Ulje jojobe je jedno od najboljih baznih ulja, koje se može mešati sa mnim drugim eteričnim uljima. Ima mnogo namena, čak i kada se koristi samo, pa evo spisak nekihod namena ovog ulja u svakodnevnom životu.

Pre nego što se dotaknemo svega za šta se jojoba ulje koristi, hajde da vidimo koja su njegova svojstva.
Dakle, šta je to što ga čini drugačijim od ostalih ulja?
Najbolje svojsvo je to, što nije masno kao druga bazna ulja. Iako se ulja lešnika, maslinovo ulje ili kokosovo ulje takođe koriste za hidriranje kože, ipak imaju mastan efekat kada se nanesu.

S druge strane, jojoba ulje sjajno utiče na vlažnost kože i vrlo brzo se apsorbuje, bez ikakvog osećaja masnoće kasnije.
Još jedno bitno svojstvo ovog ulja je što liči na ljudski sebum, pa samim tim ima i veći broj primena.
Ovo su dva najvažnija razloga, zbog kojih se jojoba ulje razlikuje od ostalih. Druga svojstva uključuju odsustvo mirisa, boje, uz skoro potpuno odsustvo bilo kakvih neželjenih pojava.

Upotreba:

Hidratacija: Možete ga koristiti kao kremu za suvu kožu, bilo za celo telo, ili samo za lice i to najbolje posle kupanja. Nakon što se istuširate ujutru, nanesite ovo ulje na celo telo, kako bi vaša koža zadržala prirodnu vlažnost tokom celog dana.
Savet: Pomešajte nekoliko kapi ulja lavande sa jojoba uljem (razmera 2:10), kako biste imali hidrantano ulje izuzetno prijatnog mirisa.

Nega kose: Možete koristiti ovo ulje za masiranje glave, pre nego što nanesete šampon. Na taj način, jojoba ulje se ponaša kao prirodni regenerator. Možete naneti nekoliko kapi na dlanove, protrljati ih, te naneti na oštećenu i suvu kosu, kao serum.
Savet: Nekoliko kapi ulja ruzmarina pomešajte sa jojoba uljem (razmera 2:10) i dobićete regenerator protiv opadanja i za suvu kosu.

Protiv starenja: Zahvaljujući sadržaju bogatom antioksidansima, izuzetno pomaže kod sprečavanja nastanka vora i ostalih posledica starenja na koži. Dnevna upotreba će uticati na mlađi izgled vaše kože.

Nega kutikule ( Kutikula je tanka kožica između nokta i korena, u obliku polumeseca):
Nanesite nekoliko kapi jojoba ulja, da biste održali kutikule mekanim. Možete ga koristiti i za suve i iskrzane nokte.

Vraća prirodni uljani balans koži: Osobe koje pate od suve i ispucale kože bi trebalo da koriste ovo ulje svakodnevno u velikim količinama. Kako je veoma slično ljudskom sebumu, može da navede telo da pomisli da je u pitanju prirodno ulje vašeg tela i da pomogne u vraćanju potrebnog nivoa vlažnosti kože.

Uklanja šminku: Možete koristiti ovo ulje kao tečnost za otklanjanje ostataka šminke sa lica, bilo da je u pitanju očna šminka, puder ili rumenilo.

Balzam za usne: Nanesite nekoliko kapi jojoba ulja kad god osetite da su vam usne suve.
Savet: Pomešajte nekoliko kapi ulja sa vašim balzamom za usne, ili sa eteričnim uljem ruže, kako biste dobili cvetnu aromu.

Tretman akni i njihovo sprečavanje: Pomaže kod lečenja i prevencije stanja kože kao što su bubuljice, miteseri i potkožne bubuljice.Pomaže da se proizvodnja masnoće bubuljica i mitesera smanji, te takođe može da spreči pojavu akni. Dakle, pomaže vam da dobijete željeni glatki ten, bez akni i bubuljica.

Savet: Pomešajte ulje čajevca sa jojoba uljem (razmera 2:10) i dobićete snažan antibakterijski preparat za akne.

Masaža: Iako mu nedostaje masni efekat, koji je karakterističan za ulja za masažu i dalje ga možete koristiti u te svrhe. Takođe, koža će ga izuzetno dobro upiti, tako da čak ne morate ni da se tuširate posle masaže ovim uljem!

Savet: Pomešajte nekoliko kapi smirujućeg eteričnog ulja kao što je lavanda, ili ulje tamjanovca, kako biste dobili odlično ulje za masažu.

Ovo su samo neke od mnogih namena jojoba ulja. Ukoliko želite da saznate još više, kupite bocu ovog ulja i probajte neke od saveta koje smo vam naveli. Mala napomena – ukoliko ste alergični na orašasto voće, uradite prvo test na eventualna alergijska dejstva, na malom delu kože na ruci, pre upotrebe.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply