Bubuljice su normalna pojava na koži koja se javlja kod mnogo ljudi. Bubuljice su upala kože, pri kojoj se uljne žlezde inficiraju bakterijom, nateknu i napune se gnojem.

Veće lučenje sebuma iz uljnih žlezda je primarni razlog koji leži iza ovog problema. Bubuljice se uglavnom javljaju na licu, vratu, leđima i ramenima. Iako ovo nije ozbiljna bolest, bubuljice a posebno one na licu mogu da izazovu nelagodu i neprijatnost kod osobe, zbog toga kako izgledaju.

Bubuljice na licu uzrok

Uzrok nije kako mnogi misle loša higijena lica već se upala kože javlja zbog poremećaja hormona u pubertetu.Hormoni igraju veoma važnu ulogu u nastanku bubuljica a njihov poremećaj izaziva i menstrualni ciklus, trudnoća ili početak menopauze i stres.

Pubertetske bubuljice na licu su vrlo neprijatne i prva mera kojom se tinejdžeri bore protiv njih je… istiskanje.Međutim istiskanje bububuljica može samo da pogorša stvar i da pojača infekciju koja već postoji što znači da je svaka bubuljica puna bakterija.

U apotekama i parfimerijama se može naći veliki broj losiona i lekova za lečenje bubuljica, ali mnogi od njih ne daju željene rezultate.Ako je to slučaj i kod vas koristite samo preparate za čišćenje lica a bubuljice po licu uklonite nikim prirodnim sredstvima.

akne i bubuljice na licu

Ovo je 9 najboljih načina za oslobađanje od bubuljica na licu i telu.

 1. Led

Led brzo umanjuje crvenilo, otok i upalu bubuljica. Ubrzava cirkulaciju u delovima kože na kojima iskaču bubuljice i sužava pore kože, uklanja nečistoću i ulje nakupljeno na koži. Možete se poslužiti kockicama leda ili lomljenim ledom, šta god vam je zgodnije.

 • ubacite led u krpu i naslonite ga na bubuljicama zahvaćen deo kože, na par sekundi
 • sačekajte nekoliko minuta pa ponovite postupak
 1. Limun

Još jedan brzi način da se oslobodite bubuljica na licu je upotreba limunovog soka, koji je bogat vitaminom C. Sok od limuna brže isušuje bubuljice. Obavezno koristitite sveže ceđen sok, a ne flaširan, jer u njemu ima prezervativa. Postoji nekoliko načina za nanošenje limuna:

 • umočite čistu vatu u sveže ceđen limunov sok i nanesite na bubuljice, pre odlaska na spavanje
 • pomešajte kašiku limunovog soka sa kašikicom cimeta u prahu i nanesite na bubuljice preko noći. Ujutru se umijte lice mlakom vodom. Ali, treba da znate da ovaj metod nije preporučljiv za osobe sa osetljivom kožom.
 1. Ulje čajnog drveta

I za bubuljice i za akne, ulje čajnog drveta je odlično rešenje. Ima antibakterijska svojstva koja se bore protiv bakterija koje uzrokuju ove kožne probleme.

Plus, njegova ublažujuća dejstva umanjuju crvenilo i upalu bubuljica. Pomaže i pri isušivanju mitesera na licu.

 • umočite vatu u esencijalno ulje čajnog drveta i nanesite na bubuljice. Operite nakon 15-20 minuta
 • ili, pomešajte nekoliko kapi ulja čajevog drveta sa kašikom gela Aloe vere. Nanesite na bubuljice i druge nedostatke na koži, sačekajte 20 minuta, pa isperite

Ukoliko imate oseljivo lice, klonite se ulja čajnog drveta.

 1. Pasta za zube

Pasta kojom svako jutro perete zube, može se iskoristiti za lečenje bubuljica na licu. Najefektnija je kada se koristi posle leda. Koristite belu pastu za zube, izbegavajte gel.

 • nanesite malo bele paste na bubuljice pre odlaska u krevet
 • ujutru, umijte lice vodom i videćete značajno poboljšanje, što se otoka i crvenila tiče

Ukoliko želite, možete ponoviti proces u toku dana. Samo se pobrinite da pasta ostane na bubuljicama barem pola sata.

 1. Vodena para

Parenje lica je uvek dobro za kožu, ali pogotovo kada imate bubuljice. Para otvara pore i dozvoljava koži da diše. Ovako se rešavate viška ulja, nečistoća i bakterija, zatvorenih u porama, koje mogu izazvati infekciju ili upalu što se kasnije ispoljava pojavom bubuljica po licu.

prirodni lek protiv bubuljica na licu

 • napunite posudu vrućom vodom i parite lice nekoliko minuta
 • umijte se mlakom vodom i nakon sušenja, nanesite kremu bez ulja
 1. Beli luk

Beli luk je antivirusni, antigljivični, antiseptični i antioksidantni posrednik koji pomaže pri brzom lečenju bubuljica. Sumpor u belom luku ubrzava lečenje bubuljica po licu.

 • presecite svež češanj belog luka na pola
 • utrljajte luk na bubuljice i ostavite 5 minuta, pa se umijte mlakom vodom
 • ponovite nekoliko puta dnevno

Ukoliko želite da pročistite krv, pojedite sirov češanj belog luka, svakog dana. Nemojte jesti previše belog luka jer vam može poremetiti rad stomaka.

 1. Soda bikarbona za bubuljice i akne

Soda bikarbona je još jedan efektan lek za bubuljice i odličan je za piling za lice, pošto uklanja višak ulja, nečistoća i mrtve ćelije kože.

 • napravite gustu pastu, mešajući soda bikarbonu sa malo vode ili soka od limuna
 • dobro očistite kožu i ostavite je da bude malo vlažna. Nanesite pastu na delove kože zahvaćene bubuljicama i pustite da se osuši, par minuta. Nikada ne ostavljajte soda bikarbonu na koži duže od nekoliko minuta jer može izazvati iritaciju ili osušiti kožu
 • umijte se toplom vodom
 • ponavljajte postupak 2 puta dnevno za brze rezultate
 1. Med

Med je izvor prirodnih antibiotika koji ubrzavaju zarastanje i pomažu kod infekcija.

 • umočite vatu u med, nanesite direktno na bubuljice i ostavite da deluje, pola sata
 • sperite toplom vodom
 • ponavljajte nekoliko puta dnevno

Druga opcija koju možete probati:

pomešajte med sa cimetom dok ne dobijete pastu i nanesite je preko bubuljica, pre odlaska na spavanje. Ujutru će biti manje upale i otoka. Umijte se hladnom vodom.

 1. Krastavac

Krastavac je bogat izvor kalijuma i vitamina A, C i E. Takođe, ima efekat hlađenja.

 • isecite svež krastavac na komade i natapajte ih u vodi, oko sat vremena. Hranljive materije, poput vitamina A, kalijuma i hlorofila, će se pretvoriti u vodu
 • procedite i popijte, ili iskoristite vodu za umivanje lica

Možete napraviti i masku za lice, od mlevenog krastavca. Nanesite masku na lice i pustite da se osuši, 15-ak minuta. Umijte se toplom vodom. Ovako ćete izbaciti bakterije i nečistoće iz pora.

Saznajte više>>>  Kokosovo ulje za akne i bubuljice

Pošto ste saznali kao ukloniti bubuljice sa lica prirodnim potem uz pomoć jednostavnih prirodnih lekova izaberite neki i počnite već danas!

 • Hrana takođe utiče na pojavu bubuljica.Ako imate sitne crvene bubuljice na licu izbegavajte masnu i jako začinjenu hranu.
 • Najčešće su ubuljice na licu kod tinejdžera u pubertetu mali broj njih prođe kroz ovaj period odrastanja bez ovog kožnog problema.
 • Na sreću kod većine tinejdžera ružne akne i bubuljice nestaju već sa izlaskom iz puberteta, ali kod onih koji ih nisu lečili mogu ostato ožiljci i fleke.
 • Nažalost kod veoma malog broja osoba i to i muškaraca i žena kožna upala lica praćena bubuljicama ostaje i u zrelom dobu.Cistične akne i bubuljice uz mnogo ožiljaka kod njih ne mogu da se zaleče sve do starosti.
0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply