Da li vas brine što vaše dete često ide do kupatila? Učestalo mokrenje ne mora uvek da bude ozbiljan problem, mada ima nekoliko faktora koji mogu biti odgovorni za ovo stanje.

Učestalo mokrenje ili urinarna frekvencija je stanje kod koga se kod deteta javlja potreba da često mokri. U normalnim okolnostima deca i inače češće mokre od odraslih, a to zato što imaju manju bešiku koja brže procesuira tečnost nego što je to slučaj kod odraslih osoba. Stoga je normalno da deca mokre više ali ako vaše dete ide u toalet bar 10 do 30 puta dnevno, onda su to najverovatnije simptomi učestalog mokrenja.

Noćno mokrenje u krevetu i učestalo mokrenje noću, takođe ukazuju na ovo stanje.

ucestalo mokrenje kod dece

 

Uzroci učestalog mokrenja kod dece

Često mokrenje kod dece može biti znak neke abnormalnosti u mokraći, bakterijske infekcije ili prisustva krvi u mokraći. Premda uzrok često može da bude bihejvioralne prirode, može da postoji i mnogo ozbiljniji uzročnik koji mora odmah da se leči. Uvek je preporučljivo da se posavetujete sa pedijatrom ili urologom koji mogu da vas upute na analizu mokraće da bi se utvrdio uzrok za često mokrenje. 

Stres i tenzija

Mnogo češće nego što to nije, učestano mokrenje kod dece može da bude posledica emocionalnog preokreta. Ako se dete oseća pritisnutim, onda ono može da manifestuje ovo ponašanje u roku od nekoliko dana nakon situacije koja je bila okidač. Posledica može da bude i promena rutine deteta koja je izazvala stres. U takvom scenariju, važno je da roditelji budu strpljivi i pokušaju da odgonetnu šta muči dete.

Bihejvioralni uzroci

Učestalo mokrenje može da bude i posledica nekih bihejvioralnih razloga. Mnoga deca imaju običaj da unose više tečnosti nego što je potrebno, a to izaziva učestalo mokrenje. Ako vaše dete dobija napade besa zato što mu tražite da smanji unos tečnosti i pri tome ređe posećuje toalet, onda je razlog u tome. Kod dečaka, starosne grupe između 3 i 4 godine, postoji fascinacija činom mokrenja i potreba da to čine češće. U pitanju je kapric koji će proći u roku od približno 6 meseci. Mnoga deca su savladala vešt način da izbegavaju časove tako što ulaze u ciklus čestog odlaska u WC i nalivanja vodom odmah nakon toga, tako da se za oko sat vremena opet javlja potreba za odlaskom. Većina nastavnika veoma brzo shvati o čemu se radi i shodno tome prekidaju dalje ispoljavanje ove navike.

Dijabetes

Najčešći roditeljski strah zbog dece koja manifestuju simptome kao što je često mokrenje, je da dete pati od mladalačkog (juvenilnog) dijabetesa. Za razliku od drugih oboljenja koja izazivaju ove simptome, u slučaju da vaše dete ima dijabetes, ono bi imalo i druge simptome, kao što su poliurija (pojačano izlučivanje mokraće), polifagija (pojačana glad), polidipsija (uzimanje većih količina tečnosti nego što je uobičajeno) i gubitak telesne težine. Detetu će biti proveren nivo šećeri u krvi u slučaju sumnje na dijabetes.

Inspidni dijabetes

Inspidni dijabetes nije posebno čest uzrok učestalog mokrenja. Ako vaše dete boluje od ovog oblika dijabetesa, onda verovatni ima nedostatak antidiuretskog hormona (ADH), što dovodi do disfunkcije bubrega i gubitka njihove sposobnosti da zadržavaju vodu, većeg izlučivanja mokraće i pojačane žeđi.

Polakiurija

Poznata i kao sindrom učestalog dnevnog mokrenja, polakiurija je česta kod dece u starosnoj grupi od 3 do 8 godina. Nema drugih simptoma ovog poremećaja koji je ponekad je povezan sa stresom. Ako vaše dete ima ovaj problem, onda će verovatno često mokriti tokom dana, a količina izlučene mokraće će biti mala. Nema lečenja, a stanje nestaje za nekoliko meseci.

Infekcija urinarnog trakta

Uobičajeni uzrok, infekcija urinarnog trakta, izaziva često mokrenje ne samo kod dece, već i kod žena. Ako vaše dete pati od ovakve infekcije, onda ono neće imati samo potrebu za čestim mokrenjem, već će se žaliti i na hitnu potrebu za mokrenjem, disuriju (pečenje i bol tokom mokrenja), zamućenu ili krvavu mokraću, temperaturu, bol u leđima, bol u trbuhu i mučninu.

Disfunkcija bešike

Učestalo mokrenje kod dece se javlja i usled ovog oboljenja, dok druga deca ne prazne bešiku u potpunosti jer se plaše da nešto ne propuste ili žure da se vrate igri. Mogu da mokre tek toliko da oslobode bešiku pritiska ali ne i do kraja. Ukoliko ovo postane praksa, sfinkter (mišić stezač) koji pomaže da se bešika kontroliše, može da postane preterano aktivan i da otežava potpuno pražnjenje bešike. Ukoliko mislite da vaše dete ima znake disfunkcije bešike, napravite mu raspored tako da u toalet ide na svaka 2 do 4 sata.

Vaginitis

Ukoliko je u pitanju devojčica, onda vaginitis ili upala regije oko vagine može biti uzrok za često mokrenje. Iritacija kože u vaginalnoj regiji izaziva manifestaciju simptoma koji nalikuju infekciji urinarnog trakta. Ova iritacija može da bude posledica nepravilnog brisanja ili nepravilnog održavanja higijene u kupatilu, penušavih kupki, kontakta sa iritantima itd.

Lečenje

Lečenje, sasvim je očito, zavisi od uzroka. Ako je uzrok za učestalo mokrenje infekcija urinarnog trakta, onda će vaše dete biti na terapiji antibioticima, sve dok se infekcija ne povuče. Insulinska terapija deluje u slučaju učestalog mokrenja usled juvenilnog dijabetesa. U slučaju vaginitisa, lekar može da prepiše topičku antigljivičnu ili antibakterijsku kremu.

Kada se kod deteta pojave simptomi, počnite da nadzirete unos tečnosti. Vodite računa da dete pravilno održava higijenu u toaletu. Posetite specijalistu ili pedijatra zbog pravovremene dijagnoze. Ukoliko je uzrok bihejvioralni, razgovarajte sa detetom i objasnite mu stvari na pravi način i obavezno mu dajte vremena.

Učestalo mokrenje kod dece je simptom mnogih uzročnih bolesti pa je zato važno da se bolest dijagnostikuje kako dete ne bi patilo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply