Ulje šipka bogato je kiselinama korisnim za ćelije epiderma i koristi se kao aktivna komponenta u preparatima koji ublažavaju upale kože i ekceme, čak i psorijazu

Poslednjih godina hit u farmaceutskoj industriji predstavljaju egzotična biljna ulja za kojima se traga po bestragijama zemaljske kugle, međutim, svuda oko nas uspevaju biljke koje mogu višestruko da se iskoriste. Jedna od takvih je divlja ruža, a posebno njen plod – šipurak.

Seme šipurka sadrži 8-10 % masnog ulja u kojem dominiraju oleinska, linolna i linoleinska kiselina. Zbog prisustva tih kiselina ulje ima visoku biološku vrednost i koristi se kao aktivna komponenta u preparatima koji ublažavaju upale kože i u terapiji ekcema, akni i psorijaze. Novija istraživanja su pokazala da masno ulje šipurka, odnosno fosfolipidi, deluju i na ćelije epiderma.

PODSTIČU:

– delovanje enzima u ćelijskoj membrani sintezu hemoglotransport holesterola
– razvoj nervog sistema
– formiranje prostaglandina koji kontroliše ćelijsku aktivnost i jača imunitet

Kad je reč o upotrebi ulja šipurka u kozmetici, ono pomaže izrazito suvoj i zreloj koži da postane elastičn.Ovo ulje je emolijens (povećava mekoću i glatkoću kože), odlično je sredstvo za zaštitu od sunčevih zraka, blagotvorno deluje u losionima za telo, kupkama, šamponima, bakarnima za usne i kremovima za ne-gu ruku i noktiju. Može da se koristi kao krem, losion, ili gel.

Najbolji šipurak

Najkvalitetniji primerci šipurka rastu u okolini Novog Pazara i na zaravnima planine Tare. Iz vrste Rosa canine, koji uspevaju na pomenutim terenima, dobija se najveća količina masnog ulja (između 15 i 16.%).

LIČNA KARTA

Aroma – blaga Tekstura – lagana, ostavlja blag masan trag na koži Boja – gotovo providno Napomena – brzo užegne

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply