Šta su komedoni ?

Veoma su neprijatnog izgleda i sigurno niko ne voli da ih ima na svojoj koži, a naročito na licu – komedoni. Međutim, možeet se rešiti ove kožne ”napasti” uz nekoliko opcija lečenja koje su danas na raspolaganju.

Šta su komedoni? Komedoni, primarni znak akni, sastoje se od proširenog folikula dlake ispunjenog ostacima kože, bakterijama i sebumom. Komedoni mogu biti otvoreni ili zatvoreni.

Zatvoreni komedoni imaju opstruiran otvor na koži i mogu da puknu, što izaziva inflamatorne reakcije u tom području kože.

Otvoreni komedoni imaju širok otvor na koži i prekriveni su sa masom ostataka kože.

Zatvoreni komedoni – uzrok:

Akne nastaju kada lojne žlezde kože počinju da luče sebum (uljastu materiju) tokom puberteta. Ove žlezde su stimulisane muškim polnim hormonima koji su proizvedeni u nadbubrežnim žlezdama i kod dečaka i kod devojčica. Sebum podmazuje i štiti kožu. Pod određenim okolnostima, ćelije koje su blizu otvora lojnih žlezda mogu blokirati otvore. Ovo uzrokuje nagomilavanje sebuma ispod kože. Bakterijama koje žive u svačijoj koži, ali generalno ”gledaju svoja posla”, odgovara nagomilavanje ovog sebuma i one se umnožavaju, što može izazvati da okolna tkiva postanu upaljena nakon pucanja folikula.

komedoni na licu

Ako je upala blizu površine kože, formiraju se pustule; ako je dublje, formiraju se papule (bubuljice); još dublje i postaju ciste. Ako su pore potpuno zatvorene na površini, rezultat su zatvoreni komedoni. Ako su pore širom otvorene, sebum počinje da oksidira (to jest, našao se pod dejstvom kiseonika u vazduhu), pa menja boju od bele do crne, a rezultat je miteser. Ovo je način na koji se zatvoreni i otvoreni komedoni razvijaju.

Komedoni na licu

Komedoni na obrazu, komedoni na čelu – ima li išta gore od ovoga, kada je estetika i zdrava koža lica u pitanju? Zašto se javljaju komedoni na licu? Što se ovoga tiče, postoje mnoge zablude. Hajde da ih razrešimo.

Evo nekih faktora koji obično NE igraju ulogu u nastanku komedona:

Hrana: roditelji često kažu svojoj deci da bi trebalo da izbegavaju picu, masnu i prženu hranu, kao i brzu hranu. Dok ova hrana zaista ne može biti dobra za celokupno zdravlje, ona ipak ne izaziva komedone i ne može ih pogoršati. Premda neke novije studije spominju da komedoni na licu mogu biti povezani sa ishranom bogatom ugljenim hidratima, mlekom i čistom čokoladom.

zatvoreni komedoni

Prljavština: miteseri ili otvoreni komedoni na licu se odnose na oksidirano ulje, ne prljavštinu. Znoj ne izaziva komedone i produkuje se u potpuno odvojenim žlezdama u koži. S druge strane, preterano pranje može isušiti i iritirati kožu.

Stres: neki ljudi su toliko uznemireni svojim bubuljicama da imaju pik na njih i čine da duže traju. Stres, međutim, ne igra mnogo direktne uloge u izazivanju komedona.

Sledeći faktori mogu doprineti nastanku komedona:

Nasleđe: ako je jedan od vaših roditelja imao teške akne i komedone, vrlo je verovatno da će vaše akne biti teško kontrolisati.

Pritisak: kod nekih pacijenata, pritisak od šlemova, traka, ogrlice, tregera i slično može dovesti do pogoršanja komedona.

Lekovi: neki lekovi mogu da izazovu ili pogoršavaju komedone, kao što su oni koji sadrže jodide, bromide ili oralni i ubrizgavajući steroidi (bilo da je medicinski propisan prednizon ili steroidi koje ponekad uzimaju bodibilderi ili sportisti). Drugi lekovi koji mogu da izazovu ili pogoršavaju komedone su antikonvulzivni lekovi i litijum. Komedoni u većini slučajeva, međutim, nisu povezani sa upotrebom lekova.

Zanimanje: u nekim poslovima, izlaganje industrijskim proizvodima može da proizvede komedone.

Kozmetika: neka kozmetika i proizvodi za negu kože začepljuju pore (komedogeni). Od mnogih dostupnih marki proizvoda za negu kože, važno je da se pročita spisak sastojaka i treba izabrati one koji su bazirani na vodi, a ne na ulju. Na nekima obično i stoji – nekomedoni.

Komedoni lečenje

Na koji način je moguće lečenje i uklanjanje komedona?

Najpre, treba početi od promena načina života.

Umerenost i redovnost su dobre stvari, ali ne može svako da spava osam sati, jede tri obroka i pije mnogo vode dnevno. Mogu se, međutim, i dalje kontrolisati komedoni uprkos nečijoj ne baš tako sjajnoj rutini. Verovatno najkorisnija promena načina života koju možete učiniti jeste da nikada ne cedite ili stiskate komedone. Ceđenje i stiskanje komedona može samo pogoršati stvari i dovesti do još veće upale.

Otvorite pore

Povremene posete kozmetičaru koji je stručnjak za bezbedno uklanjanje mitesera može biti veoma korisno, kada je uklanjanje komedona u pitanju.

Adekvatno čišćenje i nega kože

Uprkos onome što bi se moglo pročitati u mnogim popularnim časopisima ili čuti na mnogim reklamama za proizvode za negu kože – nema magičnog proizvoda ili režima nege kože koji je idealan za svaku osobu i situaciju.

Blaga sredstva za čišćenje: pranje kože jednom ili dva puta dnevno sa blagim sredstvima za čišćenje kože će zadržati kožu čistom i minimizirati osetljivost i iritaciju.

Piling i maske za čišćenje: mogu se koristiti mnogi blagi pilinzi i maske. Ovi proizvodi mogu da sadrže salicilnu kiselinu u koncentraciji koja je vrlo blaga. Oni će ukloniti spoljašnji sloj odumrle kože i time otvoriti pore. Proizvodi koji sadrže glikolnu kiselinu ili alfa hidroksi kiseline su blagi eksfolijanti kože.

Retinol: ne treba ga mešati sa lekom retin-A koji se prepisuje, ovaj derivat vitamina A može pomoći u promovisanju pilinga kože.

Smanjenje bakterija kao terapija za komedone

Antibakterijska sredstva za čišćenje kože: najpopularniji sastojak kod antibakterijskih sredstava za čišćenje je benzoil peroksid.

Lokalna (eksterna) aplikacija: antibakterijska sredstva za čišćenje kože dolaze u obliku gela, kreme i losiona koji se primenjuju na ugroženom području kože. Aktivni sastojci koji ubijaju površinske bakterije uključuju benzoil peroksid, sumpor i rezorcinol. Komedoni se uspešno mogu regulisati sa ovim preparatima.

Smanjite lučenje sebuma

Ne može se zaustaviti proizvodnja sebuma od strane lojnih žlezda. Čak izotretinoin (Accutane) samo usporava lojne žlezde neko vreme; one kasnije nastavljaju normalnu aktivnost. Moguće je da se rešite sebuma na površini kože i smanjiti pojavu sjaja.

Koristite blago adstrigentno sredstvo / tonik da očistite sebum.

Proizvodi koji sadrže glikolnu kiselinu ili neke druge alfa hidroksi kiseline su takođe korisni u čišćenju kože uzrokujući piling površinskog sloja kože.

Maske koje sadrže sumpor i druge sastojke će ”izvući” sebum iz kože.

Antibakterijski jastučići koji sadrže benzoil peroksid imaju dodatnu korist jer pomažu da se očisti sebum.

Takođe, treba pomenuti i neke, možda nešto skuplje, ali veoma efikasne metode za uklanjanje komedona: mikrodermoabrazija, krioterapija i elektrokauterizacija. Ove metode može da primenjuje samo dobro edukovan kozmetičar.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply