Šta su kondilomi (polne bradavice)

Kondilomi kod žena ili polne bradavice su mekane izrasline koje se javljaju na genitalijama. Polne bradavice su manifestacija polno prenosive infekcije izazvane određenim vrstama humanog papiloma virusa (HPV). Ove izrasline na koži mogu izazvati bol, nelagodnost i svrab. Posebno su opasne za žene, jer neki tipovi HPV-a takođe mogu da izazovu rak grlića materice i vulve.

Uzrok

Postoji više od 40 tipova HPV-a koji posebno utiču na genitalije. Međutim, prema zvaničnim podacima, 90% kondiloma su uzrokovani tipovima HPV-6 ili HPV 11.

Prenošenje

Virus HPV-a se veoma lako prenosi preko kontakta ‘’koža na kožu’’, zbog čega se smatra da je seksualno prenosiva bolest. Svaka seksualno aktivna osoba je pod rizikom za HPV. Ono što je najveći problem, to je da čak ni kondom ne predstavlja zaštitu u ovom slučaju, jer se virus HPV-a prenosi i preko kože oko genitalnog područja inficirane osobe. Skoro polovina ljudi koji imaju seksualne odnose imaju neku vrstu HPV infekcije, iako je češći kod osoba mlađih od 30 godina.

Kondilomi kod žena simptomi

Kondilomi kod žena nisu uvek vidljivi golim okom. Oni mogu biti veoma mali i boje mesa ili malo tamniji. Na vrhu izraslina može da liči na karfiol i može da se oseća glatko ili blago neravno na dodir.

kondilomi kod zena

Kondilomi kod žena se mogu pojaviti na:

  • unutrašnjosti vagine ili anusa
  • spoljašnjosti vagine ili anusa
  • grliću materice

Polne bradavice se mogu pojaviti i na usnama, jeziku ili grlu osobe koja je imala oralni seksualni kontakt sa zaraženom osobom.

Čak i ako se ne mogu videti, kondilomi ipak mogu izazvati simptome, kao što su vaginalni sekret, svrab, krvarenje ili peckanje. Ako se polne bradavice šire ili postaju uvećane, stanje može biti veoma bolno i neprijatno.

HPV je glavni uzrok cervikalnog kancera (raka grlića materice, što je donji kraj materice) a može izazvati prekancerozne promene ćelija grlića materice (displazija).

Drugi tipovi HPV-a takođe mogu izazvati rak vulve (spoljašnji polni organ žena), kao i penisa i anusa.

Dijagnoza

Vaš lekar će obaviti fizički pregled svih područja gde sumnjate da se mogu javiti kondilomi (polne bradavice). Kada su u pitanju kondilomi kod žena, kako mogu biti duboko unutar tela, vaš lekar će možda morati da izvrši pregled karlice. Vaš lekar može primeniti blagi kiseli rastvor, koji pomaže da bradavice postanu vidljivije.

Lekar takođe može uzeti bris sa područja za dobijanje ćelija iz vašeg grlića (papa test). One se potom mogu testirati na prisustvo HPV-a. Određene vrste HPV-a mogu dovesti do abnormalnih rezultata na papa testu, što može ukazati na prekancerozne promene. Ako vaš lekar otkrije ove anomalije, može predložiti češće preglede za praćenje ovih promena.

Lekar će vam postavljati pitanja o vašem zdravlju i seksualnoj istoriji. Ovo uključuje simptome koje ste doživeli u bilo koje vreme kada ste imali seksaulni odnos bez zaštite, uključujući i oralni seks.

Ako postoji zabrinutost da ste zaraženi oblikom HPV-a za koji je poznato da izaziva rak grlića materice, vaš lekar može da obavlja DNK test. Ovo određuje koji tačno soj HPV-a imate u vašem sistemu.

Lečenje kondiloma kod žena

Dok vidljivi kondilomi kod žena često prolaze vremenom, virus se ne može izlečiti kada je u krvotoku. Ovo znači da možete imati nekoliko izbijanja kondiloma tokom svog života. To čini upravljanje simptomima važnim, zato što želite da sprečite prenošenje virusa na druge. Polne bradavice mogu da se prenesu na druge, čak i kada nema vidljivih bradavica ili drugih simptoma!

Možda ćete želeti da započnete lečenje kondiloma da ublažite bolne simptome ili da smanjite njihov izgled.Ne možete tretirati polne bradavice sa odstranjivačima ili tretmanima za uklanajnaje bradavica.

Vaš lekar može propisati lakalni tretman za kondilome, uključujući:

  • imiquimod (Aldara)
  • podofilin i podofilox (Condylox)
  • trihlorsirćetna kiselina (TCA).

Ako vidljivi kondilomi kod žena ne prolaze vremenom, potrebno je izvršiti operaciju da bi se uklonili. Vaš lekar može da primeni spaljivanje, zamrzavanje, laser ili odsecanje kondiloma.

Pošto su određeni tipovi HPV virusa koji izazivaju kondilome takođe povezani sa rakom grlića materice i prekanceroznim promenama na grliću materice, žene koje imaju dijagnostifikovane polne bradavice moraju uraditi Papanikolau test na svakih tri do šest meseci nakon njihovog inicijalnog tretmana za praćenje bilo kakvih promena na grliću materice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply