7 lekovitih dejstava kolagena

Možda vam je poznat sa etikete losiona za telo ili ste primetili bočicu na policama u apotekama, ali šta je tačno kolagen i kako ga možete uvrsiti u svoj život?

Kolagen je protein koji imamo u mišićima, kostima, koži i tetivama. Neki ga čak smatraju „lepkom“ koji drži celo telo. Zadužen je za elastičnost kože i pomaže u regeneraciji izumrlih ćelija.

Kolagen je dakle veoma važan za lice, celu kožu tela, kosti, zglobove i još mnogo toga…Otkako su poznate ličnosti počele da upotrebljavaju kolagen sve je više proizvoda koji se nude svima kao kolagen u prahu, tablete, kapsule, injekcije…

Kako starimo, proizvodnja kolagena koji prirodno proizvodimo se smanjuje. Zbog toga se pojavljuju bore, koža gubi na elastičnosti, a hrskavica je sve tanja (pa je „pucanje“ u zglobovima sve češće). Smanjenju kolagena u telu može doprineti i loša ishrana (puno šećera), pušenje i preveliko izlaganje suncu.

kolagen za lice

Pa, šta je onda kolagen? Da li je drugačiji od običnog želatina ?

Ukoliko ste nekada čuli kako ljudi kažu da su kolagen i želatin isto, nisu puno pogrešili. Želatin nastaje iz kolagena- kada „razbijete“ kolagen dobijate želatin, a najbolji primer za to je supa od kostiju. Kosti su pune kolagena koji kuvanjem, postaje želatin.

Drugim rečima, želatin je pun svih onih dobrih svojstava kao i kolagen, samo je u drugačijem obliku.

Pokazaćemo vam koliko su želatin i kolagen stvarno dobri po zdravlje. Poznato je da je želatin korišćen u medicinske svrhe još u drevnoj Kini- iz tog doba je nastala izreka „hrana kao lek“.

Želatin je odličan za osetljive ljude, sklone alergijama, pošto pomaže telu da lakše svari problematičnu hranu.

Kolagen je pun uslovnih aminokiselina kao što su arginin, glutamin, glicin i prolin. Ove aminokiseline proizvodimo i sami, međutim, kada smo bolesni, pod stresom ili nas nešto muči, telo nije u stanju da ih stvori dovoljno. U tim slučajevima, potrebna mu je pomoć koju možete pružiti kroz ishranu ili tablete. A ove aminokiseline, iako se zovu ne-esencijalne su nam prilično važne. Pogotovo prolin i glicin, koji vode računa o većini procesa u organizmu.

Prolin čini oko 15% kolagena, a pomaže arterijama u izbacivanju viška masti i sprečava njeno nagomilavanje u organizmu.

Glicin je možda najmanja aminokiselina u sastavu kolagena, ali za njega važi izreka- velike stvari dolaze u malom pakovanju. Zadužen je za pravilno funkcionisanje ćelija, i izgradnju DNK lanaca. Glicin je jedan od tri aminokiseline koje se nalaze u sasavu kreatina, koji pomaže u rastu mišića i koji nam daje energiju dok vežbamo.

7 koristi od kolagena

Ako još uvek mislite da kolagen nije vredan vaše pažnje, pogledajte ovih sedam benefita:

  1. Za lice kožu i kosu

Kako starimo, proizvodnja kolagena u našem telu je sve manja, i to je neizbežno. Primetićete fizičke posledice- slabija koža, bore, manjak elastičnosti. Povećavanjem nivoa kolagena, zadržaćete mladalački izgled kože duže.Upotreba kolagena protiv bora je najpopularnija.Za lice koje ne stari morate imati dovoljno kolagena a možete ga koristiti kao prah, tablete, kapsule ili čak injekcije.

  1. Za zglobove

Ako ste primetili da vam zglobovi puckaju ili škljocaju, to je posledica manjka kolagena. Tada trpe tetive i ligamenti, pa možete osetiti ukočenost, natečene zglobove i slično. Gledajte na uzimanje kolagena zarad zdravlja zglobova, kao na podmazivanje vrata koja škripe. Pomoći ćete svojim zglobovima u kretanju, smanjićete bol i umanjiti rizik od povrede, kao što je iščašenje.Istraživanja su pokazala da je kolagen efektivan u terapiji osteoartritisa i drugih povreda zgloba.

  1. Bušan želudac

Kolagen može pomoći onima koji pate od sindroma bušnog želuca, stanja u kom toksini prolaze kroz digestivni trakt bez problema. Pomaže u razgradnji proteina i umiruje želudac, ubrzava obnovu oštećenih ćelija, upija višak vode, tako da stomak ne „stane“.

  1. Jača metabolizam, podiže energiju

Veći unos kolagena poboljšava metabolizam. Glicin šalje šećer u telo i podiže energiju, a pomaže u razvoju mišića koji sagorevaju više kalorija. Iskombinujte suplement za kolagen sa vitaminom C i obezbedite telu protein koji može odmah da se baci na posao- nagradiće vas energijom i osećajem vitalnosti.

  1. Jača nokte i zube

Da li vam se nokti listaju i pucaju? Za to može biti odgovoran manjak kolagena. On se nalazi u sastavu zubi i noktiju, pa ukoliko ga ubacite u ishranu, dobićete rezultat- zdrave zube, jake nokte.Ako ne želite mnogo da se maltretirate oko namirnica koje sadrže prirodni kolagen možete u prodavnicama zdrave hrane da nabavite kolagen u prahu.

  1. Detoksikacija

Za detoksikaciju organizma, koristite kolagen. Glicin pomaže u smanjenju štete koju trpi jetra, a najlakši način da je očistite je i ukusan- napravite supu od kostiju. Tri dana detoksikacije supom rešiće vas nagomilanih hemikalija i resetovaće želudac.

  1. Smanjuje celulit

Kada koža počne da gubi na elastičnosti, postoji još nuspojava- celulit postaje vidljiviji. Pošto koža postaje sve tanja, celulit se ne može „sakrivati“ ispod površine. Kolagen pomaže koži da duže ostane elastična, te smanjuje pojavu celulita.

Ubacite kolagen u svoj život

Naši preci su unosili mnogo više kolagena od nas danas, jer je u tradicionalnom načinu ishrane bilo normalno jesti cele životinje. Sada, uglavnom preskačemo kožu, tetive i ligamente bilo koje životinje, a upravo ti delovi su bogati kolagenom.

Prirodni kolagen iz hrane se ipak može iskoristiti na jednostavan način.Postoje jednostavni i ukusni receti koji će nas „vratiti korenima“ a moj omiljeni je supa od pilećih kostiju. Jeftina je, zdrava, i u njoj se mogu iskoristiti svi delovi živine, koje inače ne jedemo.

Suplementi koji sadrže kolagen, kao što je protein prah, su još jedna prečica za veći unos kolagena. Pre kupovine, proverite sastav i uverite se da u prahu nema hemikalija, najbolji us oni koji se dobijaju od krava koje slobodno pasu. Suplemente možete ubaciti u gotovo sve- šejk, supu, pecivo, i ne morate brinuti da će bilo šta biti drugačijeg ukusa.

Takođe, važno je da pored kolagena, unosite dovoljno vitamina C, mangana, gvožđa i hrane bogate antioksidantima kao što su borovnice, višnje, kupine. Da bi se kolagen aktivirao, treba da ga uzimate sa  vitaminom C i namirnicama koje su izvor aminokiselina.

Treba da znate i ovo- iako na mnogim kremama za kožu sa kolagenom piše da sadrže kolagen, molekuli u ovim proizvodima su obično suviše veliki da bi koža mogla da ih upije. Kroz pileću supu ili suplemente, poboljšaćete telo i iznutra i spolja!

Za kraj, pažljivo birajte hranu, pogotovo onu bogatu aminokiselinama, pošto pospešuje nastanak kolagena. Životinjski poizvodi poput jaja, mleka, živine, ribe su odlični, a za vegetarijance imamo plan B- koštunjavo voće i npr. voćni žele koji ćete sami napraviti.Za poetak probajte prirodni kolagen ako vam to ne bude dovoljno pređite na klagen u prahu pa tek onda na tablete i kapsule.Inekcije kolagena su zadnja opcija a kolagen krema je prema mnogim istraživanjima samo bacanje para.