Tuja – Thuja occidentalis L

DRUGI NAZIVI: američka tuja

OPIS BILJKE: Visoko, trajno drvo piramidalne krošnje koje naraste i do 20 metara, pri dnu razdvojenog debla i s granama koje na vrhu rastu uvis. Listovi su mali, ljuskasti, poredani jedan iza drugog. Šišarka je jajolika, s krilatim semenkama. Smolasta je biljka, mirisnog i aromatičnog ukusa. Pripada porodici čempresa (Cupressaceae).

STANIŠTE I UZGOJ: Sadi se po parkovima, grobljima, u drvoredima i uz kuće.

VREME CVETANJA: od maja do juna.

LEKOVITI DEO BILJKE: Beru se mladi listovi i suše na toplom i promajnom mestu. Koriste se za tinkture i masti. Iz listova se dobija i ulje koje se koristi u medicini.

LEKOVITO DELOVANJE: Danas je napušteno lečenje, čak i u spoljašnjoj upotrebi, zbog otrovnosti preparata, koji su inače korišćeni za izradu antireumatskih krema i lečenje reume i gihta, za izazivanje pobačaja, lečenje ženskih bolesti, papiloma na čmaru ili vagini, za lečenje muških bolesti tj. hipertrofije prostate i za pojačano mokrenje.

UPOZORENJE: Tujin je otrovan. Listovi tuje su otrovni. Trudnicama je zabranjeno da uzimaju, čak i da mirišu eterično ulje! Simptomi trovanja: pečenje u grlu i ždrelu, mučnina, povraćanje, mokrenje, proliv, slabost, a kod težih slučajeva trovanja dolazi do krvavog povraćanja, upale bubrega, bešike, materice i mozga, pa i smrti. Prva pomoć: Izazvati povraćanje, davati medicinski ugalj i druga sredstva za čišćenje i pražnjenje creva.

JESTE LI ZNALI: Ime je dobila po
grčkoj reči “thia”, što znači smola – tamjan, koji je korišćen u raznim obredima. Američki Indijanci koriste je za lečenje groznice, kašlja, glavobolje, otečenih ruku, kožnih i reumatskih tegoba, protiv parazita i za izazivanje menstruacije.

PREPARATI:

Tinktura (za navedena oboljenja):

PRAVI SE PO PROPISIMA FARMAKOPEJE!

Uzimati 3 puta po 10 kapi, s medom ili čajem. # Homeopatija: homeopatski lek Thu. – Thuja ocindentalis – koristi se kod nedostatka samopouzdanja, osećaja bezvrednosti, tajnovitosti, depresije, deluzije, kod potisnute gonoreje itd.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply