Tečni lekovi dobijeni ekstrakcijom svežeg lekovitog bilja alkoholima različite koncentracije ili mešavinom alkohola i etra nazivaju se tinkture.Najčešće se koriste alkohol (40, 50, 70 odsto) ili rakija (40, 50 odsto), a ovakvim postupkom dobijaju se tinkture koje sadrže sastojke lekovitog bilja rastvorljive u vodi i alkoholu.

Ako nije drugačije naglašeno, tinkture se pripremaju maceracijom (raskišeljavanjem) usitnjene biljke ili njenih delova na sobnoj temperaturi. Propisana količina biljke i rastvarača stavi se u staklenu posudu i poklopi. Posle 8 do 14 dana, tečnost se odlije, ostatak taloga procedi i obe tečnosti filtriraju.

Tinkture su veoma delotvorne kada se uzimaju samostalno ili nakapane u hranu i piće, jer se pripremaju od svežeg lekovitog bilja, pa sadrže sastojke koji bi se sušenjem bilja izgubili (vitamini, pigmenti, enzimi). Evo nekoliko najpoznatijih i najlekovitijih:

BREZA – pomaže protiv upale bubrega i mokraćnog mehura, oboljenj jetre i žučnog kamenca

DIVLJI KESTEN -sadrži materije koje suža vaju krvne sudove. Koristi se za lečenje proširenih vena i hemoroida.

HRASTOVA KORA – bogata je taninima koji koagulišu belančevi-ne i stežu tkivo, pa zaustavlja unutrašnja krvarenja i suzbija upale creva.

ŽALFIJA – dobar je antiseptik i najčešće se upotrebljava za lečenje upala krajnika, usne šupljine, želuca, creva, jetre, žuči i mokraćnih kanala.

KAMILICA – umiruje i stišava bolove i grčeve. Koristi se protiv svih oboljenja creva i želuca kao i bubrega, jetre i žuči.

KOPRIVA-koristi se za lečenje anemije i bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Jača otpornost organizma. Pošto je bogata taninima efikasno zaustavlja spoljašnja i unutrašnja krvarenja naročito čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

MAJČINA DUŠICA – pomaže rastvaranje i lakše izlučivanje sluzi i jako je dezinfekciono sredstvo pa se koristi za lečenje bolesti pluća, organa za disanje, mokraćnog mehura i bubrega, kao i za poboljšanje rada želuca.

PITOMA NANA – dobra je za dezinfekciju, protiv bolova, za lečenje neuralgije, umirivanja „nervoznog” lupanja srca i razdražljivosti.

RUŽMARIN – poboljšava rad jetre i snižava povišene trigliceride i holesterol u krvi.

TINKTURA VALERIJANE

– 50 g korena valerijane (odoljena)
– litar alkohola (40%)

Iseckan koren dodajte u alkohol i zatvorite teglu. Posle 10 dana (u međuvremenu promešajte nekoliko puta varjačom) procedite, naspite u nekohko manjih staklenih boca i dobro zatvorite. Uzimajte 20-30 kapi na kocki šećera i popijte čašu vode. Tinktura valerijene je dobra protiv srčane nervoze, želudačnih bolova i nesvestice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply