tikvice ukrasne

Kako bi vaša bašta bila ukrašena čitavu jesen – posadite ukrasne tikvice. Ukrasne tikve ili ukrasne tikvice jesu sorta bundeve. Kao što im i sam naziv kaže, koriste se kao dekorativne biljke.

Gaje se zbog njihovih zanimljivih, oblih, krivudavih ili nepravilnih oblika, reljefne kore  i predivnih boja i nijansi.

Ukrasne tikvice vrste:

Treba pomenuti nategače, pa i patišon tikvice koje su vrlo ukusne dok su sasvim mlade, zatim jurgete – tikve izduženog valjkastog oblika koje mogu da budu duge i do 2 m, a jedu se dok je plod mlad.

Tu su i mramorne tikvice različitih zeleno-belih ili žuto-belih šara, kao i ukusne i mirišljave muskatne tikve koje su kruškastog oblika i bradavičaste žute tikve.

Ukrasne tikvice uzgoj

Uzgoj ukrasnih tikvica nije uopšte zahtevan, dakle nije potrebno mnogo truda ukoliko želite da gajite ovu sortu tikvica – pod uslovom da se brinete o njoj na adekvatan način. Ukrasne tikvice se uzgajaju na isti način kao i obične tikve.

ukrasne tikvice

Tikvice su toplo-vremenske biljke. Vole bogatu zemlju koja je dobro propusna, dosta vode, i duge tople dane na suncu. Nije retkost da ukrasne tikvice klijaju iz gomile komposta.

Takođe zahtevaju mnogo prostora i čvrstu podlogu, budući da su ovo biljke koje rastu kao loza.

ukrasne tikvice uzgoj

Ukrasne tikvice sadnja

Sadnja ukrasnih tikvica se obavlja kada prođe sva opasnost od mrazeva, obično u kasno proleće. Obzirom da korenje ovih biljaka zahteva dosta mesta, seme ukrasne tikvice treba posejati u posude od treseta kako bi se nesmetano razvile, a možete ih posejati i direktno u baštu, odmah posle zadnjeg mraza.

Nakon sadnje, zalivajte svoje ukrasne tikve oko korenja svake nedelje. Vodite računa da redovno uklanjate korov kako bi tikvice nesmetano rasle.

Zemljište za uzgoj ukrasnih tikvica mora biti humusno, a obično se seju po 3 semenke – usled mogućnosti da neće sva semena nići.

Seme ukrasne tikvice niče za 7-10 dana, a ukoliko se dogodi da svako posejano seme nikne, neophodno je razrediti biljke.

mini tikvice

Neki savet je da se ostave po dve biljke na jedan dužni metar. Ukrasne tikvice za svoj rast zahtevaju oslonac uz koji će njihova vreža da se penje. Mlade biljke treba da su udaljene 20-ak cm od oslonca ili zida, kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za razvoj plodova.

Idealna pH vrednost zemljišta za uzgoj ukrasnih tikvica: 5,5 – 7,5. Možete malčirati biljku kako bi zadržali vlažnost i sprečili rast korova.

Nega ukrasnih tikvica podrazumeva da ih redovno zalivate, a prihrana se obavlja jednom u 2-3 nedelje – tako što ćete dodati malo tečnog mineralnog đubriva u vodu za zalivanje. Nemojte im kvasiti listove, jer se tako možete razviti pepelnica koja uništava ovu biljku.

Kada treba brati ukrasne tikvice?

Možete ih brati kada im stabljika poprimi smeđu boju i otpadnu svi listovi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply