Cimet i med za lice

Mnogi ljudi imaju tegobe vezane za problematičnu kožu lica. To su najčešće akne i bubljice, a često još veći problem i izazov za lečenje predstavljaju ožiljci i fleke od njih. Zašto trošiti novac na skupe preparate, koji su uz to na bazi hemije i narušavaju zdravlje vaše kože – kada jednostavno možete koristiti ono što vam je pri ruci – poput cimeta i meda.

Cimet i med za lice imaju višestruke prednosti. U kombinaciji, predstavlajju popularan prirodni tretman za akne i bubuljice, tj. za problematičnu kožu lica.

Svakako, pre upotrebe cimeta i meda u ove svrhe, najpre uradite test osetljivosti na delu kože, kojim ćete utvrditi da vam koža neće odreagovati na bilo koji od ova 2 sastojka.

Kontraindikacije: maska od cimeta i meda se ne preporučuje osobama koje imaju kuperozu, rozaceu i druga vaskularna oboljenja kože, jer med dodatno širi krvne sudove.

Kao zamena za med, možete upotrebiti belu ili zelenu glinu – koja se meša u istim proporcijama sa cimetom u prahu i razblažuje se vodom do željene koenzistencije.

cimet i med maska za lice upotreba

Cimet i med za akne i bubuljice

Ako vaše akne ne reaguje na tipične tretmane, korak dalje od oštrih sredstava za čišćenje i krema sa salicilnom kiselinom jesu kuhinjski sastojci koje svi sigurno imate. Cimet i med su dva tradicionalna narodna leka za bakterijske i gljivične infekcije. Pomešani, oni mogu imati moć protiv akni i bubuljica koja vam je potrebna.

Uzroci akni

Protiv akni bi bilo lakše da se bori ako postoji samo jedan uzrok; međutim, postoje tri faktora koja doprinose nastanku akni i bubuljica. Imaćete nevolje kada vaša koža proizvodi previše ulja, kada su mrtve ćelije kože zarobljene u folikulima na vašoj koži i kada se javi nagomilavanje bakterija. Sva tri uzroka mogu dovesti do zapušenih folikula dlake, koji postaju mitiseri ili komedoni. Ako se folikul inficira ispod kože, vi ćete razviti ciste; ako je infekcija na vrhu kože, vi ćete razviti bubuljice.

Med za lice (protiv akni)

Med je prirodni antibakterijski agens sastavljen od šećera i vode. Molekuli šećera i vode se vezuju međusobno tako čvrsto da se malo molekula vode prepušta da se vezuje sa okolnim bakterijama, sprečavajući njihov rast. Med ima nizak pH i reguliše rast bakterija na koži. Med takođe daje daje koži prirodnu ishrani i vlagu, za razliku od nekih komercijalnih proizvoda za akne koji mogu isušiti kožu.

Cimet za lice (protiv akni)

Kao i med, cimet takođe ima antimikrobna svojstva i može zaustaviti rast bakterija i gljivica. Korisne osobine cimeta dolaze iz hemikalije cinamaldehid koja se može naći u biljkama koje mogu imati antibakterijska i antifungalna svojstva. Kasija cimet se koristi u lokalnim lekovima za kožu.

Cimet i med za akne i bubuljice predstavljaju pravo magično sredstvo. Evo kako da pripremite masku od ovih sastojaka.

Maska od cimeta i meda protiv akni i bubuljica:

Pomešati obe komponente u pastu. Predlaže se mešanje 3 kašike organskog meda sa 1 kašičicom cimeta u prahu.

Upotreba:

naneti masku na lice i ostaviti da deluje sat vremena pre nego što je isperete toplom vodom.