Ulje lavande kao lek, recept,mast, lavanda čaj, med

Sadržaj:
– ulje lavande kao lek
– kupovina, cena
– recept za domaće ulje od lavande
– lavanda čaj
– med od lavande
– mast od lavande

Eterično ulje lavande

Eterično ulje lavande je jedno od retkih koje sme da se koristi u nerazblaženom obliku. Neophodno je, naravno, da se u takvom slučaju primenjuje veoma štedljivo.Ono može pomoći kod oderotina, opekotina ili kožnih oboljenja. Smiruje i pomaže kod bolova, otklanja srčane i emotivne tegobe – od aritmije, preko depresije, sve do histerije ili nesanice.

Lavanda biljka može biti lek za sve – samo ako se pravilno koristi.

Pročitajte i Lekovita svojstva lavande

Kako se kupuje lavandino ulje

Kada odete u prodavnicu da kupite eterično ulje lavande, nemojte štedeti na novcu, već pažljivo birajte. U startu zaboravite na cvećare ili preterano namirisane radnjice čiji su regali doslovce prenatrpani raznim uljima na sobnoj temperaturi. Ko zna koliko je ljudi pre vas bilo u tim radnjicama, otvaralo flašice i njuškalo ih. A kako je eterično ulje lavande u stvari tečni gas, sigurno ga je zbog toga već podosta izvetrelo. Ništa manje važna nije ni temperatura skladištenja, koja bi morala biti između 8 i 15°C. U kvalitetnim prodavnicama znaju ova pravila. Daće vam da pomirišete tester, dok je ostatak ulja od lavande pravilno uskladišten. Eterična ulja možete preko interneta naručiti i direktno od firmi koje se isključivo bave ovim poslom.

Povezano>>> Ulje lavande

Kupujte ulje na kome je navedeno mesto branja. U tom slučaju, najidealnije mesto je južna Francuska. Ne sme nedostajati ni latinski naziv biljke – lavandula. A ni napomena da se radi o 100% čistom eteričnom ulju.

A cena?

Računajte s tim da ne smete kupovati nikakve jeftine hemijske zamene.Jer bi mogle da izazovu negativne posledice.

Ukoliko želite da ispitate eterično ulje lavande, trebalo bi da znate barem nekoliko osnovnih stvari. Kao prvo, činjenica da je lavanda u maloj flašici koju držite u ruci, zaista veoma jak koncentrat. Proizvodi se uglavnom parnom destilacijom, i to je zaista ono najjače što možemo da upotreb-mo. Važi pravilo da jedna kap 100% čistog eteričnog ulja lavande u sebi sadrži ceo kilogram ove biljke. A sada, ruku na srce – kada bi vas neko obasuo sa nekoliko kilograma lavandinog cveta, da li biste se osećali prijatno? Dakle – štedljivo s uljem lavande !

U aroma-lampe će vam biti dovoljno da kapnete 2-3 kapi. Sasvim je dovoljno da sve’u sa mirisom lavande ostavite da gori maksimalno dvadesetak minuta, jer će tokom tog vremena sve kapljice ispariti u okolni vazduh, što znači daje u potpunosti postignut lekoviti efekat. Čak se često navodi, mada ona nije preporučljiva tokom trudnoće, da je lavanda u stanju da odlično oslobodi bolova prvu fazu porođaja. Pitanje je, međutim, neće li smirujući efekat lavande uticati na porodilju i tako da se već na samom početku porođaja oseti umorno i malaksalo…

Ulje lavande lekovitost

Još jedna mogućnost upotrebe lekovitog dejstva eteričnog ulja lavande jeste mazanje bolnih mesta. Odlične rezultate ćete osetiti kod lečenja reume, kostobolje, posle povreda, uganuća, naprslih mišića, bolova ili upala nerava. Lavandinim uljem se mogu izlečiti čirevi, manje rane ili površinske upale, a i suzbiti gljivice.

Upozorenje: vodite računa o pritisku!

Pre nego što počnete da koristite ulje lavande, trebalo bi da utvrdite kako stoje stvari sa vašim krvnim pritiskom. Lavanda je, naime, jedna od malo biljaka koje su u stanju da veoma efikasno snize krvni pritisak, što znači da nikako nije preporučljivo koristiti je, ukoliko već imate nizak pritisak. U tom slučaju bi vam moglo pozliti, a u krajnoj instanci biste se mogli i onesvestiti. Zato izbegavajte lavandu, ukoliko patite od niskog krvnog pritiska.

Povezano>>> Ulje lavande za lice i kosu

Ulje od lavande recept

Za ovaj recept potrebno je:

Sveži i osušeni cvetovi lavande, litar suncokretovog ili bademovog ulja (idealno je hladno ceđeno).

Recept za pripremanje: U čistu teglu dobro sabiti suve cvetove lavande i preliti uljem. Teglu zatvoriti i ostaviti da nedelju dana odstoji u toploj prostoriji. Potom ulje procediti kroz čisto platno, koje izgnječiti da se iscedi svo ulje, a u teglu potom staviti sveže cvetove i preliti ih dobijenim proceđenim uljem. Ponovo ostaviti da tegla odstoji nedelju dana i zatim procediti kroz platno.

Za šta je dobro domaće ulje od lavande

Ulje od lavande koje možete napraviti koristeći ovaj recept koristiti uglavnom za kupke. Dovoljno je staviti nekoliko kapi i osećaćete se fantastično. Oslobodićete se stresa, napetosti i razdražljivosti. Osim toga, lavanda u tako maloj koncentraciji će vas blago osvežiti i opustiti. Kod glavobolje ili migrene možete lavandinim uljem namazati slepoočnice. Kod bolnih mišića dovoljno je bolna mesta premazati ovim uljem.

Lavanda čaj

Za čaj od lavande potrebno je:

  • 2 supene kašike osušenih cvetova lavande
  • pola litra vode

ČAJ OD LAVANDE PRIPREMA: Osušene cvetove lavande staviti u hladnu vodu i potom kuvati na plotni. Od trenutka kada masa proključa, pustiti da vri još 5 minuta, potom skloniti sa vatre i odmah procediti. Piti 3 puta dnevno. Da bi se postigao potpuni efekat, neophodno je da se čaj od lavande pije najmanje 14 dana.

Med od lavande

POTREBNO JE:

  • 2 PREGRŠTI SAMLEVENIH CVETOVA LAVANDE
  • 1 L VODE
  • 3 LIMUNA
  • CELA KORICA CIMETA
  • 1,5 KG ŠEĆERA.

PRIPREMA MEDA OD LAVANDE:

Da bi pripremili med od lavande prvo sameljite potrebnu količinu cvetova.Samleveni cvet lavande staviti u lonac i preliti vodom. Dodati isečeni limun i celu koricu cimeta i pustiti da masa 20 minuta krčka na umerenoj vatri. Lonac potom skloniti sa plotne i ostaviti da odstoji ceo jedan dan.Zatim masu procediti, dodati šećer i uz povremeno mešanje zagrevati da se rastopi. Nastaviti sa krčkanjem dok se ne postigne idealna konzistencija meda. Dok je još vruć, medom napuniti prethodno dobro oprane i osušene tegle. Med od lavande je izvanredan sa hlebom i puterom.

Saznajte više>>> Lavanda i njena pozitivna dejstva

Mast od lavande

POTREBNO JE:

250 G SVEŽIH CVETOVA LAVANDE

1 KG DOMAĆE MASTI (UMESTO NJE SE MOŽE UPOTREBITI VAZELIN ILI SHEA BUTTER)

100 G PČELINJEG VOSKA.

PRIPREMA: Mast i pčelinji vosak na pari zagrejati na 80°C. Dodati sveže cvetove lavande i desetak minuta zagrevati i mešati. Potom skloniti sa vatre i ostaviti da masa odstoji do sutradan. Sutradan ponovo zagrejati – dovoljno do temperature kada se masa može procediti kroz gazu. Proceđenu mast staviti u manje teglice i čuvati na tamnom i hladnom mestu.

loading...
Loading...
loading...

Be the first to comment

Leave a Reply