[icegram campaigns=”14014″]

Čaj od pelina je svoju najveću popularnost stekao u Grčkoj gde je prvo služio kao lek za mnoge bolesti, pre svega za probleme sa varenjem ili problemima u nervnom sistemu. Ova biljka raste u Evropi, Aziji i Africi i često je “optužuju” da ima halucinogena dejstva. Čudesnu biljku pelin koristili su mnogi umetnici poput Van Goga i Hemingveja zbog čega mnogi tvrde da je za najveći deo njihovog stvaralaštva zaslužna upravo ova biljka.

Takođe, postoji verovanje da je boginja Artemida pelin čaj davala ženama koje su imale problema da zatrudne dok je u 18.veku pelin čaj bio zabranjen zbog navodnih halucinacija koje izaziva zbog čega su one koji su pili čaj od pelina optuživali da su narkomani. U svakom slučaju, niko vekovima unazad nije mogao da ospori lekovitost biljke pelin zbog čega se ona i danas koristi kao najbolji prirodni lek za bolove u želucu, gastritis i za eliminaciju parazita.

Lekovita biljka pelin

Iako tvrde da izaziva halucinacije, pelin je veoma lekovit pogotovu ako se konzumira u vidu čaja. Ova biljka je najveću lekovitu primenu doživela u alternativnoj medicini. Pa tako, konzumiranje ove biljke preporučuje se onima koji imaju probleme sa organima za varenje, trpe bolove u želucu. Takođe biljka pelin je dobra za dizanje oslabljenog imuniteta i takođe je dobar za vraćanje izgubljenog apetita. Stari narodi Afrike verovali su da je pelin lekovit i da čisti um zbog čega su ga konzumirali mnogi umetnici iz kojih su ostala spektakularna dela. Pored toga što je izuzetno lekovit, pelin je isto tako i osnovni sastojak alkoholnog pića apsint.

pelin caj tinktura

Pelin čaj

Pelin se najčešće konzumira u obliku čaja za koji oni koji su ga probali kažu da je ubedljivo najgorči čaj koji su probali. Upravo zato, ovaj čaj se obično služi sa medom ili šećerom. Sa njegovom količinom valja biti oprezan jer pored toga što može da izazove halucinacije isto tako pelin čaj može da izazove i razne psihičke poremećaje. Danas se čaj od pelina upotrebljava kao prirodan lek a uz pravilnu upotrebu ne bi trebalo da imate nikakvih problema.

Čaj od pelina priprema

Pre nego što vas uputimo u proces pripreme čaja od pelina valja napomenuti da je ovaj čaj toliko gorak da čak ni šečer ne može da ublaži njegov ukus. Ali s obzirom da je lekovit, poželjno je da ga pijete bez obzira na opor ukus. U narednim redovima ćemo vam objasniti kako se priprema čaj od pelina.

Priprema čaja je jednostavna, prvo su vam potrebni listovi ili zeljasti deo ove biljke koji se bere tokom cvetanja.
Pola kašičice listova prelijte sa šoljom ključale vode. Kada se ohladi, nakon 10 minuta, procedite i pijte ovaj čaj 3 puta dnevno po šolju čaja. Ne preporučuje se ispijanje ovog čaja duže od 7 dana. Nakon ovog perioda bilo bi dobro da se obratite lekaru ukoliko imat tegobe.

Upotreba

Pelin ima zaista široku upotrebu kada je u pitanju njegovo pozitivno delovanje na mnoge tegobe u organizmu. Međutim ako se pitate kako i u kojim slučajevima se pije čaj od pelina, u narednim redovima ćete naći odgovore. Pored toga što jača imuni sistem, upotreba čaja od pelina odlična je za lečenje dijabetesa, regulisanja menstrualnog ciklusa, borbe protiv nesanice. Odličan je takođe i u slučajevima kada dođe do trovanja otrovnim gljivama kao i kod snižavanja šećera i čišćenja krvi. Čaj od pelina se ne sme upotrebljavati u slučajevima kada preti opasnost od moždanog udara ili ako uzimate terapiju bogatu gvožđem.

Takođe, ukoliko osećate bolove u jetri ili u slezini, dobro je da napravite oblogu od pelina tako što ćete listove ove biljke potopiti u sirće a onda ih uviti u gazu i stavljati na bolna mesta.

Obično se upotrebljava koren i list pelina. Njegova upotreba je zaista široka pa pored toga što je lekovit od ove biljke možete napraviti vino, rakiju, prah, tinkturu ili ekstrakt.

Čaj od pelina za želudac i gastritis

S obzirom da je odličan za želudac, čaj od pelina je odličan za one koji imaju probleme tokom varenja hrane kao i za tegobe koje izaziva gastritis. Nakon što ga pripremite, ovaj čaj jako gorkog ukusa popijte po gutljaj pre svakog obroka. On će pospešiti lučenje želudačne kiseline i olakšati probleme koje stvara gastritis poput kiseline koja zna da bude neprijatna. Budite oprezni sa dozama kada pijete čaj od pelina za želudac zato što velika količina može samo da vam nanese još veću štetu.

Čaj od pelina protiv parazita

Paraziti su glavni uzroci mnogih bolesti koji jako teško napuštaju organizam. Na svu sreću tu je čaj od pelina koji pomaže u eliminaciji istih. Naime, pelin sadrži tujone i izotujone, jedinjenja koja su sposobna da ubiju kako zrele parazite tako i njihova jajašca. Takođe, u njemu ima i santonina koji je u stvari lek za bolesti koje uzrokuju paraziti. Redovna upotreba i normalna doza čaja od pelina uspešno će vas rešiti parazita.

Protiv zadaha

Za rešavanje lošeg zadaha vrlo lako možete napraviti vodicu za ispiranje usta od pelina. Priprema je slična čaju, jednu kašiku pelina prelijte sa kipućom vodom. Ostavite da se prohladi pa ga nakon 25 minuta procedite. Usta možete ispirati ovim napitkom dva do tri puta dnevno i sigurno ćete se osloboditi lošeg zadaha. Takođe, treba znati da su za dobar dah ključni ishrana, unos vode kao i redovna higijena zuba.

Tinktura od pelina

Tinktura od pelina je veoma laka za pravljenje a jedan od razloga zašto treba svako da je napravi je njena lekovitost. Tinktura od pelina leči stomačne bolove, mučninu i takođe je dobra za dezinfekciju kože usled nekih povreda.

Tinktura od pelina se pravi na sledeći način: Potrebne su vam 3 kašike pelina i 70% procentni alkohol, 2 decilitra.

U jednu staklenu teglu stavite 3 kašike osušenih listova pelina. Prelijte ih sa alkoholom koji ste pripremili. Teglu zatvorite i ostavite je tako da stoji 2 nedelje, potrebno je da svaki dan mućkate sadržaj tegle. Kada prođe ovaj period, procedite sadržaj iz tegle i eto, dobili ste tinkturu od pelina.

Za najbolje rezultate i otklanjanje tegoba, najbolje je da u jednu čašu vode sipate od 15-30 kapi tinkture i to popijete.

Pored ovog recepta postoji i varijanta gde se pelin preliva sa pola litre konjaka s tim što se ovde uzima oko 30-50 kapi razmućenoj u vodi. Na vama je da izaberete koji ćete recept koristiti, oba su podjednako delotvorna jer sadrže pelin.