Kamilica za kosu upotreba

Koliko prednosti ima čaj od kamilice za naše zdravlje – svima je već odavno poznato. Međutim, da li ste znali da čaj od kamilice za kosu takođe ima niz neverovatnih prednosti?

Dakle, osim za unutrašnju upotrebu, čaj od kamilice se podjednako efikasno može koristiti i za spoljašnju upotrebu – kako za negu kože, tako i za negu kose.

Čaj od kamilice ima mnogo toga da ponudi za negu kose na prirodan način. Neke od najboljih prednosti ovog biljnog čaja su:

Obogaćuje boju i sjaj kose

Kamilica će posvetleti plavu kosu odmah. Ako se kombinuje sa kanom, stvara prirodno svetle tonove na tamnoj kosi. Upotreba čaja od kamilice kao sredstva za krajnje ispiranje kose dodaje divan zlatni sjaj smeđoj kosi. Takođe možete da koristite redovno čaj od kamilice za ispiranje da posvetlite kosu tokom određenog vremenskog perioda.

kamilica za kosu

Sprečava perut

Za kamilicu je takođe utvrđeno da je veoma efikasna u sprečavanju nastanka peruti i smiruje svrab kože glave.

Ispiranje kose kamilicom je poznato još od davnina, a najviše se koristi za prirodno posvetljivanje kose. Svakako, najbolje efekte će dati na plavoj kosi.

Kako pripremiti čaj od kamilice za kosu

Da pripremite čaj od kamilice za kosu, potrebni su vam sledeći sastojci:

– 1 šolja suvih cvetova kamilice

– 2 šolje vode.

Za pripremu i skladištenje ovog čaja, koristite emajliranu ili staklenu posudu, jer će metalna reagovati sa kamilicom i njen efekat bi mogao biti poništen.

Priprema:

Suve cvetove kamilice prelijte vrelom vodom i stavite na šporet da se kuva oko 30 minuta. Zatim sklonite čaj sa šporeta, poklopite i ostavite da odstoji dok se ne smlači.

Procedite vaš čaj od kamilice kroz plastičnu cediljku u posebnu posudu.

Kosu operite kao i inače, a ovaj čaj iskoritite za poslednje ispiranje kose. Ovo treba da se radi iznad lavora. Posle prvog ispiranja kose, sakupite čaj i ponovo isperite kosu. Slobodno ponovite proces nekoliko puta.

Napomena:

Najbolje je da kosu, nakon ispiranja čajem od kamilice, sušite na suncu, jer će tada kamilica najbolje reagovati i tretman će imati željeni efekat. Međutim, sušenje fenom može takođe pomoći.

Kada je ispiranje kose kamilicom u pitanju, najbolji efekat ćete postići ponavljanjem ovog procesa nekoliko puta mesečno, a takođe možete i svoj šampon da obogatite kamilicom. Napravite isti ovakav čaj, samo manje količine: 2 kašičice na ¼ šolje vode, pa ga sipajte u šampon.

Kako posvetliti kosu kamilicom

Posvetljivanje kose kamilicom je stari i veoma popularan narodni recept. Međutim, posvetljivanje kose kamilicom najbolje efekte daje samo kod osoba sa svetlijom kosom.

Kako posvetliti kosu kamilicom? Veoma lako i jednostavno. Kao što smo već naveli, najpre operite vašu kosu kao i obično, s tim što za poslednje ispiranje treba da koristite čaj od kamilice koji ste prethodno skuvali.

Najbolje je da pripremite što koncentrovaniji čaj od kamilice, jer će tako efekat posvetljivanja kose biti jači.

Slobodno ispirajte kosu nekoliko puta, sve dok ne potrošite kompletnu količinu čaja koju ste pripremili. Najbolje je da pripremite oko 0.5 do 1 l čaja, zavisno od dužine kose. Nakon što isperete kosu čajem od kamilice, najbolji efekat posvetljivanja kose ćete postići ako sušite kosu prirodno na suncu.

Za još bolji rezultat, uspite čaj od kamilice i u svoj šampon ili balzam, a možete takođe i sami da napravite prirodan balzam od kamilice i maslinovog ulja.

Kako da napravite balzam sa kamilicom za posvetljivanje kose?

Potopite pola šolje osušenih cvetova kamilice u pola šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja. Uspite ovo u odgovarajuću staklenu teglicu, poklopite i ostavite da stoji na sunčanom mestu nekoliko nedelja, uz povremeno mućkanje, a na kraju samo procedite. Koristite ovaj balzam od kamilice i maslinovog ulja za vrhove kose.

Cvetove kamilice za kosu možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply