Hemoroidi se javljaju kada vene u oblasti rektuma ili anusa postanu proširene ili uvećane. U zavisnosti od toga gde se nalaze hemoroidi, smatraju se kao “unutrašnji hemoroidi” ili “spoljni hemoroidi”. Spoljašnji hemoroidi se uglavnom nalaze ispod kože koja okružuje anus.

Nekoliko različitih stvari može da izazove hemoroide. Najčešći uzrok je ponavljanje naprezanja dok imate pražnjenje creva. Naprezanje staje na put protoku krvi u i van datog područja. Ovo dovodi do nakupljanja krvi i proširenja krvnih sudova u toj oblasti.

Iz tog razloga, ozbiljan slučaj zatvora ili dijareje može izazvati hemoroide. Isto tako, trudnice mogu biti u povećanom riziku od hemoroida zbog pritiska koji materice vrši na ovim venama.

Faktori rizika

Kada su spoljni hemoroidi ili šuljevi u pitanju – ko je u povećanom riziku? Ako su vaši roditelji imali hemoroide, možda ćete imati veće šanse da ih dobijete. Spoljašnji hemoroidi mogu takođe biti uzrokovani trudnoćom.

Kako starite, spoljni hemoroidi mogu nastati zbog povećanog pritiska izazvanog usled dugotrajnog sedenja. Takođe, sve što dovodi do deformacije u crevima može dovesti do spoljnih hemoroida.

Ako niste sigurni šta može biti uzrok vaših hemoroida, vaš lekar će utvrditi zašto se javljaju i predložiti vam opcije lečenja.

Simptomi

Postoji čitav niz simptoma koji mogu da utiču na osobu, kada su u pitanju šuljevi. Simptomi imaju tendenciju da variraju u zavisnosti od ozbiljnosti vaših spoljašnjih hemoroida. Neki od simptoma mogu da obuhvataju sledeće:

– svrab oko oblasti anusa ili rektuma

– bol oko anusa

– izrasline u blizini ili oko anusa

– krv u stolici.

Možete primetiti krvarenje prilikom korišćenja toaleta. Ovo uključuje da primećujete krv na toalet papiru ili u toaletu. Izrasline oko anusa mogu da se osećaju kao da su otekle. Ovi simptomi mogu da se jave i zbog drugih uslova. Ali, ako imate ove simptome, treba zakazati pregled sa svojim lekarom.

Lečenje

Lečenje spoljašnjih hemoroida se može sprovoditi na nekoliko načina u zavisnosti od ozbiljnosti stanja. Vaš lekar vas može pitati ako imate bilo kakvu pretenziju za određene vrste lekova ili tretmana.

Neki opšti tretmani koje lekar može da vam preporuči da ublažite neprijatne simptome jesu hladne obloge da se smanji otok, a kada je terapija u pitanju – tu su obično supozitorije ili kreme za hemoroide.

Ove opcije mogu ponuditi olakšanje osobama koje imaju blaži slučaj hemoroida. Ako imate više ozbiljan slučaj, vaš lekar može predložiti lečenje spoljnih hemoroida sa hirurškim zahvatom.

Hirurški tretmani obuhvataju:

– uklanjanje hemoroida, poznato kao hemoroidektomija

– paljenje hemoroidalnog tkiva sa infracrvenom svetlošću, laserom ili električnom koagulacijom

– skleroterapija ili podvezivanje gumicom za smanjenje hemoroida.

Kada su spoljašnji hemoroidi u pitanju, prevencija se zasniva na tome da se izbegne naprezanje tokom pražnjenja creva. Ako imate ozbiljan zatvor, možete da pokušate da koristite pomagala kao što su laksativi ili uključujući više vlakana u ishrani.

Omekšivači stolice su još jedan popularan tretman koji vam može pomoći sa privremenom opstipacijom zbog trudnoće ili drugih faktora. Ukoliko ove opcije ne pomognu, možda ćete želeti da razgovarate sa svojim lekarom o drugim mogućnostima za smanjenje naprezanja.

Prognoza

Spoljni hemoroidi ili šuljevi su prilično uobičajeno stanje. Mnogi ljudi se oporave uz odgovarajući tretman. U težim slučajevima spoljnih hemoroida, hirurške metode mogu biti neophodne za lečenje. Osobe koje imaju ozbiljne spoljašnje hemoroide mogu samo primetiti smanjenje istih kao rezultat ove vrste tretmana.

Prirodni lekovi za spoljašnje hemoroide

Kada je lečenje spoljašnjih hemoroida u pitanju, dostupan je veliki broj prirodnih tretmana. Evo nekoliko saveta.

Prirodni lekovi za spoljašnje hemoroide:

Aloe vera

Za lečenje spoljnih hemoroida, nanesite malo aloe vera gela na svoj anus i polako masirajte područje. Ovaj jednostavan lek će dati olakšanje od bola i umiriti peckanje.

Sok od limuna

Zasititi vatu sa sveže isceđenim limunovim sokom i primeniti ga na hemoroide. U početku će biti malo blagog peckanja, ali olakšanje od bola će uskoro uslediti.

Alternativno, istisnuti pola limuna u šolju toplog mleka i popiti. Uradite to svaka tri sata za najbolje rezultate.

Pomešajte 1/2 kašičice svakog od soka od limuna, soka od đumbira, soka od mente i meda. Uzmite ovo jednom dnevno.

Bademovo ulje

Bademovo ulje je još jedan odličan prirodni lek za spoljne hemoroide, poznato po svojim emolijentnim i apsorpcionim osobinama, koristi se uglavnom za eksterno lečenje hemoroida. Umočite vatu u čisto bademovo ulje i nanesite ga na ugroženom području. Ono vlaži i olakšava upalu, i oslobodiće vas upale i svraba u i oko anusa. Uradite to nekoliko puta dnevno.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima antiinflamatorna i antioksidantna svojstva i prvenstveno se koristi za lečenje spoljnih hemoroida. To će pomoći da se poveća elastičnost krvnih sudova, što će pomoći da se smanji upala i smanji veličina otoka krvnih sudova u analnom kanalu.

Konzumirajte jednu kašičicu maslinovog ulja dnevno. To će pomoći u smanjenju upale i mononezasićene masti će poboljšati funkcionalnost ekskretornih sistema.

Napravite sok od nekoliko listova šljive i dodajte ga u maslinovom ulju. Nanesite ovu mešavinu na svoje spoljašnje hemoroide. To će vam dati olakšanje od bola i otoka.

Jabukovo sirće

Kada su u pitanju prirodni lekovi za spoljašnje hemoroide, treba pomenuti ijabukovo sirće. U slučaju spoljnih hemoroida, lagano pritisnite vatu natopljenu u jabukovom sirćetu nasuprot upaljenog mesta. U početku će biti peckanja, ali uskoro ćete dobiti pomoć od svraba i iritacije. Uradite to nekoliko puta dnevno dok otok ne splasne.

Kesice crnog čaja

Navlažite kesicu crnog čaja u toploj vodi. Izvadite iz vode i ostavite da se malo ohladi. Nanesite toplu, vlažnu kesicu za čaj na otekle vene i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Radite ovo dva ili tri puta dnevno.

Alternativno, možete da primenite hladne kesice crnog čaja na hemoroide i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply