biljke-na-livadi

Trnjina crni trm je(Prunus spirtosa) je grm iz roda koji ima mnogo srodnika među najpoznatijim voćkama, kao što su: šljive, kajsije, trešnje, višnje, bademi, breskve i druge.

Kako prepoznati trnjinu crni trn? Oni koji idu bosi, mogu reći: „Šta ima da ga prepoznajem, sama ga peta nadje!” Ili: „Proći kroz živicu, vrzinu, prvi trn će te zakačiti”. Raste kao razgranat grm i do tri metra visine. U rano proleće među prvima javljaju se njegovi beli cvetovi.Živice izgledaju kao snegom zavejane. Kasnije prolistava. Listovi su na malim peteljkama, nazubljeni. Plod je okrugla trnjina, koštunica u prečniku oko 1 cm. Tamnoplave je boje, prekrivena plavičastom voskastom skramicom. Ko god je probao trnjinu zna kako steže usta njen kiselotrpki ukus. Ali, posle prvih mrazeva izgubi trpkost.

Stanište trna su živice, vrzine, krševine i krčevine, svuda gde ima dovoljno sunca i prošaraka.
Lekovitost trnjine crnog trna je u cvetovima, plodovima i kori.
Sadrže razne sastojke od kojih su najznačajnije kiseline. Cvetove treba brati dok još nisu sasvim otvoreni, brzo gube lekovitost, pa samo sveže pripremiti za upotrebu. Plodove sušiti na lesama pri sasvim slaboj vatri, da ne bi pregoreli, a da se dobro osuše, inače se brzo uplesnive i gube svaku vrednost.

Jačanje želuca može se postići čajem od cvetova trna. Nekoliko šolja čaja dnevno uspešno smiruju grčeve i urede želudac; pojačavaju mokrenje, a čiste kožu. Dve kašičice cvetova za šolju čaja. Preliti ključalom vodom, zasladiti medom i smlačeno piti 2-3 puta dnevno. Neki tvrde da ovaj čaj sprečava pojavu kamenca u mokraćnim putevima.

Tvrdu stolicu, naročito kada se često javlja kod dece, može regulisati pekmez od trnjina. Posle prvih mrazeva nabrati trnjine i zašećerene pripremiti kao pekmez od šljiva. Takođe je blagotvoran i sirup od cvetova trnjine crnog trna. Prvo ih treba prokuvati u vodi, pa dobro iscediti kroz platno. Na jednu meru soka dodaje se ista količina šećera. Ponovo se prokuva i razliva u manje boce. Veoma je pogodno za decu.

Žuticu i upale u želucu blagotvorno smiruje iscedjeni sok iz trnjina. Može se zasladiti medom.
Srce ojačati na ugodan način. Cvetne latice preliti žitkim medom. Povezati sud i ostaviti na suncu tokom čitavog meseca. Uzimati nekoliko puta dnevno po kašičicu, a zalivati vodom ili nekim čajem.

Krvarenje iz nosa zaustaviti pomoću čaja od cvetova trna. Čaju se doda uvarak od korena trnjine. Time valja i grgotati i ispirati usta kad se pojave kakve neugodnosti.

Proliv smiriti čajem od: 25 g trnjinica i preliti litrom vode, pa kuvati. Dobijeni čaj se zašećeri i pije tokom dana umesto vode.
U listovima trnjine ima oko 200 mg vitamina C. Negde ih upotrebljavaju kao zamenu za duvan i kao ruski čaj.

Prostatu uvećanu smanjiti pomoću čaja od trna od cvetova trna. Prirediti čaj na rečeni način i piti tokom sedmice, a po potrebi produžiti još toliko.
Krv ojačati i pročistiti može čaj od cveta trna kome se dodaju: 3 prstohvata cvetova trna, 2 koprive i po 1 prstohvat listova žalfije i korena pirike.
Količina se može srazmerno povećavati, zavisno od potrebe. Izmešati, pa po jednu kašičicu preliti ključalom vodom. Čaj stoji dok se prohladi, pa još mlak procediti. Tri puta dnevno piti nezasladjeno, u malim gutljajima.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply