Većina vaginalnih gljivičnih infekcija su uzrokovane organizmom koji se zove Candida albicans ili kandida.

Vaginalna kandida je veoma česta i utiče na oko 75% žena u nekom trenutku u njihovom životu.

Glavni simptom vaginalne kandide je svrab, pečenje, iscedak i bol pri mokrenju ili odnosu takođe može da se javi.

Tretman podrazumeva lokalni ili oralni antifungalni lek.

Moguće je da žena prenese infekciju svom muškom seksualnom partneru, iako se vaginalna kandida zapravo ne smatra pravom seksualno prenosivom bolešću, jer može da se pojavi kod žena koje nisu seksualno aktivne.

Lečenje kandide kod muškaraca, kao i kod žena, podrazumeva antifungalni lek.

Držanje vaginalnog područja suvim i izbegavanje iritirajućih hemikalija može pomoći u sprečavanju vaginalne kandide kod žena. Konzumiranje hrane sa probioticima može takođe da pomogne u lečenju.

Vaginalna kanida uzrok

Vaginalna kandida se javlja kada se kandida nađe u vaginalnoj oblasti ili kada postoji povećanje u količini kandide, koja je već u vagini, u odnosu na količinu normalnih bakterija. Na primer, kada su normalne, zaštitne bakterije iskorenjene antibioticima (uzimaju se za lečenje infekcija urinarnog trakta, respiratornih infekcija ili drugih vrsta infekcije) ili imunosupresivnim lekovima, kandida se može prenamnožavati, vrši invaziju na tkiva i može izazvati iritaciju sluzokože vagine (vaginitis).

vaginalne gljivice

Vaginalna kandida se može javiti kao posledica povrede unutrašnjeg dela vagine, kao što je posle hemoterapije. Isto tako, žene sa potisnutim imunim sistemom (na primer, one koje uzimaju lekove kao što je prednizon) mogu razviti vaginalnu gljivičnu infekciju češće nego žene sa normalnim imunitetom.

Drugi uslovi koji mogu predisponirati žene za razvoj vaginalne kandide uključuju:

– dijabetes ,

– trudnoća

– uzimanje oralnih kontraceptiva.

Korišćenje intimnih kupki ili parfimisanih sprejeva za vaginalnu higijenu može da poveća rizik od razvoja vaginalne kandide.

Vaginalna kandidijaza prenošenje

Vaginalna kandida se ne smatra seksualno prenosivom bolešću, pošto kandida može biti prisutna normalno u vagini, a ovo stanje se javlja i kod žena/devojaka koje nisu imale seksualne odnose.

Međutim, moguće je da muškarci razviju simptome iritacije kože penisa od infekcije kandidom nakon seksualnog odnosa sa zaraženom ženom, iako to nije uvek slučaj – tako da je moguće da inficirana žena prenese infekciju na svog muškog seksualnog partnera. Tretman kod muškaraca se ne smatra neophodnim ako on ne razvija simptome.

Simptomi vaginalne kandidijaze mogu uključivati: vaginalni sekret koji je obično gust, bez mirisa i beličasto-sive boje. Ovaj sekret ima sirastu koenzistenciju.

Ostali simptomi vaginalne kandidijaze uključuju:

– intenzivan svrab vaginalne ili genitalne regije

– iritacija i pečenje

– bol tokom seksualnog odnosa

– bol ili pečenje tokom mokrenja

– crvenilo ili osetljivost vagine ili vulve kod žena; oticanje vagine.

Dijagnoza

Iako znaci i simptomi vaginalne gljivice mogu ukazati na uzroke, vaginalni svrab i sekret mogu biti uzrokovani i drugim uslovima, uključujući bakterijske vaginoze i Trihomonas infekciju. Da bi se najtačnije postavila dijagnoza vaginalne kandide, uzima se uzorak sekreta i on se testira u laboratoriji, bilo putem kulture ili direktnog ispitivanja pod mikroskopom, da se identifikuju organizmi kandide i da se isključe drugi uzroci, kao što su bakterijske vaginoze ili seksualno prenosivi patogeni.

Vaginalna kandidijaza lečenje

Vaginalna kandidijaza se tretira pomoću antigljivičnih lekova. Mnogi antigljivični lekovi su na raspolaganju i veoma su efikasni u lečenju vaginalne kandide.

Lokalni antifungalni tretmani se primenjuju direktno na obolelo mesto, a dostupni su bez recepta. Ovo uključuje vaginalne kreme, vaginalete ili supozitorije. Režimi variraju prema dužini lečenja i mogu biti 1-, 3- ili 7-dnevni režimi. Periodične infekcije mogu zahtevati i duže terapije lokalnog lečenja.

Primeri lekova za vaginalnu kandidijazu uključuju:

– klotrimazol

– mikonazol

– terkonazol

– nistatin.

Oralni lekovi, koji se uzimaju u vidu pilule ili tablete, mogu se koristiti za lečenje periodične kandide ili infekcije koja ne reaguje na lokalno lečenje. Flukonazol (Diflucan) se obično koristi kao prvi izbor oralnog antigljivičnog leka. Postoje i drugi lekovi u ove svrhe.

Ovi lekovi se mogu uzimati nedeljno ili mesečno za održavanje kod žena koje imaju ponavljane infekcije kandidom.

Oralne antifungalne lekove ne treba da koriste trudnice.

Oralni lekovi imaju nuspojave, uključujući: mučnina, glavobolja i bol u stomaku.

Kako se vaginalna kandidijaza leči u trudnoći?

Vaginalna kandidijaza je uobičajena tokom trudnoće. Trudnice koje razviju znake infekcije kandidom bi trebalo da se obrate svom lekaru. Lekar može preporučiti lekove i tretmane koji su bezbedni za vreme trudnoće. Oralni antifungalni lekovi se ne preporučuje za upotrebu tokom trudnoće.

Prevencija

Kako kandida može biti normalno prisutna u vagini zdravih žena, ne mogu se sve infekcije kandidom sprečiti. Međutim, moguće je da se preduzmu preventivne mere koje mogu smanjiti rizik od dobijanja ove gljivične infekcije. Ovo uključuje čišćenje genitalija u smeru napred-nazad i promenu mokrih kupaćih kostima ili vlažne odeće što je pre moguće. Nošenje širokog donjeg veša može smanjiti vlagu i sprečiti infekcije kandidom. Pošto hemijski iritansi mogu da utiču na ravnotežu bakterija u vagini, izbegavajte proizvode sa potencijalnim iritansima kao što su intimne kupke i mirisni tamponi ili uloške. Vaginalno ispiranje se ne preporučuje i može zapravo povećati rizik od infekcije kandidom.

Neki dokazi pokazuju da potrošnja hrane sa probioticima (zdravim bakterijama koje se normalno nalaze u telu), kao što je jogurt, može da spreči infekcije kandidom.

Koji su prirodni lekovi za vaginalnu kandidijazu?

Vaginalne gljivice se mogu lečiti mnoštvom prirodnih lekova, koji su veoma dostupni. Ovo su neki od najčešće korišćenih i najdelotvornijih:

Jogurt

Umočite tampon u jogurt i zatim ga stavite u vaginu, gde treba da odstoji dva sata. Primenite ovaj prirodni lek dva puta dnevno. Takođe, uključite jogurt u svoju svakodnevnu ishranu.

Ulje čajevca

Stavite nekoliko kapi ulja čajevca na tampon i ubacite ga u vaginu na dva do tri sata. Ponovite postupak dva puta dnevno.

Beli luk

Očistite jedan čen belog luka i stavite ga u vaginalni otvor, kao vaginaletu, uveče pre odlaska na spavanje. Kako biste čen belog luka lakše izvadili ujutro, kroz jedan kraj provucite konac uz pomoć igle i ostavite kraj konca da visi, isto kao kod tampona.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply