biljke-caj

Ovi cvetići su još u srednjem veku bili cenjeni zbog svoje lekovitosti. I danas se koriste u prirodnoj medicini, kao diuretici i sredstvo za pročišćavanje krvi.

Prvi beli cvetići krasuljka na livadama se pojavljuju već u rano proleće. Biljka tratičnica-krasuljak cveta sve do kasne jeseni, tako da se cveće može brati mesecima, i upotrebljavati sveže, odnosno sušeno. Preparati od cvetića krasuljka pospešuju mokrenje, a time i izbacivanje viška vode iz organizma, regulišu probavu, a deluju i na sistem pročišćavanja krvi. Zbog toga je primena cvetića tratičnice naročito poželjna u proleće, kako bi se telo što pre oslobodilo nagomilanih otpadnih produkata metabolizma, a to se najbolje odvija preko mokraće.

PROLEĆNI TRETMAN

Najbolji rezultati postižu se tretmanom u trajanju od četiri do šest nedelja. Kad god je moguće, upotrebite svežu biljku tratičnicu, jer se u njoj nalazi maksimalna koncentracija lekovitih supstancija. Sakupite listove i cvetove, operite ih, iseckajte i dodajte u salate uz svakodnevna jela. Njihov ukus je blago kiselkasto gorak. U cilju boljeg efekta čišćenja organizma, dobro je da se tri puta dnevno pije po jedna kašika soka od svežih cvetova biljke krasuljak sa čašom tople vode.

Priprema: Stavite celu biljku, bez korena, u sokovnik, iscedite sok i stavite ga u frižider, gde može da ostane najduže od jutra do večeri. U malo blažem obliku, ovaj tretman možete provesti i redovnim pijenjem čaja od cvetova tratinčice. Prelijte 2 kašičice suvih cvetića i listića velikom šoljom vrele vode, poklopite i ostavite da stoji desetak minuta, a onda procedite. Ovu količinu čaja pijte tri puta dnevno pre obroka, ili uz obrok.

Napetost i iscrpljenost
Tinktura od cvetova tratinčice (vidi recept) revitalizuje i ublažava osećaj zamora, iscrpljenosti i stanja opšte napetosti. Potrebno je piti tri puta dnevno po 20 kapi tinkture sa čašom mla ke vode, u trajanju od četiri do šest nedelja, a zatim, po nestanku simptoma nastavi ti sa uzimanjem tinkture još nedelju dana.

Krasuljak za iritaciju kože
Sveži sok od tratinčice koristan je i lečenju rana i suzbijanju iritacija na kož Kritična mesta na koži ovlažite ovim sokom više puta dnevno, ili na kožu staviti komprese natopljene u sok biljke, pa osta vite da deluju 10 do 15 minuta.

Čaj od tratičnice za bolju probavu
Čaj od cvetova tratinčice reguliše rai probavnog trakta. Potrebno je dnevno popiti dve šolje čaja od tratičnice i to pre jela, dakl na prazan želudac. Nekada davno, od ov biljke se pravio vinski rastvor – vidi recept protiv probavnih smetnji i grčeva u stomaku. Čaj od tratičnice se pije pre obroka ili uz uzimanje obroka.

Za bolove u zglobovima
Mast od cvetova tratinčice (vidi recep koristi se za ublažavanje bolova. Mast tre ba dva do tri puta dnevno blago utrljati kožu iznad bolnog zgloba. Njen rok trajanja u frižideru iznosi nedelju dana.

Krasuljak za zapaljenja sluzokože usta
Ispiranjem usta vinskim rastvoromi ukuvanim cvetovima tratinčic dezinfikuje se sluzokoža i ubrzava zarastanje eventualnih ranica.Usnu duplju treba temeljito ispirati svaka dva sata, u trajanju od po tri do pet minuta.

RECEPTI

Tinktura od tratičnice
Na pola litre 50-procentnog alkohola iz apoteke treba staviti dve kašike isitnjenih delova biljke tratičnice. Ostaviti da stoji uz svakodnevno protresanje tegle oko 10 dana, zatim procediti preko gaze, a iz taloga istisnuti ostatak tečnosti.

Komprese
Dve supene kašike suvih cvetova tratinčice preliti sa četvrt litre vrele vode, pokriti i ostaviti da stoji deset minuta, pa procediti. U tečnost uroniti čistu pamučnu tkaninu ili gazu, malo iscediti i staviti na bolno mesto.

Čaj od tratičnice-krasuljka
Kašiku suvih listova i cvetova treba preliti sa četvrt litre vrele vode, ostaviti da stoji deset minuta, pa procediti.

Vinski rastvor
Kašiku suvih cvetića preliti sa četvrt litre crvenog vina, zagrejati do ključanja, skinuti sa ringle, poklopiti, ostaviti da stoji 10 minuta, pa procediti.

Mast od cvetova tratinčice
Pomešati tri kašike suvih delova biljke s 250 g butera, zagrevati dok se buter ne rastopi, a zatim, uz neprekidno mešanje, na niskoj temperaturi kuvati ovu mešavinu još minuta. Procediti buter kroz gustu gazu u neku čistu teglicu i ostaviti da se ohladi.

Rastvor za ispiranje usta
Preliti tri kašike suvih cvetića biljke sa četvrt litre vrele vode, pokriti, ostaviti da stoji 15 minuta, pa procediti. Usta se ispiraju kada se rastvor od tratičnice ohladi na telesnu temperaturu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply