Sve do ranih pedesetih godina domaći lek za grudi sastavljao se od lokalno gajenog bilja i biljaka. U skoro svakom selu ili malom mestu postojala je babica ili biljni vidar koji su poznavali ove biljke i njihovu upotrebu u lečenju. Biljke koje su se njačešće koristile u lečenju gajile su se u baštama domaćinstava ili u pejzažima.
Jedan od najvećih Božjih medicinskih darova koji se može naći na zemlji je beli luk ili Allium sativum. Koristi se kao prirodni lek hiljadam godina i pripada grupi bilja koje se najlakše gaji. Beli luk ima antibakterijske, antimikotične i antivirusne osobine. Odličan je antioksidans, imunostimulator i antiinflamatorni agens u svim sistemima organa ljudskog organizma. Snižava nivo triglicerida i ukupnog holesterola u krvi, mada ovaj uticaj varira ( 5-15%).

Beli luk je uspešno korišćen u odbrani od kuge i antraksa. Pokazalo se da kada je ptičiji grip kružio Azijom, u zemljama u kojima se beli luk dosta kristio u oshrani, bila mala incidenca ove bolesti. Ovo je u direktnoj vezi sa aliinima koji sadrže sumpor, a kojima ova moćna biljka obiluje. Može se koristiti kao prirodna odbrana od komaraca i zaista je delotvoran u mom sirćetu od četiri lopova.

Postoji dosta drugih zdravstvenih prednosti ove biljke koje treba pomenuti.

TINKTURA BELOG LUKA DOZIRANJE

Iseckati beli luk u jednu šolju i prebaciti u čistu staklenu teglu.Dodati dve šolje vodke ili sirćeta i zatvoriti poklopcem. Napišite sadržaj i datum na tegli.
Protresti teglu svaki ili svaki drugi dan tokomtri nedelje. Nakon tri nedelje procediti tinkturu kroz iscekani beli luk i u tamnim obeleženim bocama sa kapaljkom na tamnom i hladnom mestu.

Uobičajena doza je 5 kapi tinkture od belog luka rastvorene u čaši vode svakog dana, a najviše četiri puta dnevno.
Da bi se izbegao neprijatan zadah od belog luka, jedite nekoliko listića bilo kog bilja bogatog hlorofilom kao što je sveža nana, peršun, bosiljak…
Za čuvanje tinkture obično koristite flaše koje se dobro zatvaraju. Tinktura od belog luka pripremljena sa vodkom može se čuvati nekoliko godina.

KONTRAINDIKACIJE, OPREZ I NEŽELJENI EFEKTI

Ako uzimate beli luk na prazan stomak uvek ga treba jesti sa malo sira ili sa čašom vode. Velike količin luka ili tinkture mogu izazvati želudačne smetnje kao što su gorušica ili intestinalne smetnje.
Treba izbegavati beli luk pre operacije zbog njegovog antikoagulacionog efekta. Tinktura belog luka se ne preporučuje pacijentima na terapiji lekovima koji razređuju krv, kao što su varfarin i heparin.
Pre uzimanja bilo kog biljnog leka, uključujući i tinkturu belog luka treba se konsultovati sa svojim lekarom.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply