Plikovi, koji se medicinski takođe nazivaju vezikule, su podignuti deo kože koji je ispunjen tečnošću. Verovatno ste upoznati sa plikovima od predugog nošenja neugodnih cipela.

Ovaj čest uzrok plikova na koži se javlja kada postoji trenje između vaše kože i obuće, što izaziva da se slojevi kože odvoje i napune tečnošću.

Plikovi na koži su često dosadni, bolni ili neprijatni. U većini slučajeva, oni nisu simptom ničega ozbiljnog i zarašće bez ikakve medicinske intervencije.

Neke infekcije mogu izazvati plikove na koži i to zahteva lečenje. U retkim slučajevima, neko stanje kože može proizvesti plikove. Ako ste ikada imali neobjašnjive plikove na kožu, trebalo bi da posetite lekara za dijagnozu.

Ako znate uzrok vaših plikova, možete ih tretirati pokrivanjem sa zavojima da ostanu zaštićeni. Na kraju, tečnost se ‘’izliva natrag’’ i plik će nestati. S vremena na vreme, ostavljajući plik da se izleči sam od sebe, ne čineči ništa, je najbolja opcija.

Ne bi trebalo da bušite plik, osim ako je jako bolan, jer koža iznad tečnosti štiti od infekcije.

plikovi

Plikovi na koži mogući uzroci

Postoje mnogi privremeni uzroci plikova. Trenje se javlja kada nešto dodiruje kožu duži vremenski period. Ovo se dešava najčešće na šakama i stopalima.

Kontaktni dermatitis takođe može izazvati plikove. Ovo je reakcija kože na alergene, kao što su bršljan, lateks, lepak ili iritansi kao hemikalije ili pesticidi. To može dovesti do crvene, upaljene kože i pojave plikova.

Plikovi na koži svakako mogu biti posledica opekotina, ako su dovoljno teške. Ovo uključuje opekotine od toplote, hemikalija i opekotine od sunca.

Alergijski ekcem je stanje kože koje je izazvano ili pogoršano alergenima i može da proizvede plikove. Druga vrsta ekcema, dishidrotični ekcem, takođe izaziva plikova, ali njegov uzrok je nepoznat, a on teži da dolazi i odlazi.

Plikovi na koži takođe mogu da budu simptom nekih infekcija.

Impetigo, bakterijska infekcija kože koja može da se javi kod dece i odraslih, može izazvati plikove.

Velike boginje ili varičele, infekcija izazvana virusom, dovodi do osipa koji svrbi, a često uzrokuje i plikove na koži.

Isti virus koji uzrokuje varičele takođe izaziva herpes zoster. Virus se ponovo pojavljuje kod nekih ljudi kasnije u životu i proizvodi osip na koži sa tečnim mehurićima koji mogu da puknu.

Herpes i dobijene hladne rane mogu izazvati da plikove na koži.

Crveni vetar (erysipelas) je infekcija izazvana bakterijama iz grupe Streptococcus, i proizvodi plikove na koži kao simptom.

Ređe, plikovi na koži su rezultat stanja kože. Za mnoge od ovih retkih uslova, uzrok je nepoznat. Nekoliko uslova kože koji izazivaju plikove uključuju:

  • porfirija
  • pemfigus
  • dermatitis herpetiformis
  • epidermolisis bullosa.

Lečenje

Većina plikova na koži ne zahtevaju lečenje. Ako ih ostavite na miru, oni će nestati sami od sebe, a gornji slojevi kože će sprečiti infekciju.

Ako je moguće, trebalo bi da se uzdržite od bušenja plikova. Plikovi na koži izazvani trenjem, alergenima i opekotinama su privremena reakcija na stimulanse. U ovim slučajevima, najbolji tretman je da se izbegne ono što izaziva da vaša koža proizvodi plikove.

Plikovi izazvani infekcijama su privremeni, ali oni mogu zahtevati lečenje. Ako sumnjate da možda imate neku vrstu infekcije, trebalo bi da posetite lekara.

Osim lekova za infekcije, lekar će možda moći da vam da nešto za lečenje simptoma. Ako postoji poznat uzrok plikova, poput kontakta sa određenom hemikalijom ili upotreba leka, korišćenje takvog proizvoda treba prekinuti.

Neki uslovi koji mogu da izazovu plikove, kao što je pemfigus, nemaju lek. Vaš lekar može propisati tretmane koji će vam pomoći da upravljate simptomima. Ovo može uključivati steroidne kreme za ublažavanje osipa na koži ili antibiotike za lečenje infekcija kože.

U većini slučajeva, plikovi na koži nisu deo uslova od životne opasnosti. Većina će otići bez lečenja, ali mogu da vam prouzrokuju bol i nelagodnost u međuvremenu.

Količina plikova koju imate, kao i da li su naprsli ili su zaraženi – je važno u prognozi vašeg stanja. Ako lečite infekciju koja izaziva plikove, prognoza je dobra. Za retka kožna oboljenja, koliko će tretmani delovati, zavisiće od pojedinačne situacije.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply