Suva kosa je posledica suve kože glave. Koža glave ne proizvodi dovoljno vlažnosti što kosu čini suvom i ispucalom. Često dolazi i do učestalijeg opadanja suve kose. Pored toga, starost je često uzrok suve kose, koža starijih osoba je dosta suvlja od normalne kože. Pored tih prirodnih uzroka, suva kosa može biti i posledica prekomerene upotrebe šampona sa veštačkim uljima, čestog korišćenja presa za kosu, preterano grejanje kose, izlaganje kose suncu i hemijskim tretmanima.

U hidrataciji kose i vraćanju sjaja i elastičnosti, najbolje su prirodne maske za suvu i oštećenu kosu. Najbolje su pre svega jer treba izbegavati sve hemijske preparate jer svi oni manje- više isušuju kosu i štete joj. Prirodne maske su najpogodnije jer se prave u kućnoj varijanti i zahtevaju da duže stoje na kosi kako bi folikul dlake pokupio sve neophodne sastojke. Efekti se primećuju već nakon prvog ispiranja. Ipak, za trajnije efekte je potrebna i zdravija ishrana, jer hrana kao i na sve ostalo u našem organizmu, utiče i na kosu.

suva kosa

Pakovanje za suvu kosu

Pakovanja za suvu kosu mogu biti prirodna i veštačka. Iako su veštačka daleko više zastupljenija, prirodna pakovanja su daleko više efektivnija i zdravija. Bazirana su na prirodnim preparatima koje kosa bolje upija. Pakovanja za suvu kosu se nanose na mokru kosu posle pranja šamponom, dakle potrebno ih je naneti na čistu i mokru kosu. Međutim, postoje sastojci, kao što je npr. žumance koje daje bolje efekte ako se nanese na neopranu kosu. Neizbežni sastojci pakovanja su upravo oni preparati poput vazelina, maslinovog ili kokosovog ulja koji kosu dubinski hrane. Nekada je dovoljno na kosu staviti maslinovo ulje da prenoći, i rezultati su odmah vidljivi.

Najbolje maske za suvu kosu

Najbolje maske za suvu kosu su svakako one prirodne, kod kuće napravljenje od prirodnih sastojaka. Sastojci koji su najbolji za masku za suvu kosu su brojni i mogu se koristiti pojedniačno ako je i vaš problem suva kosa, a mogu i kombinacijom: maslinovo i kokosovo ulje, vazelin, jabukovo sirće, žumance, majonez, puter, med, razne vrste čajeva, banane, avokado, aloe vera, ricinusovo i ružino ulje, jogurt, zova, šea puter.pola

Maska za suvu kosu recept

Među najpoznatijim maskama za suvu kosu, jeste maska sa žumancetom. Gotovo da nema žene koja ovu masku za suvu kosu nije probala, bilo da ima problema sa suvom kosom ili ne. Recept za ovu masku je:

 • jedno živo žumance
 • 2 kašičice bagremovog ili lipovog meda
 • 2 kašike limunovog soka
 • 1 kašika maslinovog ulja

Ravnomerno sjediniti sve sastojke dok se ne dobije glatka smesa i zatim se nanosi direktno na kožu glave, dakle ne na krajeve, već na sam koren kose. Ova maska se može koristiti kao pakovanje na mokroj i čistoj kosi, ali isto tako može i na suvoj kosi koja nije čista. Rezultati su viljivi posle bilo kog postupka. Svaki od ovih sastojaka ima svoju ulogu u nezi i hidrataciji kose, a zajedno daju najbollji rezultat. Korišćenjem jednom nedeljno ove maske, nakon par meseci, problema suve kose je rešen do daljnjeg.

pakovanje za suvu kosu

Međutim, treba spomenuti i neku manje poznatiju masku za suvu kosu, koja isto tako daje sjajne rezultate. Recept sadrži:

 • 1 kašika jabukovog sirćeta
 • 1 kašika istoljenog putera
 • 3 belanca
 • 1 kašičica kokosovog ulja
 • prstohvat cimeta

Sastojke treba sjediniti u glatku smesu i trljati u koren kose. Posle sat vremena skinuti i isprati kosu.

Noćna maska za suvu kosu

Najkorišćenija i sa najboljim rezultatima, noćna maska za suvu kosu, je svakako ona sa maslinovim uljem. Dovoljno je da preko noći u kosu utrljate maslinovo ulje, kako u koren kose tako i na krajeve. Kosu zaviti u peškir kada krenete na spavanje i ujutru isprati sa šamponom od koprive. I ovo možete raditi svaki put kada perete kosu. Ukoliko vam ova maska deluje isuviše jednostavno, za noćnu masku za suvu kosu možete koristiti i sledeće sastojke:

 • 3 kašike ricinusovog ulja
 • pola banane
 • 1 kašiku limunovog soka
 • 1 kašičicu meda

Kada se sastojci sjedine, naneti na neopranu kosu, tačnije samo na koren kose i isprati ujutru sa šamponom od koprive.

Suva kosa je delimično i posledica načina ishrane pa bi za poboljšanje stanja trebalo koristiti omega  3 masne kiseline koje možete nabaviti u svakoj apoteci.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply