Brojne zdravstvene koristi ulja divljeg origana se pripisuju njegovim antiviralnim, antiseptičkim i antiinflamatornim svojstvima. Ovaj tekst pruža informacije o svojstvima i upotrebama ovog ulja.

Ulje divljeg origana kao što ime sugeriše je ulje koje je ekstrahovano iz biljke divljeg origana. Ovo nije začinska biljka koja se često upotrebljava u kulinarstvu. Stručni naziv divljeg origana je Origanum Vulgare. Ovo je višenamensko ulje koje jača imuni sistem i omogučava obilnu zaštitu protiv patogena. Budući da je prirodna supstanca, on je dobra zamena za antibiotike. Ulje divljeg origana sadži 2 jedinjenja zvana timol i karvakrol koja pružaju zaštitu od opasnih bakterija. Morate se postarati da je ulje derivat iz biljke divljeg origana. Ono takođe treba da poseduje 70% karvakrola.

Zdravstvene koristi

Ovo ulje je veoma efikasno kod ublažavanja simptoma virusnih i bakterijskih infekcija. Samo po sebi deluje antiinflamatorno. Može se pokazati korisnim pri tretmanima kožnih infekcija, respiratornih problema i upale mišića.

Akne

Ako imate problem sa aknama, možete rastvoriti ovo ulje i naneti ga na zahvaćeni deo kože. Možete ga naneti direktno na inficiranu, iritiranu kožu. Pre površinskog nanošenja potrudite se da pročitate instrukcije. Ukoliko je ulje visoko koncentrovano, mora se pomešati sa nekim drugim uljem. Možete sipati kap ovog ulja u kafenu kašičicu kokosovog ili maslinovog ulja. Antiseptička svojstva divljeg origana će ubrzati proces izlečenja. U slučaju da kombinacija ulja od divljeg origana i baznog (osnovnog) ulja dovodi do zapušavanja pora na koži, 2 do 3 kapi ove mešavine možete razlažiti u čaši vode. Umočite vatu i blago nanesite na zahvaćeni deo kože. Ako se vaš problem sa aknama pogorša, trebalo bi staviti manje kapi ulja.

Želudačni problemi

Stavite 2-3 kapi ulja divljeg origana u čašu vode. To će vam pomoći u slučaju problema sa varenjem ili nadimanja. Budući da je antioksidans, podstiče rad žuči što pomaže pri varenju.

Za bolju oralnu higijenu

Nežno utrljajte ulje na vaše desni. Takođe, ovo ulje možete grgoriti. Sve što treba da uradite je da sipate nekoliko kapi u vodi i da grgorite 10 minuta. Grgorenje će sprečiti loš zadah. Pokazuje se korisno i slučajevima blage zubobolje i taloženja kamenca.

Protiv zapušenosti nosa

Kod početka prehlade ili bolnog grla dodajte samo 2 ili 3 kapi ovog ulja u čašu soka od pomorandže i popijte. Pomoćiće vam da se brzo oporavite. Za tretiranje zapušenosti nosa i respiratornih problema sipajte nekoliko kapi ovog ulja na marmicu i udišite isparenja.

Neželjeni efekti

Ako ga nanesete površinski, bez rastvaranja, može izazvati pečenje ili čak crvenilo. Zato, rastvorite ga pre nanošenja. U slučaju da ga upotrebljavate za probleme sa varenjem ili zubobolju, počnite sa manjim dozama. Nikada ne sipajte više od 2,3 kapi u čašu vode. Kapsule držite van domašaja dece. Ako ga nanosite površinski, probajte ga prvo na manje osetljivim delovima kože. Oralna upotreba može uticati na apsorpciju gvožđa i iz tog razloga se ne preporučuje trudnicama. Ako je vaša koža iritirana posle nanošenja ovog ulja, moguće je da ste alergični. Ako imate nagon na povraćanje posle konzumacije, prekinite sa njegovom upotrebom.

Ulje divljeg origana ima bezbroj korisnih svojstava. Ono ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Upotrebom ovog ulja možete povećati otpornost vašeg organizma i odbraniti se od klica i bakterija.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply