Od kamilice se može napraviti tinktura koja je odličan lek za bol u stomaku, posebno onaj prouzrokovan nervnom napetošću. Ukratko, kamilica leči sve one simptome koji su povezani s digestivnim traktom. Jedino treba da naučite kako se pravi tinktura, što uopšte nije tako teško kako se čini. Da biste kod kuće napravili ovu korisnu tinkturu, trebaće vam samo kamilica i čist alkohol. Proces dobijanja tinkture je veoma star i u suštini jednostavan, a zasniva se na srednjovekovnim farmaceutskim metodama.

Dejstva i način upotrebe tinkzture od kamilice

Možete uzimati kašičicu do dve ove tinkture dnevno, ali ne treba preterivati. Kamilica ima umirujuće dejstvo, smanjuje kongestiju (oteklost usled nakupljanja krvi), smiruje grčeve i sprečava iritaciju sluzokože želuca i creva. A tu je i još jedno njeno korisno dejstvo, koje žene ne bi smele zaboraviti – kamilica pomaže i u slučaju menstrualnih bolova. Sam botanički naziv kamilice – Matricaria chamomilla – otkriva njenu prvobitnu upotrebu: Matricaria potiče od reči matrix, što znači materica.
Ova biljka može ublažiti simptome stomatitise, to jest afte u ustima. U tom slučaju se koristi tako što se u čašu vode stavi kašičica tinkture, a zatim se tom tečnošću ispiraju usta.

Sunčev koncentrat
Kamilica je biljka Asteracea, ćerka zvezde, u konkretnom slučaju – ćerka Sunca. Ova porodica biljaka, u koju spadaju i moravka, suncokret i neven, ima karakterističnu glavičastu cvast – nema jedan cvet, već skupinu mnogo malih cvetova. Koliko su Asteracee povezane sa Suncem pokazuje činjenica što neke vrste okreću glavicu u pravcu ove zvezde na nebu, baš kao i njihov najpoznatiji predstavnik – suncokret.

Kako napraviti tinkturu od kamilice

Sastojci:
• 20 grama suvih cvetova kamilice
• 100 ml alkohola (70 stepeni)

Postupak:
Na početku uzmite polovinu alkohola (50 ml). Svu kamilicu potopite u alkohol koji ste prethodno sipali u staklenu posudu. Dobro je zatvorite.

Ostavite da odstoji oko četiri do pet dana.

Izvadite kamilicu i stavite je u staklenu posudu u koju ste sipali drugu polovinu alkohola (ali ne bacajte alkohol iz prvog potapanja).

Ostavite to da odstoji još četiri-pet dana.

Dobro iscedite ostatak kamilice, a zatim sjedinite obe tečnosti, ali ih najpre pažljivo profiltrirajte.

Držite tinkture zaštićene od svetlosti i vazduha, u dobro zatvorenim staklenim bočicama. Spoljna temperatura ne bi
trebalo da prelazi 15 stepeni.

Slično>>> Čaj od kamilice lekovitost

PAZITE DA NE UBERETE POGREŠNU BILJKU!
Ako želite sami da naberete kamilicu, koja inače počinje da cveta od maja, pazite da je ne pomešate s drugim vrstama cveća, posebno s buhačem (Tanacetum). Od ove biljke se dobija insekticid, jedan od retkih koje priznaje organska poljoprivreda. Kamilicu ćete najlakše prepoznati ako se koncentrišite na njen specifični miris, na listiće u obliku igle i izgled cvasti – latice cveta se spuštaju ka zemlji.
Saznaj više>>>Čaj od kamilice

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply