Mnogi se pitaju zbog čega je ulje od smilja tako skupo. Međutim, ako znate da je za izradu samo 100 mililitara ovog ulja potrebno čak 100 kilograma cvetova smilja (lat. Heelichrysum Italicum) biće vam mnogo jasnije i zbog čega je njegova cena tako visoka.

Ulje od smilja lekovita svojstva

Kada je u pitanju ulje od smilja i njegova lekovita svojstva, ako vam kažemo da je reč o sredstvu koje će učiniti da bore na vašem licu gotovo nestanu, lako se može dogoditi da nam ne poverujete. Međutim, to je potpuna istina.

Osim što utiče na stvaranje kolagena, a samim tim i na ublažavanje bora, ulje od smilja se često preporučuje koristiti i za čišćenje kože, jer ima protivupalno dejstvo.

Trebalo bi da znate i to da se ulje od smilja ne preporučuje za korišćenje u periodu trudnoće i dojenja.

Recept – priprema

Kao i za većinu drugih ulja i za ulje od smilja važi da se priprema sa maslinovim uljem, ako je moguće i to onim hladno ceđenim.

smilje

Iako se svi mnogo radije odlučuju za kupovnu varijantu, činjenica je da postoji i recept za pripremu ulje od smilja koji je vrlo jednostavan. Ovo ulje se priprema od svežih cvetova biljke, koje treba najpre da operete, pažljivo prosušite pomoću pamučne krpe, a onda i izgnječite blago rukama. Zatim tako pripremljene cvetove prelijte odabranim uljem, tako da ogreznu. U slučaju da niste u prilici da koristite maslinovo, možete upotrebili i suncokretovo ili, pak sojino, a možda i palmino, mada je svakako maslinovo hladno ceđeno ulje najbolje. Zatim teglu zatvorite i ostavite da odstoji mesec i po dana i to na sunčanom mestu.

Nakon što istekne ovaj rok, ulje od smilja procedite kroz gazu i čuvajte zatvoreno u frižideru, odnosno na hladnom i tamnom mestu, a idealno bi bilo da ga držite u tamnoj staklenoj flašici. Imajte na umu da i ulje od smilja, kao i svako drugo domaće ulje može da užegne mnogo brže nego bilo koje industrijski spravljeno ulje, pa je zato preporuka da ga iskoristite u roku od 6 meseci.

Upotreba

Iako ulje od smilja ima mnogo šire polje primene, najčešće se preporučuje za negu kože. Osim što se koristi protiv bora, za koje postoje indicije da ih značajno uklanja, ono se preporučuje i za negu lica, a posebno za uklanjanje fleka i mrlja sa kože.

Smatra se da ulje od smilja ima neverovatno pozitivan uticaj i na ublažavanje posledica opekotina, pa čak i kada su one naročito teške, budući da ima regenerativna svojstva. Takođe je dobro koristiti ga i kod različitih povreda, ožiljaka i hematoma.

Ulje od smilja za lice

Iako je dobro i za negu tela, svakako je najčešća preporuka da se koristi ulje od smilja za lice. I ne samo zato što ima izuzetno pozitivan uticaj na bore, već i što zahvaljujući protivupalnom dejstvu po kome je poznato čisti kožu lica od različitih nečistoća i daje joj sjaj.

Protiv bora

Kada se primenjuje ulje od smilja protiv bora trebalo bi da znate i da su nedavno sprovedena istraživanja pokazala da se koža toliko brzo oporavlja kada se ovo ulje ujutru i uveče nanosi na bore, da se čak govori o blizu 40 % oporavka celokupnog izgleda kože, što u najmanju ruku zvuči neverovatno.

Ali, upravo zato je i ulje od smilja među najčešće preporučljivim prirodnim preparatima protiv bora. Mada, postoje i brojne industrijski spravljene kreme koje su na bazi ovog ulja i namenjene isključivo za negu lica na kome su prisutne bore ili fleke, odnosno mrlje, činjenica je da je čisto ulje mnogo zdravije za korišćenje.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply