[icegram campaigns=”14014″]

Da li ste znali da želudac može da se pomeri? Šta je pomeren želudac, o čemu se tačno radi, kako da prepoznate simptome podignutog ili spuštenog želuca i kako da se rešite navedenog stanja – saznajte u okviru ovog članka.

Želudac je organ, deo sistema za varenje, koji može da se pomeri 29 cm u promeru. Želudac može da bude pomeren 12 cm na gore ispod rebara – podignut želudac, a 17 cm može da dude spušten u karlicu – spušten želudac.

Podignut želudac

Podignut želudac je veoma česta pojava kod ljudi, a ne zaobilazi ni mlade ni starije.

Uzrok za podignut želudac može biti:

– povišen pritisak u trbušnoj duplji usled sledećih faktora: dizanje teškog tereta, često pregibanje, učestalo i nasilno kašljanje ili kijanje, trudnoća, povraćanje, naprezanje kod zatvora i tvrde stolice, gojaznost , udarac u stomak itd.)

– nasleđe

– slabost dijafragme

– stres.

pomeren zeludac

Podignut želudac – simptomi:

– bol u grudnom košu, obično u okolini srca (bol sličan kao kod srčanog udara)

– krvarenje desni i neprijatan zadah

– problemi sa varenjem (otežano varenje)

– pojačan apetit

– mučnina i povraćanje

– podrigivanje

– štucanje

– gorušica (refluks kiseline)

Pored navedenih simptoma, često su prisutni i psihički problemi. To mogu biti neuroze, nejasan um, opsesivnost i druge psihološke tegobe.

Spušten želudac

Kada trbušni zid oslabi, što je na primer često kod žena u trudnoći, trbušni organi počinju da gube svoj normalan položaj u trbuhu i da se spuštaju. Osim trudnoće, uzrok spuštanja trbušnih organa, a samim tim i želuca, mogu biti: neuredna ishrana, preterano uzimanje hrane odjednom, otežano varenje, neuredno pražnjenje creva, mršavost i dr. Spušten želudac je veoma često i proširen u isto vreme; a sa želucem su često spušteni i ostali trbušni organi.

Spušten želudac – simptomi:

– osećaj punoće i težine u stomaku

– otežano, usporeno varenje

– podrigivanje

– nervoza

– pospanost, nesanica

– bolovi u ramenima

– konstipacija

– pojava hemoroida.

Kako vratiti pomeren želudac

Ako se pitate – kako vratiti pomeren želudac – morate znati da to nije nimalo jednostavno i da često zahteva dug period.

Lečenje navedenog stanja podrazumeva da se mora dejstvovati na trbušni zid, želudac, ali i na ceo organizam, tj. nervni sistem.

Postoje posebne vežbe koje služe za jačanje trbušnog zida, jer znamo da je slabljenje trbušnog zida najčešći uzrok za pomeren želudac. Te vežbe će vam pokazati specijalizovani terapeut.

Takođe, možete nositi i tzv. trbušni pojas koji podiže trbušne organe na gore.

Ako govorimo o dejstvovanju na sam želudac, pre svega treba regulisati ishranu. Neophodno je konzumirati umerene količine hrane, bez mnogo tečnosti, morate dobro sažvakati hranu pre nego što je progutate i vodite računa o redovnom pražnjenju creva – sve ovo je veoma bitno kod tretmana za pomeren želudac. Takođe, vaš lekar vam može prepisati lekove za umirenje i jačanje samog organizma, što je veoma važno u ovom slučaju.

Nameštanje želuca

Nameštanje želuca je tehnika o kojoj se sve više priča, a samo specijalizovani terapeuti mogu da je izvode. Ovo je specifična tehnika kojom se želudac vraća u svoj normalan položaj.

Kako se izvodi nameštanje želuca?

Nameštanje želuca treba sprovoditi obavezno na prazan stomak, ali pre svega, treba utvrditi u kom položaju se želudac nalazi. Samo na taj način će moći da se izvrše pravilni pokreti koji će vratiti želudac u njegovo normalno stanje. Primenjuju se specijalne tehnike masaže, a sve u cilju da se želudac postepeno i lagano vraća u normalan položaj. Na kraju samog tretmana, terapeut stavlja vakuum posudu na centar pupka, kako bi se poboljšalo vraćanje želuca u normalan položaj.