Mnogi kvaliteti nege bademovim uljem su otkriveni pre više hiljada godina. Ono je sastavni deo ajurvedskih lekova već 5000 godina. Nekoliko tvrdnji naših predaka pokazuju zdravstvene prednosti ulja badema, na primer da je dobro za zdravlje srca, korisno u usporavanju starenja, efikasno za oštar um i mnoge druge, ali da li i moderna nauka to potvrđuje? Ako je odgovor da, šta onda čini bademovo ulje tako dobrim za naše zdravlje?

Ulje badema je sastavni deo tradicionalnih i drevnih lekova. Bilo je popularno u Grčkoj i Italiji mnogo pre Hrišćanstva. U drevnim lekovima badem je vrednovan zbog sprečavanja trovanja.U srednjem veku na značaju dobija trgovina bademom koja je bila popularna u Centralnoj Evropi. Badem se uglavnom uzgaja u zemljama koje izlaze na Sredozemno more.

Jedna supena kašika bademovog ulja sadrži 120 kalorija u mastima. Prisutne su velike količine nezasićenih masti, zasićenih masti ima malo, dok holesterola uopšte nema. Ukupno ima 13.6 grama masti u jednoj kašiki. Prema istraživanju koje je sprovela Laboratorija za ishranu Ministarstva poljoprivrede SAD, ulje badema sadrži fitosterole koji pomažu u sprečavanju apsorpcije holesterola i mogu sniziti nivo holesterola u krvi. „Godišnji pregled ishrane“ preporučuje unošenje 150 miligrama fitosterola kao optimalnu količinu. Ulje badema sadrži mononezasićene masti u velikim i polinezasićene masti u manjim količinama i obe vrste masti se smatraju „dobrim mastima“ i mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Ipak, preporučljivo je uzimati umerene količine bademovog ulja kako bi se uživalo u njegovim prednostima, a ne taložile masti u telu.

Ulje badema je bogato vitaminom E, koji je moćni anti-oksidant i bitni vitamin u razlaganju masti. Preporučeni dnevni unos je 15 miligrama za odrasle i decu preko 14 godina. Visok nivo vitamina E u bademovom ulju na koži čini čuda zato što je hidrira i koristi se za lečenje svraba i suve kože. Pomaže u usporavanju ranih znakova starenja i kod drugih problema sa kožom kao što su bubuljice, akne i pigmentacija. Ulje je takođe bogato omega-6 masnim kiselinama koje deluju dobro na kosu, kožu i mozak. Omega-6 masne kiseline pomažu u sprečavanju gubitka kose i ojačavaju koren dlake. Kosa je svilenkasta i sjajna. Omega-6 masne kiseline su od suštinske važnosti za održavanje moždanog tkiva zdravim, za sprečavanje raznih bolesti mozga i veruje se da čine osobu pametnijom.

Postoje 2 vrste ulja badema- ulje gorkog badema i ulje slatkog badema.

Ulje gorkog badema se dobija od gorkog badema čiji je plod kraći i širi. Ulje ima jak miris i koristi se u aromaterapiji, ali ne treba ga koristiti na koži. Kada tretiramo glukozid amigdalin iz gorkih badema vodom i enzimom, on oslobađa glukozu, cijanidnu (cijanovodoničnu) kiselinu i benzaldehid. Ove supstance su toksične i ne bi ih trebalo konzumirati ili interno koristiti. Uzimaju se samo na preporuku lekara.

Toksičan i gorak ukus bademovog ulja ga čini adekvatnim sastojkom u lekovima s obzirom na to da ima vermicidna, baktericidna, anestetička, diuretična i anti-kancerogena svojstva. Ulje gorkog badema ne možemo nazvati hranljivim, ali poseduje mnoga medicinska svojstva.

Ulje slatkog badema je ulje jestivog badema. Ono je jestivo, hranljivo i može se konzumirati sa namirnicama i mlekom. Ne samo da je dobro za sveukupno zdravlje, već je dobro i za kožu i kosu. Često se koristi u kozmetici zbog vitamina E i omega-6 masnih kiselina. Ulje slatkog badema je dobro za kožu i kosu pošto sprečava simptome ranih znakova starenja. Ulje slatkog badema se može naći u svim prodavnicama.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply