[icegram campaigns=”14335″]

Šta je trombofilija

Trombofilija je poremećaj koji utiče da krv ima povećanu tendenciju da stvara ugruške.

To nije uslov ili poremećaj sam po sebi, a ponekad je povezana sa krvnim ugrušcima (venska tromboza) koji su uzrokovani genetskim promenama (mutacije).

Ako imate trombofiliju, verovatnije je da ćete razviti ugrušak u jednoj od velikih vena u nozi. Ovo je poznato kao duboka venska tromboza.

Važno je da budete svesni znakova za duboku vensku trombozu, kao što je neobjašnjiv bol, otok ili osetljivost u nozi (obično u vašim listovima).

Uzrok

Trombofilija može biti urođena ili stečena. Kongenitalna ili urođena trombofilija se odnosi na urođene uslove (i obično nasledne, u kom slučaju se može koristiti termin nasledna trombofilija) koji povećavaju sklonost ka razvijanju tromboze, dok sa druge strane, stečena trombofilija se odnosi na uslove koji nastaju kasnije u životu.

Najčešći tipovi urođene trombofilije su oni koji nastaju kao rezultat hiperaktivnosti faktora koagulacije. Retki oblici urođene trombofilije obično su uzrokovani nedostatkom prirodnih antikoagulanasa.

Jedan broj stečenih uslova povećavaju rizik od trombofilije. Istaknut primer je antifosfolipidni sindrom. Hematološki uslovi koji su povezani sa slabim protokom krvi mogu povećati rizik za trombofiliju, kao npr. bolest srpastih ćelija. Kancer , posebno kada je u pitanju metastatski (proširio se na druga mesta u telu), je priznat faktor rizika za trombozu. Nefrotski sindrom, u kojem se proteini iz krvotoka oslobađaju u urin usled bolesti bubrega, može predisponirati do tromboze.

Trudnoća je povezana sa povećanim rizikom od trombofilije. Ženski hormon estrogen, kada se koristi u kombinovanim oralnim kontraceptivnim pilulama i perimenopauzalnoj terapiji zamene hormona, je povezan sa dva do šest puta povećanim rizikom od venske tromboze. Gojaznost je dugo smatrana kao faktor rizika za vensku trombozu, takođe.

trombofilija simptomi

Simptomi

Trombofilija je često blaga i mnogi ljudi ne doživljavaju nikakve zdravstvene probleme. Simptomi trombofilije će se desiti samo ako ovaj poremećaj izaziva ugrušak krvi.

Osobe sa trombofilijom su posebno u riziku od razvoja duboke venske tromboze.

Znaci upozorenja na razvoj duboke venske tromboze uključuju:

– bol, otok i osetljivost u jednoj od vaših nogu (obično u listu noge)

– jak bol u ugroženom području

– toplina kože na području ugruška

– crvenilo kože, posebno na zadnjoj strani noge ispod kolena.

Duboka venska tromboza obično, mada ne uvek, utiče na jednu nogu. Bol može biti gori kada savijate nogu u kolenu.

Deo ugruška krvi se ponekad može odvojiti i putovati kroz krvotok. Ovo je poznato kao embolija.

Embolija može biti opasna ukoliko krvni ugrušak dospe do pluća (plućna embolija). Ovo je ozbiljno i potencijalno opasno po život stanje, jer može da spreči da krv stigne do pluća.

Simptomi plućne embolije su:

– bol u grudima ili gornjem delu leđa

– kratak dah

– kašalj – obično suv, ali možete iskašljati krv ili sluz koja sadrži krv

– vrtoglavica

– nesvestica.

Javite se lekaru odmah ako primetite bilo koju kombinaciju gore navedenih simptoma.

Trombofilija u trudnoći         

Žene koje imaju trombofiliju će u trudnoći morati da uzimaju niske doze aspirina ili antikoagulantnih lekova, kako bi se sprečili problemi koji se javljaju tokom trudnoće ili pobačaj.

Trombofilija u trudnoći može da izazove zdravstvene probleme koji mogu biti veoma ozbiljni. Ipak, većina žena sa trombofilijom imaju zdrave i normalne trudnoće. Međutim, u težim slučajevima, trombofilija u trudnoći može izazvati smrt trudnice i bebe. Ako ste trudni ili pokušavate da zatrudnite i znate da imate trombofiliju – obavezno to kažite svom lekaru. Takođe treba da naglasite svom lekaru ako neko u vašoj porodici (roditelj, brat ili sestra) ima trombofiliju ili druge probleme vezane za zgrušavanje krvi.

Ako imate vrstu trombofilije izazvanu antifosfolipidnim sindromom, možete imati veći rizik za razvoj komplikacija trudnoće, uključujući:

  • beba raste slabo u materici
  • posteljica ne radi onako kako bi trebalo i vaša beba dobija manje hrane i kiseonika
  • preeklampsija
  • prevremeni porođaj
  • pobačaj
  • mrtvorođenost

trombofilija u trudnoci

Trombofilija u trudnoći – simptomi: 

Kao što smo rekli, nema simptoma trombofilije, osim ako ona ne dovodi do krvnog ugruška, tj. tromboze.

Mogući simptomi su: bol i otok u nozi (ako se razvio krvni ugrušak u nozi); a u slučaju plućne embolije se mogu javiti bol u grudima, bol na duboko disanje, kratak dah ili kolaps.

Kod nekih tipova trombofilije se može javiti krvni ugrušak u arteriji – arterijska tromboza. U zavisnosti od toga na koju arteriju utiče, krvni ugrušak u arteriji može da izazove moždani udar, srčani udar ili probleme sa posteljicom tokom trudnoće. Potencijalni simptomi arterijske tromboze zbog trombofilije su:

  • moždani udar u relativno mladom dobu
  • ponovljeni pobačaji
  • problemi u trudnoći: preeklampsija, smanjen rast fetusa ili, ređe, smrt fetusa
  • srčani udar.

Trombofilija i neplodnost

Trombofilija i neplodnost mogu biti povezani u tom smislu da trombofilija izaziva ponovljene pobačaje i da žena ne može da održi trudnoću.

Trombofilija lečenje

Ako postoji blaga trombofilija, lečenje ne mora biti potrebno.

Ako razvijete krvni ugrušak, moraćete da tretirate navedeno stanje i da sprečite nastanak sledećih ugrušaka. Opcije lečenja u navedenom slučaju uključuju lek varfarin ili injekciju heparina.

Varfarin i heparin su antikoagulansi ili lekovi protiv zgrušavanja krvi – što znači da oni ometaju proces zgrušavanja krvi i uobičajeno se koriste za lečenje ili prevenciju duboke venske tromboze i plućne embolije.

Ako želite da sprečite nastanak krvnih ugrušaka, moraćete da uzimate varfarin – za koji morate sačekati nekoliko dana da ispolji svoje dejstvo.

Ako vam je potreban brzi tretman za postojeći ugrušak krvi, uobičajeno je da ćete dobiti heparin injekciju (koja deluje odmah), kao i varfarin tokom prvih nekoliko dana.

Heparin injekcija se može dati osobama koje boluju od antifosfolipidnog sindroma, pre i posle operacije ili tokom trudnoće. Za razliku od varfarina, upotreba heparina je bezbedna u trudnoći.

Ishrana

Ako imate trombofiliju, važno je da ste upoznati sa simptomima krvnog ugruška.

Takođe treba da preduzmete sledeće mere predostrožnosti da smanjite rizik od nastanka ugruška krvi:

– smršajte ako ste gojazni

– prestanite sa pušenjem ako ste pušač

– jedite zdravu, izbalansiranu ishranu i redovno vežbajte

– izbegavajte da budete nepokretni duže vreme jer to može izazvati duboku vensku trombozu.

Što se tiče ishrane za trombofiliju, možete da unosite one namirnice koje deluju kao prirodni razređivači krvi – poput belog luka i đumbira. Istraživanja pokazuju da beli luk može smanjiti rizik za razvoj krvnih ugrušaka, i može sprečiti moždani udar i bolesti srca. Kurkuma i sok od grožđa takođe deluju antikoagulatno – pa pojačajte njihov unos u svojoj ishrani.

Proteini, vitamini B kompleksa, folna kiselina i magnezijum su elementi koji doprinose zdravom protoku krvi. Možete ih pronaći u mnogim namirnicama, a ako lekar preporuči – možete ih uzimati i u vidu suplemenata

Biljni suplementi koje treba uvesti u ishranu, a koji smanjuju rizik od razvoja krvnih ugrušaka su ginko biloba i ginseng.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply