Maslinovo ulje kao lek

Zdravstvene koristi od maslinovog ulja uključuju tretman za debelo crevo, rak dojke, dijabetes, srčane probleme, artritis, visok holesterol, gubitak težine, metabolizam, varenje, starenje i rak. Maslinovo ulje kao lek se koristi tokom mnogih vekova. To je veliki i značajan sastojak za mnoge kulinarske recepte i takođe služi za različite medicinske svrhe. Medicinske studije ukazuju na to da je maslinovo ulje prepuno sa zdravstvenim prednostima.

Zdravstvene prednosti maslinovog ulja obuhvataju smanjenje lošeg nivoa holesterola u krvi, zato što je bogato mononezasićenim mastima. Ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži najviši nivo antioksidanata polifenola i oleinske kiseline. Maslinovo ulje je veoma zdrava opcija u odnosu na druga biljna ulja.

Ali, maslinovo ulje ima mnogo kalorija, pa bi trebalo da se koristi u umerenim količinama za najbolje zdravstvene rezultate. Preporučuje se 2 kašike maslinovog ulja dnevno da bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja.

beli luk u maslinovom ulju

Beli luk kao lek

Beli luk ima oštar miris i dobro se uklapa u nekim jelima, ali da li je značajan još zbog nečega? Zašto se beli luk tako često smatra velikom, zdravom biljkom? Pa, kao prvo, on ima vitalno hemijsko jedinjenje, alicin, koji je odličan terapeutski sastojak sa mnogim lekovitim svojstvima. Alicin jedinjenje sadrži sumpor, koji daje belom luku oštar ukus i svojstven miris. Zdravstvene koristi od belog luka su bezbrojne.

Beli luk kao lek pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, bori se protiv prehlade, kašlja i snižava krvni pritisak.

Beli luk je najstarija poznata lekovita biljna sorta ili začin u postojanju. Čovečanstvo je prepoznalo lekovita svojstva ove čarobne biljke pre više od 3.000 godina. Luj Paster, naučnik koji je otkrio pasterizaciju, efikasno je koristio anti-bakterijske osobine belog luka skroz nazad u 1858. godini.

U Prvom svetskom ratu hirurzi koriste zdravstvene prednosti soka od belog luka kao antiseptik za lečenje ratnih rana. Beli luk sadrži korisne minerale kao što su fosfor, kalcijum i gvožđe, kao i minerale u tragovima kao što su jod, sumpor i hlor. U smislu organskih jedinjenja, beli luk je jedan od retkih izvora alicina, alisatina 1 i 2.

beli luk i maslinovo ulje za kosu

Dakle, beli luk kao lek ima zaista niz neprevaziđenih prednosti, a naročito se ceni zbog svojih prirodnih antibakterijskih svojstava.

Beli luk u maslinovom ulju recept

Sada kada znate koliko su maslinovo ulje i beli luk sami po sebi lekoviti – jasno je da kombinacija ova dva sastojka može biti neprevaziđen prirodni lek za mnoge tegobe!

Ovaj prirodni lek se priprema veoma jednostavno, sve što vam je potrebno jeste kvalitetno ekstra devičansko maslinovo ulje i kvalitetan beli luk, koji je dobro očišćen od svih tragova zemljišta.

Beli luk u maslinovom ulju – recept:

u odgovarajućoj staklenoj posudi treba pomešati 1/3 belog luka i 2/3 ekstra devičanskog maslinovog ulja. Ovu mešavinu treba ostaviti da odstoji mesec dana na tamnom mestu.

Upotreba i lekovitost: ovaj melem treba nanositi više puta u toku dana za lečenje ranica na koži i sluzokoži, za područja koja su inficirana gljivicama, kao i na bolna mesta na zglobovima i kičmi.

Maslinovo ulje i beli luk recept za kosu

Poznato vam je da je maslinovo ulje za kosu neprevaziđeno. Isto važi i za beli luk – sigurno su vam poznati neki recepti kada se beli luk dodaje u šampon za pranje kose.

Naime, ova dva sastojka deluju tako što pospešuju rast kose i zahvaljujući svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima – neguju kožu glave i sprečavaju infekcije koje bi mogle ugroziti kvalitet vaše kose.

Maslinovo ulje i beli luk – recept za kosu:

Za ovaj recept, biće vam potrebna najmanje 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Sledeći sastojak koji vam treba je, naravno, beli luk, i to najmanje deset čena belog luka.

Oljuštiti i smrviti čenove belog luka, a zatim ih dodajte u procesor hrane (blender) i pomešati mešavinu sa maslinovim uljem. Miksajte dok ne dobijete veoma gustu i bogatu smesu.

Kada završite, uzmite pastu od belog luka i čuvajte je u tegli od tamnog i neprozirnog stakla. Svakog dana, primenjivati ovu mešavinu belog luka i maslinovog ulja na kožu glave i kosu. Nećete verovati koliko vaša kosa raste brže i to u kratkom vremenskom periodu. Osim toga, vaša kosa će izgledati sjajno i veoma lepo.

Maslinovo ulje kao lek

Maslinovo ulje ima brojne korisne osobine. Osim što je dobra pomoć za kuvanje, takođe je poznato da ima jedinstvena lekovita svojstva. Neka od njih su:

Smanjenje srčanih problema: prirodno maslinovo ulje sadrži 70% mononezasićenih masnih kiselina. Kao rezultat toga, smanjuje nakupljanje holesterola u krvi i smanjuje srčane probleme. Smanjuje LDL holesterol, dok istovremeno povećava nivo HDL holesterola.

maslinovo ulje sa belim lukom

Reguliše holesterol u krvi: LDL holesterol je loš tip holesterola, što povećava rizik od srčanog udara i bolesti srca. Ekstra devičansko maslinovo ulje, koje je bogato u gotovo 40 antioksidantnih hemikalija, smanjuje oksidacione efekte LDL holesterola.

Mršavljenje: medicinski stručnjaci ukazuju da je veoma teško dobiti na težini od mono-nezasićenih masti koje su prisutne u maslinovom ulju. Eksperimenti sa maslinovim uljem su pokazali pozitivne rezultate u pogledu smanjenja telesne težine kod ljudi.

Metabolizam: maslinovo ulje poboljšava metabolizam, rast dobre strukture kostiju i razvoj mozga kod dece. To je odličan izvor vitamina E, što je veoma korisno za starije ljude.

Anti-inflamatorna i antimikrobna svojstva: fenoli prisutni u maslinovom ulju imaju anti-inflamatorna svojstva. Antimikrobne karakteristike ulja su rezultat snažne arome.

Varenje: maslinovo ulje je poznato po tome da pomaže u procesu varenja. Koristi se kao lekovito ulja za čišćenje digestivnog trakta i da se poboljša rad creva.

Proces starenja: bogato antioksidansima, maslinovo ulje usporava prirodni proces starenja ljudskog tela. Koristi se u kozmetičkim proizvodima i prirodnoj biljnoj terapiji, maslinovo ulje čini čuda za kožu, koja dobija prirodni sjaj.

Prevencija žučnih kamenaca: ovo ulje je takođe efikasno u sprečavanju razvoja kamena u žuči.

Zdravi ćelijski zidovi: maslinovo ulje sadrži polifenol koji pomaže u jačanju zidova ćelija. Ono takođe povećava elastičnost zidova arterija, i štiti od raznih bolesti srca.

Rak: maslinovo ulje može da štiti ljudsko telo od kancerogenih izraslina, posebno od raka creva. Medicinska istraživanja urađena na prestižnom Univerzitetu Oksford su pokazala pozitivne znake da kiseli sadržaj maslinovog ulja može da spreči početak raka rektuma i debelog creva.

Rak dojke: nedavna studija sugeriše da hidroksitirozol, glavna komponenta maslinovog ulja, može da pomogne u prevenciji raka dojke kod žena u postmenopauzi.

Hipertenzija: nedavna studija ukazuju na to da mediteranska ishrana koja se sastoji od hrane bogate nezasićenim mastima (koje se mogu naći u maslinovom ulju i orašastim plodovima) i nitritima i nitratima (nađenim u lisnatom zelenom povrću) može pomoći da se zaštitite od hipertenzije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply