Tinktura od đumbira se vrlo lako pravi i odlična je za lečenje:

– Mučnine
– Kinetoze (bolesti kretanja)
– Stomačnog gripa
– Zapušenog nosa
– Drhtavice

Pošto je tinktura od đumbira koncentrovana, potrebno vam je samo par kapi kako bi dobili efikasan učinak, što je čini mnogo prijemčivijim rešenjem za one koji su neodlučni kada god treba da progutaju nešto.

Dok je đumbir odličan kućni lek koji je bezbedan za upotrebu kod ogromne većine ljudi, ako ste: na terapiji lekovima koji se izdaju na recept (posebno anti-koagulantima), trudnica ili dojilja, posavetujte se sa medicinskim profesionalcem pre nego što svoje simptome počnete da lečite ovim ili bilo kojim drugim biljnim preparatom.

Tinktura od djumbira recept

– Đumbir
– Alkoholno piće sa visokim procentom alkohola (poput votke ili brendija)

Što se đumbira tiče, možete koristiti ili onaj u prahu (kao što je đumbir koji kupujete u odeljku sa začinima u marketima), ili seckan sušeni (ili sveži) koren.
Svež koren đumbira može se često naći u delu sa povrćem vašeg lokalnog supermarketa.
U receptu nema tačnog odmeravanja sastojaka, jer je njegova priprema potpuno podređena tome koliko đumbira imate pri ruci.

Ako koristite suvi začin: teglu napunite đumbirom do približno ¼ . Preko toga sipajte votku (ili brendi) sve dok skoro niste napunili teglu. Stavite poklopac, promućkajte i skladištite na hladnom, suvom i mračnom mestu u trajanju od nekoliko nedelja, povremeno mućkajući sadržaj tegle. Nakon 4-6 nedelja, procedite i odložite dobijenu tinkturu đumbira. Rok trajanja ove tinkture ako se drži na polici je najmanje 1-2 godine, ako ne i više.

Ako koristite svež koren: napunite teglu okvirno 1/2 – 1/3 vašim iseckanim đumbirom. Preko toga sipajte votku (ili brendi) sve dok skoro niste napunili teglu. Stavite poklopac, promućkajte i skladištite na hladnom, suvom i mračnom mestu u trajanju od nekoliko nedelja, povremeno mućkajući sadržaj tegle. Posle 2-3 nedelje, procedite i odložite dobijenu tinkturu na hladno, mračno mesto. Rok trajanja je godinu dana, ili duže.

Tinktura od djumbira doziranje:

Opšte preporučena doza za odrasle osobe je do 3 pune kapalice, 3 puta dnevno, dok je za decu ta doza duplo manja. Međutim, mišljenja sam da je tinktura dovoljno jaka da svojoj deci dajem dozu od samo 3 kapi odjednom, u toku celog dana po potrebi (premda 1 ili 2 doze obično obave posao). Prema tome, postarajte se da započnete sa manjom dozom i vidite kakvo je dejstvo.

Zapamtite: Tinktura od djumbira je odličan kućni lek za povremene napade mučnina ili poremećaja u stomaku, ali ako razvijete uporno trajuće simptome ili ozbiljne znake bolesti, trebalo bi da zatražite savet svog lekara.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply