Pljuvačne žlezde najčešće bolesti

Naše pljuvačne žlezde luče oko litar pljuvačke svaki dan. Pljuvačka je važna jer podmazuje naša usta, pomaže pri gutanju, štiti zube od bakterija i propadanja i pomaže pri varenju. Pljuvačne žlezde su relativno male i nalaze se u unutrašnjosti usana i obraza. Svako od nas ima tri para pljuvačnih žlezda: podvilične, podjezične i u unutrašnjosti obraza. Bolesti pljuvačnih žlezda se najčešće pojavljuju zbog blokiranih puteva ovih žlezda, što izaziva bolne simptome. Neke od najčešćih bolesti jesu:

Sijalolitijaza je najčešća bolest pljuvačnih žlezda. Procenjuje se da duplo više zahvata muški nego ženski rod. Ova bolest se manifestuje kamenom u pljuvačnim žlezdama, što dovodi do blokiranja ovih žlezda i do delimičnog ili potpunog blokiranja lučenja pljuvačke u ustima. Sijalolitijaza izaziva kod pacijenta bol i oticanje pljuvačnih žlezdi, sve do opstrukcije lučenja pljuvačke, što dalje dovodi do povećanja broja bakterija u ustima ili do atrofije žlezdi. Terapija je najčešće konzervativna.

Sijalodenitis je isto tako česta bolest pljuvačnih žlezda, najčešće izazvana virusom ili bakterijom. Praćena je bolom, crvenilom i oticanjem pogođene oblasti. I ova bolest često dovodi do kameni koji blokira žlezde. Starije osobe ili deca u prvim nedeljama života najčešće obolevaju.

pljuvacne zlezde upala

Sjorgenov sindrom je hronična inflamatorna bolest koja se karakteriše smanjenim lučenjem pljuvačnih žlezda i stvaranjem antitela koja sama napadaju naše sopstvene ćelije. Osim što izaziva suvoću očiju i usana, Sjorengov sindrom može da utiče i na ekstraglandularni sistem organa, uključujući kožu, pluća, bubrege, kao i nervni sistem. Često dovodi do velikih respiratornih komplikacija.

Zauške su zarazna bolest koju izaziva virus mumpsa. Ovo je još jedna bolest pljuvačnih žlezda. Prelazi sa jedne osobe na drugu preko pljuvačke, nosnog sekreta ili bliskim kontaktom. Simptomi se pojavljuju dve nedelje nakon inficiranja virusom, kao što su: bolovi, umor, glavobolja, gubitak apetita, oticanje žlezdi i visoka temperatura. Obzirom da ih izaziva virus, lečenje antibioticima je nemoguće. međutim, moguće je lečenje simptoma. Preporučuje se strogo mirovanje, brufen protiv groznice, lagana dijeta i dosta tečnosti.

Upala pljuvačne žlezde

Upala pljuvačne žlezde nastaje virusnom ili bakterijskom infekcijom. Oni napadaju same žlezde ili njihove puteve lučenja pljuvačke. Osobe preko 65 godina su najpodložnije upalom, kao i osobe koje nisu vakcinisane protiv zauški kao i loša oralna higijena. Stanja koja povećavaju rizik od upale pljuvačnih žlezda jesu: HIV, Sida, Sjorengov sindrom, dijabetes, alkoholizam, bulimija. Bakterija koja je najzaslužnija za upalu pljuvačnih žlezda jeste pre svega bakterija Staphilococcus aureus, a zatim i Streptococcus viridans, Streptococcus piogenes Haemophilus i Escherichia coli.

Koji su simptomi ?

Simptomi upale pljuvačnih žlezda jesu: loš ukus i zadah u ustima, nemogučnost potpunog otvaranja usta, bol pri otvaranju usta ili pri jelu, gnoj i bol u ustima, suva usta, otok na licu ili vratu, groznica.

Lečenje

Lečenje upale pljuvačnih žlezda zavisi pre svega od uzroka, tj. da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija. Pored toga, zavisi da li je akutna ili hronična upala.

Ukoliko je bakterijska infekcija, lečenje se bazira na antibioticim, mirovanju i ispijanju dosta tečnosti. Za odvod ascepsa se koristi aspiracija finom iglom.

Ukoliko je virusna infekcija, leče se simptomi, što se isto preporučuje i u lečenju bakterijskih infekcija. Preporučuje se do 2 litra dnevno ispijanje vode sa limunom ili sisanje bombona sa limunom koje ne sadrže šećer. Stavljanje toplih obloga ukoliko je upala akutna, ukoliko je hronična stavljaju se prohladne obloge. Blaga dijeta i mirovanje, kao i povremeno ispiranje usta sa slanom vodom.

Tumor pljuvačnih žlezda

Tumor pljuvačnih žlezda je retka bolest u kojoj ćelije raka se formiraju u tkivima pljuvačne žlezde. Najčešće se javlja kod žlezde koja se nalazi iza uha. Faktori rizika jesu izloženost zračenju, izloženost štetnim supstancama na radu, pušenje, kao i starost.

Koji su simptomi ?

Simptomi tumora pljuvačnih žlezda jesu:

  • otežano gutanje i ishrana
  • bol u ustima i ušima
  • izlazak tečnosti iz uha
  • ukočenost i slabost lica
  • bol u glavi
  • bezbolni grumen u području uha, obraza ili u ustima.

Lečenje

Lečenje tumora pljuvačnih žlezda zavisi od sledećih faktora: faze raka, vrste žlezde na kojoj se nalazi, tip ćelija raka i starosti i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Izlečenje je moguće operacijom zahvaćene žlezde sa ili bez hemioterapije i zračenja.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply