Ako vam neko kaže da tamjan, koji nam je svima poznat, jer se koristi tokom verskih obreda može da leči kamen u žuči ili bubregu, a da je ulje od tamjana odlično sredstvo za negu lica, vrlo je verovatno da ćete pomisliti da priča gluposti. Međutim, istina je sasvim drugačija. Smola koja se dobija od drveta tamjana je izuzetno lekovita, a među narodima Istoka se već vekovima koristi prvenstveno za lečenje.

Tamjan i ulje tamjana kao lek

Da biste mogli da koristite tamjan i ulje tamjana kao lek najpre morate obratiti pažnju na to koji tamjan koristite. Onaj koji je namenjen za ovu svrhu je takozvani jestivi tamjan, a može se konzumirati i onaj u kapsulama, koji se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama.

Jestivi tamjan se razlikuje od onoga koji se koristi za kađenje prilikom verskih obreda, pa je neophodno da o tome vodite računa.

Takođe se ne savetuje upotreba tamjana tokom perioda trudnoće i dojenja, jer nisu dovoljno ispitani negativni efekti koje možda može da ima na žene u tom dobu.

tamjan

Tamjan kao lek

Zahvaljujući mnogim lekovitim supstancama koje saddrži, tamjan kao lek se koristi prvenstveno za lečenje reumatskih oboljenja, a na prvom mestu za lečenje reumatoidnog artritisa. Takođe, mnoga ispitivanja koja su vršena na životinjama su pokazala da tamjan kao lek pomaže i za zaustavljanje rasta tumora na mozgu, ali i da pomaže kod različitih upalnih procesa u organizmu i to prvenstveno kod upale kičmene moždine i mozga, te zapaljenja organa organa za varenje.

Postoje indicije da je odlično prirodno sredstvo za lečenje bronhijalne astme, ali protiv kamena u bubregu i žuči.

Tamjan kao lek za kamen u žuči

Iako se mnogo češće preporučuje koristiti ovo sredstvo kao lek za otapanje i izbacivanje kamena u bubregu, takođe se često može čuti da se može koristiti i tamjan kao lek za kamen u žuči.

Tamjan kao lek za kamen u bubregu

Najčešće se preporučuje koristiti tamjan kao lek za kamen u bubregu i to na sledeći način: 3 zrnca tamjana se potopi u vodu i to u količini od jedne male šoljice za kafu, pa se zatim kuva dok ne uvri toliko da ostane oko polovina početne količine vode.

Ovako pripremljen tamjan kao lek za kamen u bubregu se konzumira na prazan želudac, a odmah zatim treba pojesti jedan limun. Smatra se da je dovoljno konzumirati tamjan svega par dana, te da će se nakon toga kamenčići jednostavno pokrenuti i lakše izbaciti. Međutim, morate biti vrlo obazrivi prilikom konzumiranja, jer je poznato da on može da ošteti zubnu gleđ, pa se savetuje piti ovako pripremljen tamjan isključivo na slamčicu.

Ukoliko želite da se kamenčići rastope, pa na taj način izbace, tamjan kao lek se koristi na drugačiji način i to tako što se svako jutro, na prazan želudac uzima po jedno zrnce tamjana, a terapija traje ukupno 21 dan. Ukoliko nakon tog vremena nema boljitka, pravi se obavezna pauza u trajanju od 7 dana, nakon čega se ponavlja terapija. Obavezno se uz tamjan kao lek za kamen u bubregu savetuje i konzumiranje soka od jednog limuna koji se pomeša sa jednom supenom kašikom maslinovog ulja, što će uz svakodnevnu adekvatnu aktivnost sasvim sigurno doprineti lakšem izbacivanju kamena iz bubrega.

Ulje tamjana lekovitost

Kada je u pitanju ulje od tamjana, lekovitost koju on ima na astmu, upalu sinusa, ali i različite vrste alergija je nemerljiva. Dovoljno je samo da udišete ovo ulje koje ste nakapali na vašu ruku ili da se inhalirate na specijalno spravljenu smesu od litra vode i jedne kafene kašičice tinkture od tamjana.

ulje od tamjana

Ulje od tamjana za lice

Postoje indicije da treba da se koristi i ulje od tamjana za lice, jer utiče blagotvorno na regeneraciju kože, te pomaže kod različitih upalnih procesa na koži lice. Takođe, smatra se i da je odlično prirodno sredstvo u borbi protiv bora.
Ukoliko na licu imate akne ili bubuljice poželjno je da nanesete kapljicu ulja od tamjana za lice na njih i one bi trebalo da nestanu vrlo brzo.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply