Bolovi u desnoj ruci

Da li često doživljavate jaku bol u desnoj ruci i ukočenost? Do toga može doći iz nekoliko razloga, najčešći bi bio pritisnut nerv. Ovde navodimo neke od najčešćih razloga za ovu tegobu. Pročitajte…

Bol u desnij ruci je možda način na koji Vam telo govori da mu je potrebno dovoljno odmora. Postoji mnogo razloga zbog kojih se u desnoj ruci može ispoljiti bol i slabost, koja može biti u pratnji utrnulosti, peckanja i osećaja da Vam ruka bridi. Ovo može biti posledica povrede ili kompresije nerava. Bol u desnoj ruci ukazuje da možda patite od bolesti krvnih sudova. Zato se potrudite da ne zanemarujete bol u desnoj ruci jer može pak dovesti do ozbiljnih i komplikovanih medicinskih stanja. Pored povrede nerava, bol može biti uzrokovana povredom mišića, kosti, ligamenata ili tetiva.

bolovi u desnoj ruci

Uzroci

Često, ako spavate sa desnom rukom ispod glave duže vreme, može doći do peckanja i bola u ruci. Ako sedite na stolici sa rukama koje vise iza leđa, to može dovesti do bolova u rukama.

Osim toga, nošenje traka na rukama i trake na naduvavanje dok se meri krvni pritisak može izazvati da desna ruka podlegne bolu. U ovim slučajevima, bol se javlja kako se smanjuje protok krvi u delove ruke.

Još jedan čest razlog za bol u desnoj ruci je nedovoljan dovod krvi u ruku, naročito tokom zime. Tokom zime, arterije se mogu suziti,  tako da je snabdevanje krvlju u te delove tela neadekvatno.

Sindrom karpalnog tunela takođe može da izazove ovo stanje. Ovaj sindrom je posledica uklještenja srednjeg nerva, što dovodi do peckanja i bola u ruci, zglobu, šaci i prstima. Pomenuto stanje može biti veoma bolno u slučaju da pokušate da pomerite zglob. Često možete osetiti da Vam ruka postaje slaba, što može da dovede do toga da češće ispuštate predmete.

Bol u zglobovima zbog artritisa je još jedan čest razlog za bol i slabost u desnoj ruci. Ako obolite od artritisa, Vaši zglobovi će biti upaljeni i nećete moći da pokrećete ruke. U nekim ekstremnim slučajevima, bol u desnoj ruci ukazuje da doživljavate blagi srčani udar.

Bolno u desnoj ruci kod žena
Žene više sklone da iskuse bol u desnoj ruci, naročito zbog povrede lakta i zbog reumatoidnog artritisa. Dodatna težina tokom trudnoće stvara ogroman pritisak na zglobove, i time utiče na desnu ruku. Skorije studije su pokazale da su žene podložne srčanom udaru kao i muškarci. Ako nastupi srčani udar, on počinje sa bockanjem u desnoj ruci, što većina žena zanemari kao manju bol.

Povezano>>> Bolovi u mišićima ruku, nogu, vrata uzroci i lečenje narodnim lekovima

Bolovi u gornjem delu desne ruke

Bolovi u gornjem delu desne ruke mogu se javiti iz nekoliko razloga i najčešći od njih su povrede, sindrom karpalnog tunela, i bicipitalni tendinitis. Ako zaradite povredu nadlaktice, možda uz to zaradite i modrice ili frakturu ruke, što može dovesti do bola. Štaviše, ako se nervi uklješte iz nekog razloga, to može da izazove bol. Tendinitis, stanje u kome su tetive povređene zbog snažnih aktivnosti, kao što je dizanje tegova, može rezultirati bolovima.

Saznajte više>>> Bolovi u rukama i ramenima mogući uzroci

Bol u ruci i grudima

Ako se javi bol u grudima, uporedo sa bolom u desnoj ruci, nikada ga nemojte ignorisati. To može biti znak blažeg srčanog udara ili infarkta miokarda, kako bi ga lekar nazvao. Može biti praćen bolom u gornjem srednjem stomaku, vratu, vilici, povraćanjem, mučninom i znojenjem. Ako se jave neki ili svi ovi simptomi, trebalo bi da se postavi dijagnoza bolesti što je pre moguće, jer, ako se ne leči na vreme može biti opasno po život. Tako da bi uvek trebalo imati mogućnost srčanog udara na umu svaki put kada osetite bolove u desnoj ruci. Treba uraditi analize krvi i EKG što pre, kako bi se primenili odgovarajući lekovi.

Možda Vas boli desna ruka zbog problema sa nekim drugim organom. Vaša desna ruka prima signale toga i Vi osećate prenesenu bol, kao što možete osetiti ako se javi curenje kičmene tečnosti u vratu.

Prema tome, nikad ne treba ignorisati bol u desnoj ruci. Kao i kod svih medicinskih stanja, lekar zna najbolje, tako da ako imate bilo kakva pitanja, trebalo bi da ga konsultujete.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply