Kada govorimo o dijetama, obično imamo za cilj neki plan ishrane koji omogućava mršavljenje. Međutim, ovde se ne radi o gubitku težine. U ovoj dijeti ne treba da ”obrišete” nepotrebne kalorije ili da izgubite dodatne kilograme. Umesto toga, ishrana kod alergije ima za cilj da ukaže na hranu na koju ste možda osetljivi ili alergični.

Dijeta kod alergije se zapravo zove eliminaciona dijeta.

Moraćete da sarađujete sa svojim lekarom u vezi ovoga i proverite da li uvek dobijate sve hranljive materije koje su vam potrebne.

Alergijska dijeta traje nekoliko nedelja (minimum 2 nedelje). Nemojte je sprovoditi ako imate ozbiljnu alergijsku reakciju (pod nazivom anafilaksija). Ako imate ovo, potrebno je da što pre saznate hranu koja predstavlja okidač, tako da je možete izbeći. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome.

alergijska dijeta

Kako alergijska dijeta funkcioniše?

Uobičajeni plan je da se uklone specifične namirnice ili sastojci iz ishrane, jer vi i vaš lekar možete sumnjati da oni mogu biti razlog za vaše simptome alergije.

Uobičajene namirnice koje izazivaju alergiju su: mleko, jaja, orašasti plodovi, pšenica i soja. Vaš lekar će nadgledati ovaj način ishrane tokom nekoliko nedelja.

Ishrana kod alergija mora biti strogo kontrolisana od strane lekara! Nikako nemojte sami sprovoditi ovu dijetu, bez konsultacija sa svojim lekarom!

Dijeta kod alergija – koraci:

Prvi korak je da prestanete da jedete sumnjivu hranu. Moraćete da pročitate etikete sa hrane pažljivo ili ukoliko se hranite u restoranima – pitajte od čega je sve napravljena vaša hrana. Vodite dnevnik ishrane i zapišite sve što pojedete.

Uverite se da jedete druge namirnice koje obezbeđuju iste hranljive sastojke kao i hrana koju treba da izbegnete. Na primer, probajte hranu na bazi tofua umesto mlečnih proizvoda. Nutricionista vam može pomoći oko planiranja obroka.

Zatim ćete polako dodavati nazad sumnjivu hranu, jedno po jedno. Ovaj proces vam pomaže da tačno znate koje namirnice su problem i koje izazivaju alergiju kod vas.

U svom dnevniku ishrane, uvek navodite bilo kakve simptome koje dobijate kako budete dodavali nazad svaku od namirnica koju ste bili izbacili.

Na kraju, još jednom ćete morati da prestanete da jedete problematičnu hranu, jedno po jedno. Lista bi trebalo da bude manja ovaj put. Cilj je da se vidi da li se simptomi poboljšavaju.

Imajte na umu da biste mogli biti osetljivi na hranu, ali da niste alergični na nju. Ipak, alergijska dijeta, tj. eliminaciona dijeta vam može pomoći da znate koju hranu bolje da izbegavate.

Kao što vidite, alergije i dijeta su vrlo blisko povezani. Zahvaljujući ovoj eliminacionoj ishrani, vi možete otkriti koje su to namirnice na koje ste alergični.

Dijeta kod alergija – hrana koja se najčešće eliminiše:

– zasićene masti: kojih ima u većim količinama u životinjskim i mlečnim proizvodima

– mlečni proizvodi: neke osobe ne mogu tolerisati mlečni šećer, laktozu. Ipak, neki oboleli koji ne podnose laktozu mogu jesti jogurt sa aktivnim bakterijskim kulturama, što može pomoći kod zapaljenskih bolesti creva

– hrana koja može izazvati ili pojačati upale (alkohol, prosti šećeri i kofein)

– proizvodi koji sadrže kukuruz ili gluten (proizvodi od pšenice, ovsa, ječma)

– hrana koja može izazvati alergijske reakcije (jaja, kikiriki, paradajz)

– hrana koja može iritirati probavni sistem (povrće iz porodice kupusa).