Nekoliko manjih studija koje su proučavale kokosovo ulje za mršavljenje, ukazuju da kokosovo ulje može da pomogne u smanjenju obima struka, ali ipak ne dovodi do značajnog gubitka težine ili poboljšanja indeksa telesne mase (BMI).

Da li ste do sada koristili kokosovo ulje za mršavljenje, i otkrili sve njegove moći ? Ukoliko niste, a želite da izgubite koji kilogram za leto, pripremili smo detaljan vodič za vas.

Kokosovo ulje je tropsko ulje koje je napravljeno od sušenih plodova (oraha) od kokos palme. Zagovornici kažu da sadrži zdravi tip zasićenih masnih kiselina (laurinska kiselina) koju vaše telo brzo sagoreva za energiju.

Ulje ekstrahovano iz svežeg kokosa sadrži relativno veliku količinu masnih kiselina srednjeg lanca, koje se ne skladište u masnom tkivu tako lako kao masne kiseline dugog lanca. Kokosovo ulje sadrži jedinstvenu kombinaciju masnih kiselina sa snažnim efektima na metabolizam. Ovo je delimično razlog zašto neki ljudi počinju da razmatraju kokosovo ulje za mršavljenje kao neverovatan prirodni lek.

Međutim, kokosovo ulje je i dalje visoko u kalorijama i zasićenim mastima. Kokosovo ulje sadrži više zasićenih masti nego mast. Kratkoročne studije su sugerisale da masne kiseline srednjeg lanca, kao što je laurinska kiselina, ne podižu nivo lipoproteina niske gustine (LDL holesterola) koliko i masne kiseline dugog lanca. Međutim, postoji nekoliko dugoročnih studija koje gledaju na odnos između kokosovog ulja i zdravlja srca. Pored toga, 1 kašika kokosovog ulja sadrži 13.6 grama masti i 117 kalorija.

kokosovo ulje za mrsavljenje

Kako koristiti kokosovo ulje za mršavljenje

Kako vam kokosovo ulje može  pomoći da izgubite višak kilograma ?  Ovo ulje sadrži jedinstvenu kombinaciju masnih kiselina sa jakim dejstvom na metabolizam.

Kako se konzumira kokosovo ulje?

Kokosovo ulje znatno se razlikuje od većine ostalih masti u ishrani. Dok većina hrane sadrži pretežno dugolančane masne kiseline, kokosovo ulje se sastoji  isključivo od masnih kiselina srednjeg lanca.

To znači da se ove masti metabolišu različito od većine drugih masti, što dovodi do blagotvornih učinaka na metabolizam.

Mere opreza

Ne zaboravite da je kokosovo ulje mast i da sadrži mnogo kalorija. To ne znači da treba da ga koristite što više, kako bi rezultati bili što bolji.

Zapravo, ako ga previše konzumirate, svakako ćete dobiti na težini. Takođe ako računate kalorije, morate računati kalorije i iz kokosovog ulja.

Preporučena količina kokosovog ulja je  manje od 13 grama dnevno.  Da bi vam bilo lakše, to vam je oko 1 – 2 kašike kokosovog ulja na dan.

Koristi kokosovog ulja su brojne, kada se ono uzima ujutru na prazan stomak:

 • Sagoreva masti
 • Utiče na mršavljenje
 • Smanjuje potrošnju hrane
 • Pomaže apsorpciji hranljivih materija
 • Smanjuje obim struka i stomaka
 • Pomaže optimalnosti sistema za varenje
 • Bori se protiv upale

Koristite med, kokosovo ulje, zeleni čaj i sok od limuna

Već znate da su med, kokosovo ulje, sok od limuna i zeleni čaj delotvorni za gubitak težine.

Kako ovi sastojci postižu rezultate zajedno?

Sastojci :

 • 1 kašika  meda
 • 1 limun
 • 1 kesica zelenog čaja
 • 1 ćaša vruće vode
 • 1-3 kašike istopljenog devičanskog kokosovog ulja

Priprema :

Sipajte kokosovo ulje i  med u malu posudu i dobro promešajte. Uzmite kesicu zelenog čaja i stavite ga u čašu vruće vode. Ostavite da stoji najmanje 2 minuta. Sada, iscedite pola limuna preko , dodajte smesu kokosovog ulja i meda.

Pomešajte sve sastojke  i uživajte dok ispijate napitak od kokosovog ulja za mršavljenje. Uzmite piće barem jednom dnevno kako biste izbacili maksimalnu telesnu težinu.