Bol u bešici mogući uzroci

Bešika je šupalj organ u donjem delu stomaka koji skladišti urin. Kako se bešika napuni, mišići u njenim zidovima se opuštaju tako da može da se proširi. Kako se bešika prazni tokom mokrenja, mišići se kontrakuju da poteraju mokraću kroz uretru.

Bol u bešici – mogući uzroci su:

– intersticijalni cistitis

– infekcije urinarnog trakta

– rak bešike.

Dakle, bolovi u bešici uglavnom mogu da potiču od ova tri navedena uzroka, ali to nisu jedini uzroci.

Kada je intersticijalni cistitis u pitanju, glavni simptom je bol u bešici, koji je najjači kada je bešika puna i olakšava se kada je bešika prazna. Bol se može takođe osećati u donjem delu leđa, stomaku ili preponama. Ljudi sa ovim stanjem takođe mogu mokriti češće ili osetiti hitnu potrebu za mokrenjem, ali mogu izbaciti samo malo urina svaki put.

bolovi u besici kod zena

Žene češće od muškaraca razvijaju infekcije mokraćne bešike.

Simptomi infekcije mokraćne bešike mogu uključivati:

– bol ili pečenje tokom mokrenja

– hitna potreba za mokrenjem

– bol ili osetljivost u stomaku

– zamućeni, krvav ili urin neprijatnog mirisa

– blaga groznica.

Pored bola u bešici, ostali simptomi kancera bešike mogu uključivati:

– krv u urinu

– bol tokom mokrenja

– težak prolaz urina

– učestalo mokrenje ili hitna potreba za mokrenjem

– bol u krstima.

Kada je bol u bešici kod žena u pitanju, najčešći uzroci jesu: infekcije mokraćne bešike, cistitis (upala bešike), pesak (kamen) u bešici ili kamen iz bubrega koji je krenuo kroz mokraćne kanale. Međutim, pored ovih uobičajenih urinarnih problema, ginekološke bolesti takođe mogu biti odgovorne za bol u bešici kod žena. Žene tada obično osećaju bol u donjem delu stomaka u predelu bešike. Bolovi u bešici mogu biti i posledica: upale slepog creva (kada se bol proširi na ceo donji stomak), ponekad se bol u leđima reflektuje na donji stomak, problema sa bubrezima, kada se bol isto može reflektovati na donji deo stomaka, sindroma iritabilnog kolona itd.

Bol u bešici u trudnoći je uobičajena pojava, koja se javlja usled određenih promena u anatomsko-funkcionalnom pogledu, karakterističnih za trudnoću.

U trudnoći se javlja uvećanje bubrega, a materica koja se u trudnoći povećava pritiska bubrege i bešiku. Trudnice su takođe podložnije razvoju urinarnih infekcija i zapaljenja, pa otuda bol u bešici u trudnoći. Ne treba isključiti ni mogućnost postojanja nekih ginekoloških problema u trudnoći koji mogu uzrokovati bol u bešici. Obratite se lekaru u ovom slučaju.

Bol u predelu bešike posle mokrenja obično ukazuje na neku urinarnu infekciju ili cistitis (upalu bešike). Pored bolova u bešici, često se pojavljuju i ostali simptomi ovih stanja, kao što su: učestalo mokrenje, isprekidan mlaz urina tokom mokrenja, pečenje tokom mokrenja, izmenjen miris mokraće ili krv u mokraći.

Kada je bol u bešici kod muškaraca u pitanju, on može biti uzrokovan nekom bolesti bešike, ali takođe može biti i posledica reflektovanog bola iz prostate (žlezde u muškom polnom sistemu).

Bol u bešici kod muškaraca – mogući uzroci su takođe infekcije mokraćne bešike, kao i kamen ili pesak u mokraćnoj bešici ili pak kamen iz bubrega koji je krenuo kroz mokraćne kanale.

Upala prostate, povećanje prostate (bilo dobroćudno, u slučaju benigne hiperplazije prostate, i zloćudno, rak prostate) su neki od uzroka bolova u bešici specifični samo za muškarce.

Takođe treba napomenuti, kada su bolovi u bešici kod žena i kod muškaraca u pitanju, urinarne infekcije mogu biti blisko povezane i sa polno prenosivim infekcijama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply