiva prepisuju samo na određen, kratak period nošenja. Često se nose u toku noći, a tokom dana se skidaju i efekti su brzi- vid je odmah jasniji. Ali, benefiti Orto-K terapije su vidljivi samo tokom njenog trajanja.

Operacija

U težim slučajevima astigmatizma, doktor može preporučiti korektivnu operaciju. Obično je laserska, a nekada hirurzi koriste i male noževe kako bi rekonstruisali rožnjaču, i ovim se astigmatizam trajno rešava. Tri najčešće operacije su laser in situ keratomileusis (LASIK)*, fotorefraktivna keratektomija (PRK*) i radijalna keratotomija. Sve tri nose neki rizik i obavezno se posavetujte sa lekarom pre nego što prihvatite operaciju.

Komplikacije

Slabovidost ili tzv. lenjo oko se može javiti ukoliko se astigmatizam ne leči. Stručno se ovo stanje naziva ambliopija.

Dugoročno rešenje

Kontaktna sočiva ili operacija su najčešće opcije kojima pacijenti vraćaju vid „na staro“. Još uvek ne postoje načini da preventivno lečimo astigmatizam.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply