Upala mokraćne bešike uzrok

Bešika je šuplji organ u našem telu koji skladišti urin. Upala bešike ili cistitis može uzrokovati stalnu ili privremenu nelagodnost, sa posledicama od blagih do ozbiljnih. Bolest cistitis, iako na izgled bezazlena, može dosta da utiče na naš život, san i rad. Najčešći uzrok upale mokraćne bešike jeste bakterija koja uđe u mokračnu bešiku putem urina i počne da se razmnožava. Kod većine slučajeva uzrok cistitisa je bakterija Echerichia coli. Iako su najčešći, bakterije nisu i jedini uzrok upale bešike.

Intersticijalni cistitis. Uzrok ove hronične upale bešike, koja se naziva sindrom bolne bešike, nije poznat. Većina slučajeva se dijagnostikuje kod žena. Uzrok se veoma teško dijagnostifikuje i leči.

Lekovi. Neki lekovi, posebno lekovi za hemoterapiju, mogu da izazovu zapaljenje bešike jer se preko urina izbacuju njihovi ostaci.

upala besike

Radijacija. Tretman zračenja u oblasti karlice može izazvati upalne promene u tkivu mokraćne bešike.

Strano telo. Dugoročna upotreba katetera može predisponirati bakterijske infekcije i dovesti do oštećenja tkiva, što može biti razlog da se javi upala bešike.

Hemijski cistitis. Neki ljudi mogu biti preosetljivi na hemikalije koje se nalaze u nekim proizvodima, kao što su kupke, higijenski dezodoransi, ženska kozmetika i brojni preparati, a mogu se razviti i alergijske reakcije unutar bešike, pa se javlja upala.

Koji su simptomi ?

Simptomi upale mokraćne bešike jesu:

 • snažan i uporan nagon za mokrenjem
 • peckanje prilikom mokrenja
 • česte izbacivanje i male količine urina
 • urin je na pogled zamućen
 • jak i neprijatan miris urina
 • osećaj nelagodnosti i pritiska u donjem delu stomaka i karlici
 • pojava groznice i jeze
 • bol prilikom mokrenja, od blagog do neizdrživog
 • mučnina i povraćanje
 • moguć bol i u donjem delu leđa
 • pojava krvi u urinu.

Mnogim pacijentima se bol povećava prilikom nekog fizičkog ili mentalnog stresa. Za žene bol se poveća prilikom menstrualnog ciklusa. A i kod muškaraca i žena se povećava tokom ili posle seksualnog odnosa. Faktori koji povećavaju rizik jesu neke namirnice i pića, stres i menstrualni period.

Kako se leči cistitis ?

Lečenje

U oko pola slučajeva, cistitis nestaje sam od sebe. Među onima kojima je potrebno lečenje, većina uspe da vrati svoj život u normalu.

Lečenje je uglavnom u kontroli simptoma. Potrebno je mnogo pokušaja, ali i grešaka da se pronađe prava kombinacija tretmana. Obično je potrebno nekoliko nedelja ili meseci da se smire simptomi koje izaziva upala bešike.

Prva faza lečenja je da pokušate da uvedete promene u načinu života koje mogu da umire simptome sa lakoćom.

Treniranje bešike da zadrži više urina. Na primer, ako osećate potrebu da idete u toalet na svakih 30 minuta, pokušajte da produžite do 45 minuta.

Smanjiti stres. To može biti okidač. Odvojte 5 minuta dnevno da uradite nešto za sebe – to može da bude početak. Tehnike opuštanja, razgovor sa prijateljem ili meditacija mogu pomoći.

Nosite široku i komotnu odeću. Uska odeća može da vrši pritisak na bešiku.

Promenite šta jedete i pijete da se izbegne uzrok.

Izbegavjte pušenje.

Druga faza nastupa ako promene životnih navika nisu uspele.

Fizikalna terapija – da bi se opustili mišići karlice.

Amitriptilin. Ovaj lek kontroliše grčeve bešike. To je najčešće korišćen oralni lek za cistitis.

Pentozan (Elmiron). Nije jasno kako ovaj lek radi, ali može da pomogne u obnovi sluznice bešike. Može biti potrebno nekoliko meseci da ublaži simptome.

Hidrokizin. Ovaj lek je antihistaminik i može biti od pomoći kod učestalog mokrenja.

upala mokraćne bešike je bolest koja je češća kod žena nego kod muškaraca, naročito kod žena koje često upražnjavaju seksualne odnose sa različitim partnerima, kao i kod žena u menopauzi i trudnoći.

Kod žena je jako bitno da nakon korišćenja toaleta pokret brisanja genitalija bude od otvora za mokrenje ka analnom otvoru. Dobra toaletna higijena je osnovna preventiva!

Kod muškaraca sa uvećanom prostatom i kateterom se takođe češće javlja upala bešike.

upala mokracne besike

Prirodni lekovi

Postoje mnogi efikasni prirodni i kućni lekovi koji vam mogu pomoći da se otarasite cistitisa. Čak i kada prirodni lekovi nisu dovoljni sami po sebi, oni treba da se koriste da podrže terapiju antibioticima.

Vaša ishrana igra važnu ulogu u lečenju cistitisa, dosta tečnosti tokom dana pomaže vašem telu da eliminiše bakterije iz bešike.

Prirodni lekovi za cistitis – saveti:

– Piti 2-3 litara tečnosti (voda će biti u redu) svaki dan

– Ići u kupatilo onoliko često koliko je potrebno (ne zadržavati urin)

– Izbegavati alkohol, kafu, citrusna voća (narandže, limun, limeta, grejpfrut) jer mogu nadražiti bešiku

– Izbegavati slatka pića

– Piti sok od brusnice da spreči buduće infekcije, kao i mnoge čajeve koji su namenjeni specijalno za infekcije urinarnog trakta (uvin čaj, čaj od peršuna, čaj od brusnice, čaj od rastavića itd.)

– Unositi više vitamina C (na primer iz lisnatog zelenog povrće i paradajza).

Prirodna terapija može da se koristi kako bi se sprečio cistitis, ideja jeste da se održi zdrav imuni sistem. Vaš lekar opšte prakse može da vas posavetuje o najboljim mogućnostima i ishrani za sprečavanje infekcije bešike (npr. antimikrobne biljke kao što su beli luk i peršun).

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply