Predinfarktno stanje srca uzrok

Infarkt miokarda je jedan od vodećih uzroka smrtnosti u našoj zemlji. Ono što je najveći problem, to je da nastupa iznenada, često bez ikakvih znakova u najavi, koji mogu ukazati da sa vašim srcem nešto nije u redu.

Šta je to predinfarktno stanje i kako da prepoznate znake i simptome ovog stanja, a kako možete isto i da sprečite – saznajte u okviru ovog članka.

Kada je infarkt miokarda u pitanju, možemo reći da postoje 4 faze koje imaju svoje simptome prema kojima ih možete prepoznati:

– predinfarktno stanje

– akutni period

– period koji sledi za akutnim

– period regeneracije srčanog mišića.

Predinfarktno stanje ili tzv. period najave infarkta, je vremenski period u kojem dolazi do pogoršanja ishranjenosti srca krvlju. Ovo pogoršanje može dovesti do odumiranja tkiva srca i može trajati od 1-10 dana, a neretko čak i duže.

predinfarktno stanje

Predinfarktno stanje je pre svega nedovoljna prokrvljenost srčanog mišića – angina pectoris. Poznato vam je da je osnovni simptom angine pektoris hroničan bol u srcu, pa se stoga predinfarktno stanje često naziva i nestabilna angina.

Koronarna bolest srca izazvana nakupljanjem plaka duž zidova arterija je glavni uzrok nestabilne angine. Plak izaziva da se arterije smanje i postanu krute. Ovo sputava protok krvi u srčani mišić. Kada srčani mišić nema dovoljno krvi i kiseonika, osećate bol u grudima.

Putem bola, vaš organizam zapravo signalizira nedostatak kiseonika do kojeg dolazi zbog suženja krvnih sudova. Ukoliko se ovaj bol zanemari i navedeno stanje se ne shvati ozbiljno – može doći do infarkta, sa nažalost, u mnogim slučajevima, smrtnim ishodom.

Predinfarktno stanje uzrokuje neočekivаn bol u grudimа i najčešće se jаvljа dok mirujete. Nаjčešći rаzlog za to je smanjen dotok krvi u srčаni mišić, zbog suženja koronаrnih аrterija usled prisustva mаsnih nаslаgа (аterosklerozа). Ove naslage mogu dа puknu i izаzovu povrede koronаrnog krvnog sudа, formira se tromb (krvni ugrušak) koji blokirа protok krvi do srčаnog mišićа i samim tim je smanjen dotok kiseonika do srca.

Predinfarktno stanje trebа tretirаti kаo hitan slučaj.

Faktori rizika za predinfarktno stanje:

– povišen holesterol

– povišeni krvni pritisak

– starost

– pušenje

– stres života

– dijabetes

– nedovoljna fizička aktivnost

– preterani unos zasićenih masti životinjskog porekla

– nasledni faktor.

Predinfarktno stanje simptomi

Simptomi pred infarkt obično uključuju uporan bol u grudima koji se ne smanjuje ni posle 10-20 minuta. Ovaj bol najčešće počinje u predelu grudne kosti i širi se prema ramenima, potom u jednu ili obe ruke, a neretko može zahvatiti čak i vrat i donju vilicu.

Nelagodnost ili bol u predelu grudnog koša se mogu javiti dok ste u mirovanju ili uz mаlo fizičkog nаporа. Bol može biti iznenadan, može trаjаti duže od stаbilne аngine. Primećeno je da odmor ili lek često ne eliminišu bol, on ima tendenciju da se pogoršаva tokom vremenа i može dovesti do infarkta miokarda. Često je prisutan i kratak dah.

Pored bola, pacijenti kao simptom predinfarktnog stanja često prijavljuju i stezanje ili pritisak u grudima, ili pak osećaj gušenja. Bol traje duže od nekoliko minuta, prisutan je i hladan znoj, kao i mučnina, zamor, strah, malaksalost.

Ako imate stabilnu anginu, moguće je da vaša angina pektoris može da napreduje u nestabilnu anginu ili predinfarktno stanje. Budite svesni bilo kakvih bolova u grudima koje osećate čak i kada mirujete, bol u grudima koji traje duže nego obično, ili bol u grudima koji jednostavno osećate drugačije.

Ako uzmete nitroglicerin, lek koji poboljšava protok krvi, tokom napada stabilne angine, možete primetiti da lek ne deluje tokom napada nestabilne angine.

Predinfarktno stanje kod mladih

Predinfarktno stanje kod mladih danas je postala redovna pojava, a razlog tome treba potražiti, pre svega, u načinu savremenog života. Nezdrav način života kod mladih koji je danas sve učestaliji, hroničan stres, nezdrava ishrana, pušenje, alkohol, nedostatak fizičke aktivnosti – sve su dokazani faktori rizika za nastanak predinfarktnog stanja, a tako su često zastupljeni, naročito kod mladih. Predinfarktno stanje kod mladih se može sprečiti i kontrolisati izbegavanjem navedenih faktora rizika, vođenjem računa o svom zdravlju i redovnim pregledima kod lekara.

Predinfarktno stanje kod žena

Predinfarktno stanje kod žena se često razlikuje od onog kod muškaraca. Naime, mnoge žene ne osećaju bol u grudima.

Žene češće imaju sledeće simptome: kratak dah, neobjašnjiv umor i malaksalost, pritisak u donjem delu grudi, mučnina, vrtoglavica, pritisak i nelagodnost u stomaku (kao u slučaju problema sa varenjem), bol u leđima.

Neki od ovih simptoma se mogu javiti čak nekoliko nedelja pre infarkta, kao rani znaci upozorenja. Međutim, kako su često prisutni netipični bolovi za ovo stanje, uz odsustvo bola u grudima – lekari daju pogrešnu dijagnozu!

Predinfarktno stanje kod žena, nekih šest nedelja pre samog infarkta, moguće je da se ispoljava sledećim znacima blokirane arterije: kratak dah, neobjašnjiv umor ili stomačni bol.

Predinfarktno stanje šta preduzeti

Lečenje predinfarktnog stanja zavisi od ozbiljnosti vašeg stanja. Jedan od prvih tretmana koje lekar može preporučiti je uzimanje lekova za razređivanje krvi, kao što su heparin ili klopidogrel. Kada vaša krv nije toliko gusta, može da teče više slobodno kroz arterije.

Vaš lekar može da koristi druge lekove za smanjenje simptoma nestabilne angine, uključujući i one koji smanjuju:

– krvni pritisak

– holesterol

– anksioznost

– aritmije.

Ako imate blokadu ili ozbiljno suženje arterije, lekar može preporučiti više invazivne procedure. Ovo uključuje angioplastiku, gde se otvara arterija koja je ranije blokirana. Lekar takođe može ubaciti malu cev poznatu kao stent da zadrži arteriju otvorenom.

U težim slučajevima, možda će biti potrebna bajpas operacija, koja preusmerava protok krvi daleko od blokiranih arterija kako bi se poboljšao protok krvi do srca.

Predinfarktno stanje – šta preduzeti?

Neke opcije nemedicinskih briga o sebi se često preporučuju. Ovo podrazumeva korake da izgubite kilograme, odustate od upotrebe duvanskih proizvoda, kao i da vežbate više redovno. Preduzimanje koraka ka zdravijem načinu života može da poboljša zdravlje vašeg srca i smanjiti rizik za buduće epizode, kada je predinfarktno stanje u pitanju.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply