Uši i nos su dva važna čulna organa u ljudskom telu. Može biti interesantno napomenuti da uši, nos i grlo imaju vezu između njih koja ih povezuje. Infekcija ili alergija koja utiče na bilo koju od ove tri strukture će rezultirati u nelagodnosti u sve tri. Srednje uho i grlo su povezani uzanom cevi poznatom kao Eustahijeva tuba. Bol u grlu gotovo uvek blokira ovu cev, što je rezultat otoka cevi, i to, zauzvrat, rezultira povećanim pritiskom u uhu i izaziva bol u uhu.

Međutim, u nekim slučajevima pacijenti doživljavaju jednostrani bol u grlu i uhu. To se dešava kada infekcija pogađa samo jednu stranu grla. U takvim slučajevima, bol utiče samo na jednu stranu ostavljajući drugu stranu osolobođenu bola.

Šta može da izazove bol u ušima i grlu istovremeno?

Upala grla je stanje koje nastaje kada ždrelo, grkljan i krajnici grla postaju upaljeni. Uobičajeni bol u grlu obično traje duže od tri dana. Upala grla je obično uzrokovana mikrobiološkim infekcijama, koje se mogu lečiti uzimanjem lekova koji su dostupni bez recepta.

bol u uhu i grlu

U nekim slučajevima infekcije grla, sluz ispunjava sinusne šupljine i to može dovesti do bolova u uhu. Kako su međusobno povezani jedni sa drugima, svi ovi organi će proći kroz proces razmene fluida između sebe. Ovaj međusobni odnos organa i razmena tečnosti svakako ih stavlja u rizik od razmene infekcija. To znači da infekciju u bilo kom od organa takođe inficira preostala dva organa. Dakle, ako vas muči bol u grlu i uhu – ova razmena infekcija između dotičnih organa dovodi do upale grla i bola u uhu.

Bolovi u grlu i uhu obično se javljaju usled infekcije, usled upale uzrokovane u unutrašnjem uhu, spoljašnjem uhu ili srednjem uhu. Ovo zapaljenje ne samo da rezultira istezanjem bubne opne, već je takođe primorava i da nabubri, što takođe može uticati na sposobnost sluha. Međutim, u nekim slučajevima pacijenti mogu doživeti i hronični bol u grlu i uhu duži vremenski period zbog alergije izazvane zbog slabog imunološkog sistema.

Bol u ušima i grlu može biti izazvan i sledećim uzrocima: izlaganje dimu ili pušenje, konzumiranje prekomerne količine alkohola, konzumiranje veoma tople ili hladne hrane, alergije, otečene žlezde, infekcija mikrobima, zagađenje, infekcija sinusa, infekcija krajnika, polenska groznica, infekcije, uha kašalj, prehlada i grip, infekcija resice u grlu, infekcije zuba i preterana upotreba glasnih žica.

Koji su simptomi za bolove u grlu i ušima?

Problem sa gutanjem, natečene žlezde i limfni čvorovi, groznica, gnoj i osip na krajnicima, krutost u leđima i vratu, dugotrajni usni čirevi, pljuvačka sa krvlju, sluz sa krvlju su neki od simptoma upale grla i bola uha.

Lečenje za bol u ušima i grlu

Promena četkice za zube može biti od pomoći u olakšavanju stanja i umanjuje šanse za prenošenje infekcije nazad u grlo kroz četkicu za zube.

Fiziološki slani sprej za nos može da se koristi u slučaju suvog grla i nosa jer pomaže u održavanju sluzokože u vlažnom stanju.

Privremeno korišćenje lekova protiv bolova, kao što je ibuprofen ili paracetamol, takođe može da pomogne u ublažavanju stanja.

Uzimanje antibiotika za bol u grlu može da bude od pomoći, posebno kod upale grla.

Najbolji prirodni lekovi za bol u grlu i uhu

Toplota za bol u ušima i grlu: Primena toplog komada tkanine na obolelo uho može pomoći u ublažavanju bola uha na neko vreme. Treba voditi računa da ne zagrejete tkaninu preterano da se izbegne bilo kakva opekotina.

Para za bol u grlu i uhu: Udisanje pare može pomoći u smanjenju ovog stanja.

Hidratacija: Adekvatna količina unosa toplih tečnosti kao što su toplo mleko od kurkume i topla supa pomažu, ne samo u tome da održe grlo hidriranim, već i olakšavaju proces gutanja i govora. Takođe je bolje izbegavati alkohol, pušenje i jedenje vruće ili hladne hrane tokom perioda lečenja.

Pastile su takođe korisne u tome da održavaju grlo u vlažnom stanju.

Slana voda za ispiranje upaljenog grla koja se koristi više puta u toku dana takođe može biti efektivna za bol u grlu i uhu.

Lekovito bilje: Priprema čaja od mešavine bosiljka, kurkume, đumbira, soli i cimeta i konzumiranje ovog čaja dodavanjem jedne kašičice meda je takođe delotvoran lek. Konzumiranje ovog preparata takođe pomaže u smanjivanju groznice. Osim toga, ekstrakt đumbira, kada se konzumira sa medom, takođe može biti od pomoći.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply