Uzevši u obzir da kopriva važi za jednu od, možda najlekovitijih biljaka, sasvim je za očekivati da preparati pripremljeni od nje imaju izuzetno široku primenu.

Kopriva je bogata različitim vrstama vitamina i minerala, a na prvom mestu gvožđem, magnezijumom, kalcijumom, kalijumom, ali i vitaminima A i C i mnogim drugim lekovitim supstancama.

Uz unutrašnju primenu, a prvenstveno protiv anemije, kopriva se koristi i za bolji rast kose.

Tinktura – kapi od koprive

Tinktura – kapi od koprive predstavljaju alkoholni rastvor ove biljke, a ovakav način pripreme koprive ujedno ima i najširu primenu.

kapi od koprive tinktura

Pored tinkture, odnosno kapi od koprive, koristi se i čaj od ove biljke, ali i uljani rastvor koprive i to sa podjednakim uspehom.

Pročitajte i Seme koprive i med kao lek

Gde kupiti kapi od koprive

Često se može čuti pitanje gde kupiti kapi od koprive, naravno ukoliko ne želite sami da ih pripremate. Naime, ove kapi možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane ili biljnim apotekama, a možete je potražiti i kod osoba koje na pijacama u velikim gradovima prodaju čajeve, tinkture i kapi od različitih vrsta biljaka.
Mnoge prodavnice zdrave hrane danas nude i mogućnost kupovine preko interneta.

Kako napraviti tinkturu od koprive recept

Ako vas zanima kako napraviti tinkturu od koprive, recept je zapravo vrlo jednostavan. Jedino o čemu treba da vodite računa jeste o tome gde berete koprivu, jer je neophodno da to bude na nekom mestu koje je zaštićeno od zagađenja, kako bi tinktura koju spravljate sačuvala u potpunosti sva lekovita svojstva.

Za pripremu tinkture od koprive se mogu koristiti ili samo listovi ili svi njeni delovi, uzevši u obzir da je ova biljka cela lekovita. No, ne zaboravite da kopriva žari, pa vodite računa o tome kada je berete, jer je svakako dobro da koristite pamučne rukavice tom prilikom. Kada operete koprivu, iseckajte je i poređajte u teglu ili flašu od stakla. Zatim, kada napunite posudu, nalijte je litrom domaćće rakije.

Ovako pripremljena kopriva bi trebalo da stoji 14 dana u tegli ili flaši koja je zatvorena. Ne zaboravite, pritom da je svakodnevno barem jednom promućkate.

Kada istekne ovo vreme, procedite tečnost kroz cediljku ili gazu i čuvajte, ali ovog puta u tamnoj staklenoj flašici ili tegli, jer svetlost može da utiče na promenu kvaliteta tinkture. Uz ovo, savetuje se i da je čuvate na sobnoj temperaturi.

Kapi od koprive upotreba

U zavisnosti od stanja za koje se koristi, zavisiće i upotreba kapi od koprive. Najčešće se preporučuje koristiti ih tri puta dnevno i to 10 do 15 kapi rastvorenih u malo obične vode.

Opšta preporuka, kada je upotreba kapi od koprive u pitanju je da se uzimaju neposredno pre obroka.

Kapi od koprive se najčešće koriste kao odlično prirodno sredstvo protiv anemije, ali i za jačanje odbrambenih snaga organizma. Smatra se da je kopriva odličan borac protiv virusa i bakterija, te se posebno preporučuje koristiti ih u doba pojačanih infekcija. Upotreba kapi od koprive se odnosi i na borbu protiv alergija, ali i kod urinarnih infekcija.

Kapi od koprive za kosu

Ukoliko želite da ih koristite za spoljašnju upotrebu, kapi od koprive imaju drugačiju upotrebu. Naime, u ovom slučaju se savetuje utrljati ih u teme, odnosno u koren kose. Zanimljivo je da se u ovom slučaju ne savetuje ispiranje.

Povezano>>> Čaj za kosu: Kopriva, kamilica

Kapi od koprive u trudnoći

Uzevši u obzir da je anemija izuzetno česta pojava u trudnoći, ne čudi što se mnoge trudnice odlučuju za primenu mnogih sredstava iz Prirode.

U većini slučajeva, kapi od koprive u trudnoći smeju da se koriste bez posledica. Ali, budući da se ovo stanje ne zove bez razloga drugo stanje, uvek se preporučuje najpre potražiti savet od doktora koji je upoznat sa vašim stanjem i koji prati vašu trudnoću.

Slično>>> Čaj od koprive leči sve

Kapi od koprive za anemiju

Najširu upotrebu imaju kapi od koprive za anemiju, zbog izuzetno visokog sadržaja gvožđa koje ova biljka poseduje. Efekti su vidljivi ubrzo po početku primene, a naročito ukoliko uz kapi od koprive korigujete ishranu, u smislu da unosite više konjskog mesa, te cvekle i drugih namirnica koje su prirodan izvor gvožđa.

Saznajte više>>> Prirodni lekovi za anemiju: Kopriva i kakao

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply