Lopatice (scapula) su dve ravne, trouglaste kosti sa leve i desne strane na strane vrhu leđa. One su povezane sa kostima i mišićima ruku, leđa i vrata. Postoji više mogućih uzroka za bol ispod lopatice i to može biti zbunjujuće na prvi pogled. Ponekad bol može biti simptom fatalnog stanja, kao što je rak pluća. Prva stvar koju treba uraditi je da se eliminiše mogućnost postojanja bilo kakvih ozbiljnih problema lopatice i srodnih zglobova.

Sledeći uslovi obično, ali ne isključivo, mogu izazvati bol samo u levoj, samo u desnoj lopatici, ili samo između njih:

Bol desne lopatice: kamen u žuči, rak jetre, rupture abdominalnih organa: stomak, slezina, jajnici.

Bol leve lopatice: bolesti creva, srčani problemi, bolesti oankreasa i slezine.

Bol između lopatica: gastritis, peptički ulkus, gastroezofagealni refluks – refluks kiseline (gorušica) , rak jednjaka, slomljen pršljen (osteoporoza, rak kostiju), skolioza, Hodgkin-ov limfom, disekcija aorte.

bol u lopatici

Bol u lopatici mogući uzrok

Bol u lopatici može ukazati na prisutnost raznih bolesti. Ukoliko bol nije direktna posledica preloma ili povređenosti lopatice, njenih zglobova i ligamenata, mogući uzroci bola u lopatici su:

Bolesti koštano- mišićnog sistema: neuralgija, miofacijalni sindrom.

Bolesti pluća: upala pluća, bronhitis.

Bolesti srca: srčani udar, angina, bolest koronarnih arterija ili aorte.

Bolesti želuca i probavnog trata: čir želuca, pankreatitis.

Bolovi u leđima ispod lopatice, mogući uzroci:

bol ispod lopatice

Posturalni obrasci

Loše držanje na radu: Loše držanje ruku pri korišćenju miša za kompjuterom. Ako je tako, trebalo bi da podesite miša, tako da možete da ga doditnete samo podizanjem ruku zadržavajući lakat na vašoj strani.

Spavanje na boku: Ovo će ostaviti dodatni pritisak na ramena, vrat i vilicu. U zavisnosti od strane na kojoj spavate, osetićete bol leve ili desne lopatice.

Smrznuto rame (frozen shoulder)

Ovo se dešava ako nemate dovoljno sinovijalne tečnosti u ramenu kao tečnosti koja je odgovorna da se rame kreće glatko. Izaziva bol ispod lopatice koji se pogoršava sa kretanjem.

Artritis

Ograničava pokrete ramena i dovodi do jakog bola ispod lopatice.

Vožnja na duže vreme: Ako držite visoko volan ili ste dovoljno visoki pa vam volan pada nisko, primetićete bol ispod leve ili desne lopatice lopatice.

Držanje težih stvari: Držanje stvari duže vreme može izazvati bol u leđima ispod lopatice. Bez obzira da li se drži dete ili nešto drugo, uvek se oslanjati na dodatnu podršku ako držanje traje.

Nošenje torbe na ramenu: Nošenje torbe na jednom ili drugom ramenu ili u ruci izaziva bol leve ili desne lopatice, u zavisnosti od strane koja je bila opterećena.

Dizanje tegova: Ukoliko forsirate samo jedan deo tela.

Starenje

Starenjem gustina kostju opada. Osteoporoza čini koste krtim i podložnim povredama. U tom slučaju, manji padovi mogu dovesti do bolova u leve i desne lopatice kod preloma ramene kosti ili lopatice.

Grip ili hladnoća

Kada dobijete grip, možda ćete prvo primetiti bol u mišićima. Najintenzivnija neprijatnost se javlja u ramenom delu mišića i prenosi se do donjeg dela leđa.

Pritiskanje nerava

Pritiskanje nerava izaziva bol koji se proteže od ramena do šake. Ukoliko gelovi i lekovi ne pomognu, lekar prepisuje fizioterapiju.

Razvijanje frakture

Jedan od najjačih uzroka bola u ramenu je prelom ključne kosti ili lopatice. Ovaj bol prožima celo rame. U nekim slučajevima, morate ići na operaciju zbog pomeranja kosti.

Žučna kesa

Kamen u žučnoj kesi često uzrokuju bol ispod desnog ramena. Kamen u žuči ometa protok žuči, što dovodi do bola u gornjem delu stomaka koji se može pomeriti do desnog ramena i tada osećamo bol ispod desne lopatice.

Srčani udar

Za muškarce, srčani napad uključuju bol u ramenu, a kod žena, bol je između njihovih lopatica.

Bolesti jetre

Čirevi, rak, ili druge bolesti jetre mogu dovesti do bola ispod desnog ramena. Bakterijske infekcije jetre izazivaju bol koji putuje do ramena.

Rak dojke

U mnogim slučajevima, bol u leđima je posledica raka dojke koji se proširio. Žene koje su u početnoj fazi raka dojke osećaju bol ispod lopatice zahvaćene strane.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply