Teške i umorne noge uzrok

Teške i umorne noge nakon izvođenja teških vežbi nije neko iznenađenje, pogotovo ako do tada niste upražnjavali taj nivo fizičke aktivnosti. Međutim, ako vas noge stalno bole i osećaju se kao teške, možda su u pitanju proširene vene na nogama. Ovo stanje je uobičajeno. Dok su proširene vene često estetski problem, morate da se konsultujete sa svojim lekarom ako doživljavate nelagodnost u nogama.

Teške i umorne noge – uzrok u proširenim venama

Vene u nogama transportuju krv u vaše srce. Kada se ventili u njima oštete ili oslabe, krv se onda akumulira u venama. Ovo uzrokuje karakterične ispupčene plave vene na nogama koje su povezane sa ovim poremećajem. Međutim, moguće je imati simptome bez vidljivih proširenih vena. Teške i umorne noge nisu jedini simptom ovog stanja, drugi potencijalni simptomi uključuju otok članaka ili stopala, peckanje u nogama i svrab oko vena. Ovaj poremećaj vena je češći kod žena.

teske noge

Više faktora igra ulogu u razvoju proširenih vena. Jednostavno, starenje povećava rizik, jer vene slabe sa godinama. Nedostatak fizičke aktivnosti – uključujući i sedenje ili stajanje duže vreme – takođe povećava rizik. Gojaznost i trudnoća stavljaju veći pritisak na nožne vene, takođe. Hormonalne promene kod žena, uključujući i one koji nastaju ako koriste oralnu kontracepciju ili terapiju zamene hormona, takođe igraju ulogu. Porodična anamneza je takođe značajan faktor rizika.

Proširene vene neće uvek izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, ali potencijal postoji. Teške i umorne noge tokom vremena mogu da utiču na vašu sposobnost za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Na kraju, nakupljena krv u venama može prouzrokovati rane na koži koje je teško lečiti. Razvoj krvnih ugrušaka se javlja kao posledica ovog poremećaja, zbog čega noge otiču, bole i javlja se crvenilo. Proširene vene mogu biti osetljive ili tople. Rane na koži nogu treba prijaviti svom lekaru – znaci krvnog ugruška zahtevaju hitnu medicinsku pomoć!

Teške i umorne noge od stajanja su veoma česta pojava i ovo je zapravo uobičajeno – svi smo ovo doživeli u nekom trenutku. Naime, pritisak na vene nogu usled dugotrajnog stajanja može poremetiti cirkulaciju, a u krajnjem slučaju i proširene vene – što uzrokuje teške i umorne noge.

Teške i umorne noge – ostali uzroci i lek za umorne i teške noge

Vaša ishrana može uticati na vaše telo na način na koji možda niste mislili da je moguće. Pojedini vitamini i minerali će pomoći da se vaši mišići pomeraju, da vam kosti budu jake i regulišu snabdevanje vašeg tela vodom. Ako je vaša ishrana neadekvatna, može doći do neželjenih efekata kao što su umorne ili nemirne noge, slabi mišići ili čak krte kosti.

Dakle, lek za umorne i teške noge, pre svega, treba potražiti u adekvatnoj ishrani – pored medicinskih tretmana, zavisno od uzroka.

Nedostatak vitamina D

Ako imate teške i umorne noge, uz to još i slabe, to može biti znak nedostatka vitamina D. Nedostatak vitamina D može dovesti do toga da se noge lako osete teške i da doživite opštu slabost mišića. Vaše telo može da dobije vitamin D od izlaganja suncu. Alternativno, možete ga dobiti iz hrane, kao što su masna riba, mleko, žitarice i druga hrana obogaćena sa vitaminom D. Odrasli treba da konzumiraju oko 200 IU vitamina D dnevno, ali je moguće da se razvije nedostatak vitamina D ako ne živite u sunčanim krajevima ili kako starite i telo nije u stanju da proizvede onoliko vitamina D kao što je nekada moglo. Pitajte svog lekara o testiranju na svoj nivo vitamina D i o mogućnosti uzimanja suplemenata vitamina D.

Nedostatak gvožđa

Ukoliko ne dobijate dovoljno gvožđa u ishrani, to može da uzrokuje teške i umorne noge. Nedostatak gvožđa može uzrokovati sindrom nemirnih nogu. Jedan od simptoma ovog stanja je umoran i težak osećaj u nogama. Ovo se uglavnom dešava kada legnete ili odmarate, i obično utiče na vas tokom spavanja, ali može se desiti mnogo ranije u toku dana, u zavisnosti od vašeg nedostatka. Možete doživeti i svrab nogu ili senzaciju kao da vam nešto puzi po nogama. Ovi simptomi se obično ublažavaju hodanjem unaokolo nekoliko minuta ili dobrim istezanjem nogu, ali se ipak simptomi mogu vratiti čim legnete opet.

Nedostatak magnezijuma

Magnezijum je uključen u više od 300 različitih sistema koji upravljaju hemijskim reakcijama u telu. Jedna od tih reakcija uključuje funkciju mišića i nerava. U stvari, jedan od prvih znakova nedostatka magnezijuma je umor, slabost i grčevi u mišićima nogu.

Prejedanje

Prejedanje može dovesti do toga da postanete gojazni. Ovi dodatni kilogrami mogu lako da prouzrokuju teške i umorne noge. Višak težina takođe može uticati na habanje hrskavice između kostiju, kao što je prostor oko čašice kolena. Ovo može biti veoma bolno. Previše telesne težine može izazvati artritis u vašim kostima, ili osteoartriti. Promena sopstvene ishrane u smislu da treba uključiti više hranljivih namirnica može pomoći da izgubite težinu i dati vam više energije. Odlučite se za integralne žitarice, voće i povrće. Ove namirnice imaju najmanje kalorija u odnosu na brzu hranu i namirnice kao što su čips, kolači i torte.

Lek za umorne i teške noge u slučaju postojanja proširenih vena jeste takođe promena ishrane, kao i neki medicinski tretmani. Pored nošenja kompresionih čarapa preko čitavog dana, dostupne su i sledeće procedurre: sklerozacija, laserska operacija, procedura sa kateterom, uklanjanje vene, ambulantna fleboktomija, endoskopska hirurgija vena.

Tu su i brojni prirodni lekovi za teške i umorne noge. Probajte sledeće prirodne lekove protiv proširenih vena koje često uzrokuju teške i umorne noge: melem od divljeg kestena, mast od nevena, obloge od listova kupusa, jabukovo sirće, ulje od koštica grožđa, mast od gaveza, medicinske pijavice, aktivni kiseonik i pijte čaj od ruzmarina.

Saveti

Ako su vaše teške i umorne noge povezane sa proširenim venama, cilj je da sprečite da se ovo stanje pogoršava. Neki saveti bi se u ovom slučaju mogli odnositi, pre svega, na promenu životnog stila. Promene životnog stila će smanjiti mogućnost razvoja novih proširenih vena. Gubljenje viška kilograma i održavanje redovne fizičke aktivnosti su načini za poboljšanje cirkulacije i oslobađaju pritisak na nogama.

Ishrana je takođe veoma bitna. Ograničite unos soli u korist hrane bogate vlaknima, uključujući integralne žitarice, tamno zeleno povrće i tamne bobice – oni mogu poboljšati zdravlje vena.

Nemojte nositi usku odeću na donjem delu tela, tj. na nogama, jer to može da utiče na protok krvi. Izbegavajte sedenje ili stajanje duže vreme i uložite napor da redovno menjate pozicije. Takođe, nemojte prekrštati noge i nositi visoke potpetice.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply