Tvrd stomak mogući uzroci

Kada vaš stomak otekne i oseća se teško, to je znak da se nešto dešava u vašem telu. Uzrok ovome bi moglo da bude to da doživljavate sporedne efekte dijete koju sledite, ili može biti izazvano vrstom pića koje pijete. Obično, kada imate tvrd stomak, imate i druge simptome. U nekim slučajevima, simptomi mogu jenjavati ubrzo posle jela ili kada promenite ishranu. U drugim slučajevima, simptomi ne mogu da nestanu.

Tvrd stomak – mogući uzroci:

Obično, tvrd stomak znači da imate zatvor ili gasove, a ova stanja često prolaze sama od sebe. Određene namirnice i napici mogu izazvati probleme sa varenjem hrane. Ukoliko često pijete sokove i jedete previše brzo – morate znati da su ovo navike koje mogu izazvati tvrd stomak od nagomilanih gasova. u nekim slučajevima, tvrd stomak može da ukazuje na ozbiljno medicinsko stanje, kao što je rak želuca ili sindrom iritabilnog kolona.

Takođe, ukoliko ne govorimo o tegobama vezanim za digestivni sistem – koje su ipak vodeći uzrok za tvrd stomak – ova neugodna pojava može da ukazuje i na neke druge medicinske probleme u predelu stomaka.

tvrd stomak

Simptomi

Kada imate problema sa varenjem, možete imati simptome koji uključuju bol u stomaku, gasove i nadutost ili osećaj punoće u stomaku. U ovim slučajevima, simptomi nestaju kako se gasovi ili svarena hrana na kraju izbace. Međutim, rak želuca može dovesti do toga da se stomak oseća kruto ili nefleksibilno, a simptomi ostaju sve dok se ne tretiraju.

Vrste raka
Tvrd stomak može da ukaže na dve vrste raka želuca. Rak se može formirati u želudačnoj sluznici ili mišićnim zidovima. Rak želuca se može proširiti i na susedne organe, i izazvati da se bilo koji deo pogođenog organa u okolnom području tela oseća tvrdo.

Povremeno loša probava i zatvor se mogu dogoditi bilo kome. Ponekad, previše vazduha dospe u stomak. Pijenje gaziranih pića i jedenje prebrzo ili previše može izazvati višak vazduha u stomaku. Kako se hrana svari, višak vazduha se eliminiše u vidu podrigivanja. Neki ljudi mogu da budu netolerantni na laktozu ili ne mogu lako da vare neku hranu.

Ovi privremeni problemi mogu uzrokovati da se stomak oseća tvrdo nekoliko sati ili čak nekoliko dana. Sindrom iritabilnog creva je poremećaj koji uzrokuje česte napade zatvora, proliva, nadimanja, bolova u stomaku i uznemirenog stomaka. Ponekad, simptomi traju danima ili čak nedeljama istovremeno. Tokom ovog perioda, želudac može da se naduje i vi osećate tvrd stomak.

Šta možete da uradite?

Kako vaš stomak odgovara na vlakna može biti ključno za to koliko je ozbiljno vaše stanje. Ishrana bogata vlaknima može da izazove nadimanje i tvrd stomak, jer vlakna stvaraju masu i šire stomak. S druge strane, ishrana siromašna vlaknima može sprečiti temeljno varenje, uzrokujući nagomilavanje hrane u digestivnom sistemu.

Preporučuje se 38 g vlakana dnevno za muškarce i 25 g vlakana dnevno za žene. Posle 50 godina, dnevna preporuka se smanjuje na 30 g za muškarce i 21 g za žene. Ako konzumirate navedeni unos vlakana koji se preporučuje, ali i dalje imate tvrd stomak nakon sedam dana, javite se lekaru.

Tvrd gornji deo stomaka

Ukoliko vas muči tvrd gornji deo stomaka, uzrok je obično u lošoj probavi i poremećaju rada digestivnih organa. Nadutost, nadimanje i gasovi su nešto što nikoga ne zaobilazi, a često su povezani sa lošim navikama u ishrani i neaktivnim načinom života.

Tvrd donji deo stomaka

Tvrd donji deo stomaka, osim na probleme sa crevima i probavom, može da ukaže i na neke ozbiljnije uzroke poput: upale slepog creva, zapaljenja trbušne maramice (peritonitis), pupčane kile i dr. Takođe, tumori koji rastu u stomačnoj duplji mogu izazvati tvrd donji deo stomaka. Ukoliko govorimo o ženama, ginekološke bolesti mogu takođe izazvati tvrd donji deo stomaka.
U svakom slučaju, pratite svoje stanje, kao i to da li se javljaju propratni simptomi pored tvrdog stomaka i obavezno se obratite lekaru.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply