TSH hormon funkcija

TSH ili tiroidni stimulirajući hormon je hormon proizveden u prednjoj hipofizi. Koja je funkcija TSH hormona? On služi da pomaže stimulaciju štitne žlezde da proizvede svoje hormone trijodtironin (T3) ili tiroksin (T4), hormone koji pomažu u stimulaciji metabolizma. Ako vaša hipofiza proizvodi TSH pokušavajući da stimuliše štitnu žlezdu, ali ona ne reaguje, to može dovesti do prekomerne količine TSH u krvotoku. Ovo može biti prouzrokovano stresom, bolestima, opstrukcijom ili operacijom koja izaziva oštećenje štitne žlezde ili da bude spora. U suprotnom, nizak TSH znači da je štitna žlezda preaktivna, što ukazuje na hipertireozu. Kada štitna žlezda proizvodi previše hormona, onda hipofiza otpušta manje TSH.

TSH normalne vrednosti

Kada su normalne vrednosti za TSH u pitanju, odrasli bi trebalo da imaju nivo TSH hormona koji se kreće od 0.4-4.2 mU/L. Ovo ukazuje na to da signali iz vaše hipofize odgovaraju aktivnosti vaše štitaste žlezde. Vaš lekar će koristiti ovaj nivo hormona zajedno sa ostalim znacima i simptomima koji mogu biti pokazatelji da li je osnovni zdravstveni problem u pozadini.

hormon tsh visok

Nizak TSH hormon uzrok

Nizak TSH hormon može biti znak da je štitna žlezda preaktivna, usled stanja kao što su struma, nekancerozni tumori ili Graves-ova bolest. Štitna žlezda takođe može postati preterano aktivna tokom prvog tromesečja trudnoće. Ako ste se već lečili od tegoba vezanih za štitnu žlezdu, možete razviti nizak TSH hormon ako uzimate previše lekova za štitnu žlezdu. Ako ne pokazujete znake preterano aktivne štitne žlezde, znači da je možda oštećena hipofiza, što je uzrok da proizvede manje TSH.

Snižen TSH simptomi

Simptomi sniženog TSH hormona odgovaraju simptomima hipertireoze, a to su:

– Nagli gubitak težine, čak i kada apetit i količina i vrsta hrane koju jedete ostaju isti ili se čak povećaju

– Ubrzan rad srca (tahikardija) – obično više od 100 puta u minuti – nepravilan rad srca (aritmija) ili lupanje srca

– Povećani apetit

– Nervoza, anksioznost i razdražljivost

– Tremor – obično drhtanje šaka i prstiju na rukama

– Znojenje

– Promene u obrascu menstrualnog ciklusa

– Povećana osetljivost na toplotu

– Promene u obrascu rada creva, posebno češći pokreti creva

– Uvećana štitasta žlezda (struma), koja se može pojaviti kao oteklina na bazi vrata

– Umor, slabost mišića

– Problemi sa spavanjem

– Stanjivanje kože

– Tanka, krta kosa.

Starije osobe češće ili nemaju znake ili simptome ili su oni suptilni, kao što je ubrzani rad srca, netolerancija na toplotu i tendencija da postanu umorni tokom redovnih aktivnosti. Lekovi, tzv. beta blokatori, koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska i drugih uslova, mogu maskirati mnoge znakova hipertireoze.

Smanjen TSH lečenje

Smanjen TSH – lečenje treba sprovoditi prema tačnom uzroku ovog stanja. Kako je to obično hipertireoza, onda su dostupne sledeće opcije lečenja:

Anti-tiroidni lekovi, koji treba da zaustave proizvodnju hormona štitne žlezde.

Radioaktivni jod koji uništava ćelije koje proizvode hormone štitne žlezde.

Hirurgija, koja podrazumeva hiruško odstranjivanje dela ili čitave štitne žlezde .

Povišen hormon TSH uzrok

Visok TSH je obično prouzrokovan nedovoljno aktivnom štitnom žlezdom ili hipotireozom. Ovo je obično izazvano Hašimotovim tiroiditisom. Ako ste se već lečili od poremećaja štitne žlezde, to može biti znak da je potrebno povećati lek. U retkim slučajevima, može se pokazati povišen hormon TSH jer ste razvili tumor koji izaziva hipofizu da previše proizvodi TSH.

Povišen hormon TSH – uzrok mogu biti sledeći poremećaji:

Hipotireoza – uslov koji je odnosi na to da štitna žlezda nije uspela da proizvede dovoljno hormona za adekvatno upravljanje metabolizmom. Niz okolnosti kao što je hirurgija, uzimanje lekova za psihološke tegobe, terapija zračenjem ili autoimune bolesti mogu dovesti do ovog stanja. Hipotiroidizmom se obično upravlja sa lekovima koji će veštački zameniti ove hormone.

Tumori hipofize – u retkim slučajevima, povišen hormon TSH je znak da vaša hipofiza ne funkcioniše. U nekim slučajevima, to je zbog toga što je grupa ćelija počela da raste na vrhu žlezde. U većini slučajeva ovi tumori nisu kancerogeni, ali mogu da prouzrokuju smetnje u telesnim funkcijama koje mogu dovesti do drugih negativnih sporednih efekata koji mogu biti opasni za telo. Hiperprodukcija TSH hormona može dovesti do preaktivne štitne žlezde.

Poremećaj štitaste žlezde – kao što je proširena štitasta žlezda, rak ili nenormalna proizvodnja hormona mogu izazvati da štitasta žlezda funkcioniše slabo. Neki od ovih uslova su bezopasni, ali mnogi će zahtevati medicinsku intervenciju kako bi se izbegle neprijatne nuspojave kao što su spor metabolizam koji će dovesti do oštećenja u celom telu.

Visok TSH simptomi

Pacijenti koji pate od ovog stanja obično će iskusiti sledeće simptome visokog TSH hormona: suvu kožu, povećanu osetljivost na hladno, slabljenje sluha, oštećenje memorije, bolove u mišićima, nateklo lice, neobjašnjivo povećanje telesne težine, zatvor, umor, promuklost, povišen holesterol, neredovne menstruacije ili depresiju.

Povećan TSH hormon lečenje

Ako imate povećan TSH hormon, lečenje treba sprovoditi prema tačnom uzroku navedenog stanja. Kako je hipotireoza osnovni uzrok povećanog TSH hormona, opcije lečenja uključuju sledeće:

Zamena tiroksina sa određenim sintetičkim tiroidnim hormonom (levotiroksin).

Napomena: ishrana koja je bogata sojom i vlaknima može da ometa apsorpciju levotiroksina. Lekovi i suplementi koji takođe mogu da smanje apsorpciju ovog hormona su: suplementi kalcijuma, suplementi gvožđa, holestiramin, aluminijum hidroksid (prisutan u nekim antacidima).