Šta su ketoni?

Ketonska tela, tj. ketoni nastaju kada telo istroši masti i treba mu energija. Proizvode se i kada mršavite, ili kada nemate dovoljno insulina koje telo može da iskoristi kao gorivo. Bez dovoljno insulina, glukoza se nagomilava u krvi. Pošto telo ne može da iskoristi glukozu za energiju, koristi se masnim zalihama. Kada se ovo desi, ketoni se formiraju u krvi i dospevaju u urin. Zbog toga se možete ozbiljno razboleti.

Kako se mogu testirati na ketone?

Običnim urinotestom možete otkriti da li telo proizvodi ketone. Postoji nekoliko različitih testova, koji se bez recepta mogu kupiti u apoteci. Rezultati mogu biti negativni, ili pokazati male, umerene ili velike količine ketona.

Kada treba da se testiram na ketone?

  • ukoliko je nivo šećera u krvi preko 250mg/dl, uradite dva testa zaredom
  • kada ste bolesni. Mnogo puta, infekcije, bolest, povrede, izazivaju povišen nivo šećera u krvi, pa je tada testiranje posebno važno
  • kada planirate da vežbate, a nivo šećera je preko 250mg/dl
  • ako ste u trudnoći, testirajte se svako jutro pre doručka i svaki put kada je nivo šećera u krvi veći od 250mg/dl

Šta znači ako je test urina pozitivan na ketone ?

U nekim situacijama, moguće je prisustvo ketona čak i kada je nivo šećera normalan. Pozitivni ketoni ne prave problem dokle god je nivo šećera pod kontrolom, i kad pokušavate da smršate.

S druge strane, ako je nivo šećera u krvi povišen, i ne preduzimaju se mere kako bi se on smanjio, može doći do dijabetičke ketoacidoze, stanja koje je opasno po život.

Šta mogu da uradim ako je test na ketone pozitivan?

Kontaktirajte svog doktora, jer će vam možda trebati dodatni insulin. Pijte dovoljno vode i tečnosti koje ne sadrže kalorije, kako biste izbacili ketone. Proveravajte nivo šećera u krvi svaka 3-4 sata i uradite test na ketone ako je nivo veći od 250mg/dl. Nemojte se naprezati i vežbati, ukoliko imate povišen šećer i prisutne ketone.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply